Katusuunnitelma, Mellunkylä, Länsimäentie välillä Aarteenetsijäntie–Vantaan raja, Länsimäentie–Laakavuorenpolku, 31915/1, 31916/1

HEL 2024-008416
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 12. / 707 §

Länsimäentie, Jänkäpolku, katusuunnitelmat, Mellunkylä

Stadsmiljönämnden

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä seuraavat liitteenä olevat katusuunnitelmat:

  • Länsimäentie välillä Aarteenetsijäntie−Laakavuorentie  suunnitelmapiirustus 31915/1 (liite 2)
  • Jänkäpolku välillä Länsimäentie−Laakavuorenpolku suunnitelmapiirustus 31916/1 (liite 4)

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli projektipäällikkö Ville Kankkunen. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Lähtökohdat ja tavoitteet

Länsimäentie on nykyinen pääkatu, joka yhdistää Vantaan ja Helsingin. Kadun varrella sijaitsevat Helsingin puolella Mellunmäen ja Vesalan sekä Vantaan puolella Länsimäen kaupunginosat. Kadun itäpuolella on 110kV:n ilmajohto varoalueineen. Länsimäentiehen liittyvät nykyinen kokoojakatu Laakavuorentie sekä jalankulun yhteydet Kairapolku ja Varhelanpolku.

Jänkäpolku on nykyisin jalankululle ja pyöräliikenteelle varattu väylä. Jänkäpolku rajautuu julkisten lähipalveluiden korttelialueeseen, asuinkorttelialueeseen, Laakavuorenpolkuun sekä Mellunmäen metroasemaan. Lännessä Jänkäpolku liittyy Länsimäentien suuntaisiin jalankulun ja pyöräliikenteen yhteyksiin sekä Aarteenetsijänsillalle.

Länsimäentien ja Jänkäpolun suunnittelu perustuu Länsimäentien pohjoisosan ja Laakavuoren korttelitalo ympäristön asemakaavan muutokseen nro 12898 sekä asemakaavan yhteydessä laadittuun liikennesuunnitelmaan nro 7524.

Katusuunnitelmien tavoitteena on mahdollistaa asemakaavan ja liikennesuunnitelman mukaiset ratkaisut Mellunmäen keskustan täydennysrakentamisessa. Katujen muutokset liittyvät olennaisesti myös Vantaan raitiotien toteuttamiseen. Jänkäpolulle sijoittuu Vantaan raitiotien Helsingin puolen päätepysäkki.

Raitiotien rakentaminen mahdollistaa myös paremmat joukkoliikenneyhteydet Mellunmäen ja Vesalan alueille. Samalla parannetaan jalankulun ja pyöräliikenteen yhteyksiä sekä otetaan huomioon teknisen huollon ja vesihuollon tarpeita. Samoin suunnitelmassa varataan tila 110 kV ilmajohdon sijoittamiselle maan alle.

Nyt hyväksyttävien Länsimäentien ja Jänkäpolun kanssa samaan aikaan suunniteltu ja vuorovaikutettu Laakavuorenkujaa koskeva katusuunnitelma päätetään maankäyttöjohtajan toimesta siten, että se on ottoharkinnassa kaupunkiympäristölautakunnan kokouksessa 10.12.2024.

Suunnitelma

Länsimäentie välillä Aarteenetsijäntie-Laakavuorentie katusuunnitelman piirustus nro 31915/1 (liite 2)

Länsimäentie on jatkossakin pääkatu. Länsimäentien ja Laakavuorentien sekä Länsimäentien ja Aarteenetsijäntien risteyksiin rakennetaan liikennevalo-ohjatut liittymät. Länsimäentiellä raitiotie tulee sijoittumaan katualueen keskelle ja ajoradat sen molemmin puolin. Kadun itä- ja länsireunaan rakennetaan erotellut pyörätiet ja jalkakäytävät. Varhelanpolun liittyminen Länsimäentiehen ei ole esteetön ja siksi se on esitetty tässä suunnitelmassa toteutettavaksi portailla sekä vaunuluiskalla, mutta rakennussuunnittelun yhteydessä tutkitaan tarkemmin porrasratkaisun pituutta.

Uusien kaistajärjestelyjen, raitiotien sekä 110 kV ilmajohdon muutosten takia nykyinen katualueella sijaitseva puusto ja kasvillisuus joudutaan poistamaan. Tämän vuoksi alueelle on suunniteltu istutettavaksi mahdollisimman paljon monipuolista kasvillisuutta ottaen huomioon liikenteen ja teknisten ratkaisujen asettamat rajoitukset. Raitiotiealue on nurmea tai nurmikiveä. Kadun länsireunaan rakennetaan noin 150 m matkalle betoninen tukimuuri.

Jänkäpolku välillä Länsimäentie-Laakavuorenpolku katusuunnitelman piirustus nro 31916/1 (liite 4)

Jänkäpolku välillä Länsimäentie-Laakavuorenpolku on tuleva raitiotiekatu. Sille sijoittuu Vantaan raitiotien Helsingin puolen päätepysäkki ylityspaikkoineen. Kadun ja raitiotien rakentamisen mahdollistamiseksi pieniä osia Jänkäpolun pohjoispuolen korttelialueista (47328, 47330) on asemakaavamuutoksella nro 12898 liitetty katualueeseen.

Nykyinen katualueella sijaitseva puusto ja kasvillisuus joudutaan poistamaan. Tämän vuoksi alueelle on suunniteltu istutettavaksi monipuolista kasvillisuutta ottaen huomioon liikennetilan kapeus ja maanalaisten teknisten ratkaisujen asettamat rajoitukset. Raitiotiealue pysäkin ulkopuolella kivetään nurmikivellä.

Suunnitelmien tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevista suunnitelmaselostuksista nro 31915/1 (liite 1) ja nro 31916/1 (liite 3). Koostepiirustus on liitteenä 5.

Kadut on suunniteltu niin, että ne sopeutuvat asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttävät toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset

Vuorovaikutus ja yhteistyösopimus

Katusuunnitelmat on laadittu yhteistyössä Vantaan kaupungin raitiotiehankkeen kanssa.

Katujen rakennussuunnittelu toteutetaan Vantaan raitiotieallianssissa, jonka yhteydessä tullaan huomioimaan ”Yhteinen kunnallistekninen työmaa” sopimuksen (7.3.2017) mukaisesti yhteistyössä sopimuksen osapuolten kanssa. Sopimuksen osapuolia ovat Helsingin kaupunki, Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymä (HSY), Helen Oy, Helen Sähköverkko Oy, Elisa Oyj, DNA Oyj, Telia Finland Oyj, GlobalConnect Oy, Auris Kaasunjakelu Oy, Cinia Oy. Sopimuksen mukaisesti kukin sopimuksen allekirjoittanut osapuoli sitoutuu suunnittelun aikana määrittelemään omat johtotarpeensa kohteessa ja tekemään omaa suunnittelua samanaikaisesti hankkeen etenemisen kanssa. Suunnittelun tavoitteena on aikaansaada rakennushankekohtaiset yhteiset ristiriidattomat suunnitelma-asiakirjat ja selostukset.

Katusuunnitelmaluonnosten esittelytilaisuus asukkaille pidettiin 20.3.2024 Uutta Itä-Helsinkiä -verkkotilaisuudessa. Katusuunnitelmaluonnokset ovat olleet sähköisesti esillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla 1.–14.5.2024 välisen ajan. Esillä olosta ja mahdollisuudesta mielipiteen esittämiseen on tiedotettu alueen talouksiin postitetulla tiedotekirjeellä, kaupungin verkkosivuilla sekä Helsingin Uutisten sanomalehdessä.

Esillä olon aikaiset asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon, joka on liitteenä 6.

Katusuunnitelmaehdotus on ollut sähköisesti nähtävillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla 16.–29.10.2024 välisen ajan. Suunnitelman nähtävillä olosta ja mahdollisuudesta muistutuksen antamiseen ilmoitettiin kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille, sekä muille osallisille yleistiedoksiantona. Lisäksi asiasta on ilmoitettu kaupungin verkkosivuilla.

Muistutuksen käsittely

Suunnitelmista jätettiin 1 muistutus.

Muistutus 1

Muistutuksessa esitetään, että katusuunnitelmaan 31915-1 tulisi lisätä suojatie, jotta Aarteenetsijäntien yhteydet paranisivat Länsimäentien toisella puolella sijaitseville joukkoliikenneasemille ja kaupoille. Muistutuksen mukaan jalankulkijoille ja pyöräilijöille ei ole ihanteellista, että Länsimäentien yli ei ole suojatietä suunnittelualueen etelärajalla. Tämä parantaisi myös reittien jatkuvuutta Länsimäentien länsipuolen uudelta pyörätieltä ja jalkakäytävältä. Muistutuksen mukaan Aarteenetsijänsiltaa ei voi pitää vaihtoehtoisena mielekkäänä reittinä.

Esittelijän vastaus muistutukseen

Länsimäentien kehittäminen jatkuu Mellunmäen keskustan kaavatyön yhteydessä. Kaavamuutoksen ja sen yhteydessä laadittavan liikennesuunnitelman yhteydessä on perusteltua parantaa Aarteenetsijäntien risteyksestä etelään suuntautuva Länsimäentien osuus ja tarkistaa kadunylitysjärjestelyt.

Muistutus ei aiheuta muutoksia laadittuihin katusuunnitelmiin.

Kustannukset ja aikataulu

Katusuunnitelmien rakennuskustannukset ilman raitiotiejärjestelmää ovat yhteensä noin 5 150 000 euroa, 332 euroa/m² (alv 0 %). Kustannukset ovat sisältyneet kaupunginvaltuuston (27.9.2023, 223 §) hyväksymään Vantaan ratikan Helsingin osuuden hankesuunnitelmaan. Kustannukset perustuvat hankeosalaskennan kustannusarvioon.

 

  yht. euroa (alv. 0 %) euroa/m² (alv. 0 %)
Länsimäentie 4 410 000 330
Jänkäpolku 740 000 342

Vantaan ratikka on Helsingin seudun MAL-sopimuksessa, joka on tarkoitus allekirjoittaa joulukuussa 2024. Helsinki ja valtio ovat sen jo omissa toimielimissään hyväksyneet. Sopimukseen on kirjattu, että Valtio avustaa Vantaan ratikan kiinteästi raitiotien rakentamiseen liittyvistä kustannuksista (sis. yhdysraideparin varikolle) enintään 30 % ja enintään 144,1 milj. euroa. Yllä olevissa kustannuksissa ei ole huomioitu valtion osuutta, sillä Helsinki ei ole vielä sopinut osuuksien maksatuksista tarkemmin Vantaan ja Valtion kesken.

Katujen vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 90 000 euroa (alv 0 %). Ylläpitokustannukset ovat 29 000 euroa kalliimmat kuin nykyisin.

Kadun rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2025 alkaen.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta Mellunkylän kaupunkiuudistusalue: 8 09 03 02 Kadut.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 85 §, 62 §, maankäyttö- ja rakennusasetus 41-43 §.

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 1 § 2 mom. kohdan 11 mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.

Stäng

Detta beslut publicerades 19.12.2024

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Yleistiedoksiantona toimitetun päätöksen katsotaan tulleen asianomaisen tietoon seitsemäntenä päivänä päätöstä koskevan ilmoituksen julkaisemisesta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00-16.15.

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Föredragande

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Mer information fås av

Ville Kankkunen, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 21351

ville.kankkunen@hel.fi