Tarveselvitys, kiertotalousvarasto Mustikkamaalle

HEL 2024-004712
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 10. / 53 §

Kiertotalouden pilottihankkeena varastorakennus Mustikkamaalle

Kultur- och fritidsnämnden

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti:

A hyväksyä 12.10.2023 laaditun Mustikkamaan varastorakennuksen korvaavan rakennuksen tarveselvityksen kiertotalous hankkeena (liite 1).

B antaa puoltavan lausunnon Mustikkamaan korvaavan uudisrakennuksen 3.4.2024 päivätystä hankesuunnitelmasta (liite 2).

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Kestävä kehitys edellyttää perustavanlaatuista muutosta ja siirtymää kiertotalouteen, jossa taloudellista arvoa luodaan resurssien kierrolla. Kiinteistö- ja rakennusalalla kiertotalouspotentiaali on merkittävä alan suuren luonnonvarojen kulutuksen takia.

Helsingin kaupungin kiertotalouspilottihankkeena toteutetaan varastorakennus Mustikkamaalle. Rakennuksen pääasiallinen käyttö on Mustikkamaan ulkoilualueiden ylläpitoon käytettävien laitteiden ja materiaalien varastointi sekä kaluston huolto- ja korjaustoiminta.

Hankkeen keskeisimmäksi tavoitteeksi on asetettu mahdollisimman korkean kiertotalousasteen saavuttaminen. Kiertotalousasteelle ei ole asetettu prosentuaalista tavoitearvoa, vaan hankkeessa pyritään tutkimaan, mikä on realistista saavuttaa. Uudelleenkäytön suunnittelu aloitettu ja rakennusosien hankintaa on edistetty.

Uudelleenkäytettävien tuotteiden ja rakennusosien tarjonnan varmuus on heikkoa ja ne ovat haastavia löytää. Kiertotalous edellyttää toimivia uudelleenkäytön markkinoita ja ongelma ei ratkea pelkillä pilottikohteilla. Kehitettävää kiertotalouskonseptia on tarkoitus hyödyntää tulevaisuudessa vastaavissa Helsingin kaupungin varastorakennushankkeissa.

Mustikkamaa kiertotalouden pilottihankkeen toteutuspaikkana

Mustikkamaa on suosittu ulkoilu- ja virkistysalue itäisen kantakaupungin tuntumassa ja se on tärkeä lähivirkistysalue etenkin Kalasataman ja Kulosaaren asukkaille. Alueen kehittämisessä varaudutaan lisääntyvään kävijämäärään ympäröivien asuinalueiden kasvaessa ja Kruunusiltojen valmistuessa sekä virkistyskäyttömahdollisuuksien parantamiseen ja kehittämiseen. Varikko ja varastoalueen kunnostus liittyy hyväksyttyyn Mustikkamaan hoito- ja kehittämissuunnitelmaan ja Mustikkamaan liikuntapuiston peruskorjauksen suunnitteluun.

Mustikkamaan liikuntapuisto, uimaranta sekä saaren muut liikunta-alueet ja -paikat palvelevat koulupäivien aikana läheisten koulujen liikunnanopetusta, liikuntatuntien tarpeita sekä yksittäisten kuntalaisten, seurojen ja muiden ryhmien varattua harjoittelutoimintaa sekä kaupunkilaisten eri käyttäjäryhmien vapaata virkistys- ja käyttötoimintaa.

Mustikkamaan varastoalue on liikunnan palvelukokonaisuuden palveluille tärkeä kunnossapidon varikko- ja varastoalue Mustikkamaan saaren sekä lähialueiden liikunta- ja virkistyspalveluiden tarjonnan mahdollistamisessa kaikkina vuodenaikoina. Olemassa olevat rakennukset ovat tulleet käyttöikänsä päähän ja tällä hetkellä koko varastoalueen työturvallisuudessa ja turvallisuudessa on parannettavaa.

Kiertotalous pyritään huomioimaan kaikessa uuteen rakennukseen liittyvässä suunnittelussa ja toteutuksessa, mutta myös mm. piha- ja aluetöissä, sekä nykyisen rakennuksen purussa; kaikki tontilla oleva nykyinen tavara (purkutuotteet, kaadettavat puut yms.) pyritään hyödyntämään mahdollisuuksien mukaan rakennushankkeen yhteydessä.

Mustikkamaan lisäksi useista liikuntapuistoista, kentiltä sekä muilta liikuntapaikoilta puuttuvat kasvaneiden tarpeiden mukaiset kunnolliset varastotilat ja työkoneita, koneiden lisälaitteita, ulkoliikuntaliikuntapaikkojen kalusteita, varusteita ja materiaaleja joudutaan säilyttämään ulkona tai väliaikaisena ratkaisuna epäkäytännöllisissä ja kaupunkikuvallisesti heikoissa merikonteissa. Materiaalit, tavarat koneet ja niiden lisälaitteet kärsivät ja kuluvat nopeammin sekä vaativat useammin uusintaa huonojen säilytysolosuhteiden takia.

Hankkeen aikataulu, laajuus ja kustannusvaikutukset

Helsingin kaupunki ja Aalto-yliopisto järjestivät Closing Loops -opiskelijakilpailun rakentamisen kiertotalouteen loppuvuoden 2022 ja alkuvuoden 2023 aikana. Kilpailun tavoitteena oli löytää konsepti lukuisiin sijainteihin sopivasta, uudelleenkäytetyistä rakennusosista rakennettavasta kylmästä varastorakennuksesta. Konseptin tuli esittää ratkaisu kolmesta eri kokoisesta varastorakennuksesta. Suunnittelua on jatkettu kilpailun voittaneen ehdotuksen pohjalta.

Hankesuunnittelu käynnistyi syyskuussa 2023 ja jatkuu toteutussuunnittelulla toukokuuhun 2024 saakka. Rakentaminen on tarkoitus toteuttaa 05–12/2024, jolloin toiminta uudessa rakennuksessa voidaan käynnistää 01/2025. Pihan osalta viimeistelytöitä tehdään vielä alkuvuodesta 2025 ja kokonaisuuden on tarkoitus olla valmis huhtikuussa 2025.

Rakennuksen laajuus on noin 467 brm² sisältäen erillisen jätekatoksen ja polttoainevaraston, joiden laajuus on yhteensä noin 37 brm². Varsinainen huoltorakennus jakautuu kylmään varastotilaan 275 brm², sekä lämpimään huoltotilaan 125 brm². Lämmin puoli sisältää huoltotilan lisäksi pienet tauko- ja sosiaalitilat.

Vuokran maksun perusteena oleva huoneistoala on 405 m². Tuleva vuokra on arviolta 99 844 euroa vuodessa (20,54 €/htm²/kk). Purettavan rakennuksen vuokra on 26 064 euroa vuodessa. Vuokrat eivät pidä sisällään ylläpitovuokran osuutta, koska liikunnan palvelukokonaisuus vastaa rakennuksen ylläpidosta. Talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmassa hankkeelle ei ole varattu erillistä määrärahaa, vaan hanke rahoitetaan talorakennushankkeiden investointiohjelman kohdentamattomista määrärahoista.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää tilahankkeesta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.

Tilahankkeiden käsittelyohjeen mukaisesti tilojen käyttäjä sitoutuu tilahankkeeseen tarvepäätöksen jälkeen antamalla puoltavan lausunnon hankesuunnitelmasta.

Stäng

Detta beslut publicerades 15.04.2024

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Pöytäkirjan 44, 45, 46, 47, 52, 53 (B), 54 (A) ja 55 (A) §:t.

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Pöytäkirjan 48, 53 (A), 54 (B) ja 55 (B) §:t.

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Föredragande

liikuntajohtaja
Tarja Loikkanen

Mer information fås av

Matti Kuusela, tilapalvelupäällikkö, puhelin: 09 310 87783

matti.kuusela@hel.fi

Hannu Airola, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 87743

hannu.airola@hel.fi

Bilagor

1. Tarveselvitys Mustikkamaan varastoalue 12102023
Bilagan publiceras inte på internet.
3. Työsuojelun Mustikkamaan lausunto
Bilagan publiceras inte på internet.

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.