Opetuksen suuntaviivat lukuvuonna 2024-2025, Helsingin työväenopisto

HEL 2024-006053
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 3. / 21 §

Työväenopiston opetuksen suuntaviivat lukuvuonna 2024–2025

Finska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

Päätös

Kasvatuksen ja koulutuksen suomenkielinen jaosto päätti merkitä tiedoksi Helsingin työväenopiston opetuksen suuntaviivat 2024–2025 (liite 1).

Käsittely

Vastaehdotus:
Mika Ebeling: Päätöstä täydennetään seuraavasti: Samalla Kasvatuksen ja koulutuksen lautakunnan suomenkielinen jaosto kehottaa Kasvatuksen ja koulutuksen toimialaa selvittämään, mikä selittää asiakastyytyväisyyden radikaalin paranemisen vuoden 2023 kyselyssä

Mika Ebelingin vastaehdotus raukesi kannattamattomana.

Asian aikana oli kuultavana vapaan sivistystyön päällikkö Ville Ylikahri. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkieliselle jaostolle esitellään vuosittain yhteenveto työväenopiston tulevan lukuvuoden suuntaviivoista.

Helsingin kaupungin suomenkielinen työväenopisto on kaupungin ylläpitämä oppilaitos, jonka toimintaa säätelee laki vapaasta sivistystyöstä. Koulutuksen tavoitteena on edistää ihmisten monipuolista kehittymistä, hyvinvointia sekä kansanvaltaisuuden, moniarvoisuuden, kestävän kehityksen, monikulttuurisuuden ja kansainvälisyyden toteutumista (Laki vapaasta sivistystyöstä 1998/632, 1 §).

Työväenopiston lukuvuosittaista toimintaa ohjaa kaupungin strategia ja talousarvio, sitovat toiminnalliset tavoitteet sekä kehittämishankkeisiin liittyvät konkreettiset tavoitteet. Työväenopiston toimintaa ohjaa paikallinen opetussuunnitelma. Ainealakohtaiset opetussuunnitelmat tarkentavat tavoitteita alakohtaisesti.

Opetus jakaantuu syys- ja kevätlukukauteen, joissa pääasiallisen opetuskauden kesto on 12 viikkoa. Maahanmuuttajille suunnatut suomen kielen kurssit jatkuvat muista aineista poiketen kesäkuun alkuun saakka. Opistolla on käytössään 11 omaa toimipistettä ympäri Helsinkiä. Lisäksi opetusta järjestetään kouluissa, seniorien palvelukeskuksissa, leikkipuistoissa sekä verkko-opintoina.

Opiston kohderyhmää ovat kaikki yli 16-vuotiaat. Opisto tavoittaa varsin tasaisesti kaikki ikäryhmät. Opiskelijoista on naisia noin 77 prosenttia. Opiskelijoista vieraskielisiä on tällä hetkellä 18 prosenttia. Työväenopiston tulosbudjetin 2024 tavoitteena on tuottaa 107 000 tuntia opetusta ja tavoittaa yhteensä 85 000 kurssilaista.

Työväenopiston kehittämistyössä painotetaan lukuvuonna 2024–2025 yhteistyön tiivistämistä työllisyys- ja maahanmuuttajapalveluiden kanssa. Samalla laajennetaan opintopistekurssivalikoimaa ja valmistaudutaan ottamaan käyttöön kansalliset perustaitojen osaamismerkit.

Työväenopisto vastaa Helsingin kaupungin jatkuvan oppimisen ja työllisyydenhoidon tarpeisiin kehittämällä uusia toimintatapoja ja palveluita työllistymisen tueksi. Toiminnassa korostuvat suomen kielen ja perustaitojen opetus. Työväenopistossa järjestetään työelämän ulkopuolella oleville maahanmuuttajille suunnattua kielikoulutusta, sekä maahanmuuttajataustaisille kotivanhemmille suunnattua KOTIVA-koulutusta.

Toisen asteen ja vapaan sivistystyön yhteisenä vuoden 2024 sitovana tavoitteena on luoda rakenteet toisen asteen opiskelijoiden ristiinopiskelumahdollisuuksien lisäämiseksi. Opiskelijat kaupungin lukioista ja Stadin ammatti- ja aikuisopistosta voivat suorittaa opintoja myös työväenopistossa. Vuoden aikana kartoitetaan ja kokeillaan ristiinopiskeluun soveltuvia työväenopiston kursseja. Samalla kehitetään toisen asteen ja työväenopiston välisiä tiedonsiirron rajapintoja, sekä selvitetään toimintamalleja vapaassa sivistystyössä hankitun osaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen osana toisen asteen tutkintoja.

Työväenopisto jatkaa myös tiivistä yhteistyötä seniorien palvelukeskusten ja muiden hyte-toimijoiden kanssa kehittämällä ikääntyneille suunnattuja kursseja. Vuonna 2024 opisto tavoittelee erityisesti vieraskielisiä senioreita. Lisäksi työväenopisto on mukana uudenlaisen alueellisen yhteistyömallin kehittämisessä ikäihmisten liikkumisen edistämiseksi Malmin alueella. Tavoitteena on erityisesti vähän liikkuvien ikäihmisten liikkeelle lähtemisen, liikkumisen ja harrastamisen tukeminen.

Stäng

Detta beslut publicerades 30.05.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Föredragande

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja
Harri Korhonen

Mer information fås av

Heidi Vesa, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 27384

heidi.vesa@hel.fi

Ville Ylikahri, vapaan sivistystyön päällikkö, puhelin: 09 310 88501

ville.ylikahri@hel.fi