Opetussuunnitelman muutos, Hoplaxskolan
Ändring i läroplanen för Hoplaxskolan
Beslut
Direktören för den svenska servicehelheten beslutade godkänna läroplansförändringen i enlighet med bilagan.
Beslutsmotivering
Läroplansändringen gäller valfria ämnen för årskurserna 4, 5 och 6 som erbjuds i Hoplaxskolan. En del av de ämnen som erbjudits under de senaste åren har inte kunnat förverkligas eftersom för få elever har valt ämnena. Andra ämnen har väckt stort intresse och undervisningsgrupperna har varit för stora. Syftet med läroplansändringen är att erbjuda nya relevanta valfria ämnen som dels möter elevernas intressen, dels övar upp färdigheter och kompetenser som igår i läroplanen. Ett av ämnen är helt nytt medan de andra är uppdaterade versioner av de nuvarande valfria ämnena.
Läroplansändringen föreslås träda i kraft 1 augusti 2024.
De skolvisa ändringarna i läroplanen för Hoplaxskolan har utarbetats av en arbetsgrupp som består av lärare från samtliga enheter i Hoplaxskolan samt biträdande rektor. De ändringar som föreslås i den skolvisa läroplanen finns i bilagan.
Delaktighet i den skolvisa läroplansprocessen
Årligen bildas det i Hoplaxskolans alla enheter sammanlagt 12 grupper i ämneshelheten valfria ämnen. Ämnet Storytelling har inte intresserat eleverna och under den tid som valfria ämnen i årskurs 4, 5 och 6 har funnits i läroplanen har det endast tre gånger ordnats en grupp i ämnet. Detta har vi haft som utgångspunkt för läroplansändringen.
De nya valfria ämnena har bearbetats utgående en diskussion i kollegiet där alla lärare fick komma med förslag på ämnen och ändringarna. Därefter utnämndes en lärare från varje av Hoplaxskolans enheter som undervisar elever i årskurs 4, 5 och 6 samt biträdande rektor till arbetsgrupp. Denna arbetsgrupp inledde sitt arbete under vårterminen 2023.
Elever i årskurs 4, 5 och 6 har hörts om läroplansändringen och de har uttryckt intresse framför allt för det helt nya ämnet välmående och natur.
Bedömning av hur läroplansförändringen påverkar eleverna
De nya valfria ämnens mål och innehåll grundar sig på den nationella läroplanen. Ämnena är fördjupande och ämnesöverskridande. I årskurs 4 och 5 jobbar eleverna i åldersblandade grupper. I årskurs 6 bildas grupperna årskursövergripande. De nya valfria ämnena möter bättre elevernas intressen och därmed är den verkliga valmöjligheten större och undervisningsgruppernas storlek hålls lämplig.
Läroplansändringen finns bifogat i beredningen.
Läroplanstext
I ämnen kodning samt drama och film använder eleverna digitala verktyg för att förverkliga sina idéer självständigt och tillsammans med andra. I ämnet hälsa och natur är tyngdpunkten elevens välmående och näromgivning.
I årskurserna 4–5 är samtliga grupper åldersblandade och utgångspunkten är på elevens varierande förhandskunskaper. I årskurs 6 arbetar eleverna årskursövergripande.
Eleven avancerar i egen takt, både genom individuellt arbete och i samarbete med övriga gruppmedlemmar. Valfriheten förverkligas enligt följande principer, eleven väljer på våren ett av de tre valfria ämnena inför följande läsår. Valet görs årligen av alla de elever som under det påföljande läsåret kommer att gå i årskurserna 4 - 6. Eleverna jobbar i åldersblandade grupper enligt den ämnesvisa läroplanen. Eleven kan välja ett annat ämne till följande årskurs eller samma ämne som tidigare.
Detta beslut publicerades 31.05.2024
Anvisningar om hur man begär omprövning
Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.
Rätt att begära omprövning
Omprövning får begäras
- av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
- av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras
Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.
Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.
Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.
Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.
Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.
Omprövningsmyndighet
Omprövning begärs hos Helsingfors stads fostrans- och utbildningsnämnd.
Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:
Skyddad e-post: https://securemail.hel.fi/
Använd alltid skyddad e-post när du skickar personliga uppgifter.
Nämn alltid diarienumret (t.ex. HEL 2021-000123) i ditt meddelande om ditt ärende redan har upptagits till behandling vid Helsingfors stad.
E-postadress: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postadress: | PB 10 |
00099 HELSINGFORS STAD | |
Besöksadress: | Helsingfors stads registratorskontor |
Norra esplanaden 11-13 | |
Telefonnummer: | 09 310 13700 |
Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.
Formen för och innehållet i begäran om omprövning
Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.
I begäran om omprövning ska uppges
- det beslut som begäran om omprövning gäller
- hurdan omprövning som begärs
- på vilka grunder omprövning begärs
- vem som begär omprövning
- på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
- kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll
Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor
Mer information fås av
Niclas Rönnholm, chef för den grundläggande utbildningen, telefon: 09 310 86219