Konepajan lukion ja aikuislukion nuorten linjan painotuksen laajuus 1.8.2024 alkaen

HEL 2024-006602
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 16. / 34 §

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätös Konepajan lukion ja aikuislukion nuorten linjan painotuksen laajuudesta 1.8.2024 alkaen

Finska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti hyväksyä Konepajan lukion ja aikuislukion nuorten linjan painotuksen laajuudeksi enintään 10 kurssia lukuvuosittain 1.8.2024 alkaen.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Aiemmat päätökset

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti 29.11.2022 kokouksessaan (§ 5), että Helsingin aikuislukion yhteyteen lisätään nuorten lukiolinja 1.8.2024 alkaen. Lisäksi jaosto päätti 16.5.2023 (§ 21) kokouksessaan, että 1) Helsingin aikuislukion nimi muutetaan Konepajan lukioksi ja aikuislukioksi ja että 2) Konepajan lukion painotus on verkostot ja työelämätaidot 1.8.2024 alkaen.

Jaosto päätti 18.5.2021 (§ 12) ja 30.11.2021 (§ 47) kokouksissaan hyväksyä kaupungin lukioiden painotuksien laajuuksista seuraavaa:

  • enintään 10 kurssia lukuvuosittain lukiota kohden: Alppilan lukio, Etu-Töölön lukio ja Ressun lukio
  • enintään 20 kurssia lukuvuosittain lukiota kohden: Helsingin kielilukio, Helsingin medialukio ja Vuosaaren lukio

Jaoston 30.11.2021 päätöksen taustalla oli Vuosaaren lukion uusien musiikki- ja teknologialinjojen perustaminen.

Painotuksien laajuudet

Helsingin kaupungin lukioiden painotuksien mukaiset opinnot kustannetaan kasvatuksen ja koulutuksen toimialan lukioille kohdennetusta resurssista.

Tällä hetkellä lukioiden painotuksien mukaisten opintojen laajuudet ovat seuraavat:

Enintään 20 kurssia lukuvuosittain lukiota kohden:

  • Helsingin kielilukio: kielet ja kansainvälisyys -painotus sekä englannin- ja suomenkielinen linja
  • Helsingin medialukio: yhteiskunta ja media -painotus
  • Vuosaaren lukio: musiikki- ja teknologialinjat

Enintään 10 kurssia lukuvuosittain lukiota kohden:

  • Alppilan lukio: globaalikansalainen
  • Etu-Töölön lukio: yrittäjyys
  • Ressun lukio: tiede

Painotettu opetus lukiossa

Helsingin kaupunkistrategiassa 2021–2025 (kaupunginvaltuusto 13.10.2021, § 293) on tavoitteena, että kaikki koulut ovat hyviä kouluja ja että polku perusopetuksesta toiselle asteelle on toimiva. Kaupunkistrategian mukaan myös erikoistumiselle, erilaisuudelle ja painotetulle opetukselle annetaan tilaa.

Helsingin kaupungin tavoitteena on, että kaikilla kaupungin lukioilla on erityinen koulutustehtävä tai painotettua opetusta. Erityisen koulutustehtävän ja painotetun opetuksen avulla voidaan turvata kaikkien kaupungin lukioiden vetovoimaisuus ja ehkäistä alueellista eriytymistä.

Painotettu opetus tarkoittaa, että lukio voi painottaa opetuksessaan yhtä tai useampaa oppiainetta tai opintokokonaisuutta. Opiskelijan opinnot määräytyvät valtakunnallisen opetussuunnitelman mukaisesti, jolloin hänen tulee suorittaa kaikki lukion pakolliset moduulit. Painotetun opetuksen opintojaksot sisältyvät opiskelijan opinto-ohjelmaan valinnaisina opintojaksoina vuoden 2021 opetussuunnitelman mukaisessa opetuksessa.

Konepajan lukion nuorten linjan painotus

Konepajan lukion nuorten linja aloittaa toimintansa 1.8.2024 alkaen. Linjan painotus on verkostot ja työelämätaidot. Painotuksensa vuoksi Konepajan lukion toiminnassa korostuu tiimityö, verkostoituminen ja työelämävalmiuksien kehittäminen. Verkosto- ja työelämäpainotus näkyy lukion arjessa jokaisella opintojaksolla konkreettisina tilanteina, joissa opiskelijat soveltavat oppimaansa käytännössä ja luovat verkostoja tulevaisuuden jatko-opinto- ja urapolkuja varten. Tiimioppiminen ja verkostoissa oppiminen ovat myös lukion opiskeluympäristöjen ja -menetelmien suunnittelun keskiössä.

Konepajan lukion opetussuunnitelmassa 2024 (lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja, 15.5.2024, § 75.) on painotukseen liittyviä opintoja. Lukio on esimerkiksi luonut jokaiseen kaupunkitasoiseen oppiaineeseen (lukuun ottamatta vieraita kieliä, Aktiivipolku-opintoja ja Muissa oppilaitoksissa suoritetut opinnot -oppiainetta) lukiokohtaisen Verkostoissa oppiminen -opintojakson, joka on laajuudeltaan yksi opintopiste. Tässä opintojaksossa opiskelija voi syventää oppiaineen tietoja ja taitoja verkostoissa toimimalla. Lisäksi opetussuunnitelmaan on luotu kaksi lukiokohtaista valinnaista oppiainetta: 1) yrittäjyys 2) verkostot ja työelämä.

Yrittäjyys-oppiaine käsittää seitsemän opintojaksoa, ja sen laajuus on 13 opintopistettä. Oppiaine tarjoaa opiskelijalle mahdollisuuden syventyä yrittäjyyteen eri näkökulmista ja omaksua tietoja ja taitoja käytännönläheisesti projektien ja harjoitusten avulla. Kokonaisuuteen kuuluu oman harjoitusyrityksen perustaminen ja yrittäjänä toimiminen, innovaatioleirejä, sijoittamisen perusteet ja yrittäjän talousosaaminen.

Lukion verkostot ja työelämä -oppiaineen tavoitteena on tutustuttaa opiskelijat verkostoitumisen merkitykseen sekä digitaalisten työkalujen hyödyntämiseen työelämässä. Siihen kuuluu 20 eri opintojaksoa, ja oppiaineen laajuus on yhteensä 25 opintopistettä. Opintojaksoilla korostetaan tiimiä aktiivisena toimijana, vuorovaikutustaitojen kehittämistä eri tilanteissa ja oman osaamisen esiin tuomista. Oppiaineen tarkoitus on valmentaa opiskelijoita nykyisen ja tulevan työelämän haasteisiin sekä omaan hyvinvointiin liittyvien valmiuksien kehittämiseen.

Painotuksen laajuus

Konepajan lukion nuorten linjan painotuksen laajuudeksi esitetään nyt enintään 10 kurssia lukuvuosittain 1.8.2024 alkaen. Konepajan lukion nuorten linjalla on vain yksi painotus, joten lukio vertautuu tässä suhteessa Alppilan, Etu-Töölön ja Ressun kansalliseen lukioon. Lisäksi Konepajan lukion nuorten linja tulee tulevaisuudessa olemaan noin 600 opiskelijan lukio, joten myös kooltaan se vertautuu edellä mainittuihin lukioihin.

Lapsivaikutusten arviointi

Konepajan lukion painotuksen resursointi mahdollistaa laadukkaan koulutuksen tarjoamisen, jossa lapsi voi saada mielenkiinnonkohteitaan tai harrastuneisuuttaan vastaavaa opetusta. Päätöksellä on välillisiä vaikutuksia lukioiden alueelliseen eriytymiseen: painotuksen tai erityisen koulutustehtävän vuoksi jokainen kaupungin lukio voi tarjota houkuttelevan vaihtoehdon lukio-opintoihin.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 15 luvun 2 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää lukiokoulutuksen oppilaitoskohtaisesta järjestämisestä ja mitoituksesta.

Stäng

Detta beslut publicerades 30.05.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Föredragande

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja
Harri Korhonen

Mer information fås av

Elli-Noora Lassy, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 35095

elli-noora.lassy@hel.fi