Tarveselvitys, Helsingin medialukio, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätös osoitteeseen Moisiontie 3 toteutettavan Helsingin medialukion lisätilan tarveselvityksestä
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä osoitteeseen Moisiontie 3 toteutettavan Helsingin medialukion lisätilan tarveselvityksen.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeiden jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida henkilöstön ja opiskelijoiden näkemykset tilojen kehittämisessä sekä varmistaa tilojen kokonaistaloudellisuus, ekologisuus ja luontoystävällisyys. Tiloja kehitettäessä varmistetaan, että toiminnalle on riittävästi rauhallisia oppimisen tiloja.
Lautakunta edellyttää, että kaupunkiympäristön toimiala esittää hankesuunnitelmassa hankekustannusten muodostumisperusteet. Lisäksi hankeen suunnittelussa tulee etsiä mahdollisimman toimivia ja taloudellisia ratkaisuja.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Helsingin medialukion tilat eivät enää ole riittävät alueen kasvavalle palvelutarpeelle. Laajennus ja nykyiset tilat on mitoitettu noin 1200 yhtenäisen lukion opiskelijalle ja lukiossa on tällä hetkellä 981 opiskelijaa.
Helsingin medialukion nykyiset tilat ovat riittämättömät kasvavalle käyttäjämäärälle, eivätkä ne kaikilta osin vastaa toiminnallisia tavoitteita. Käyttöön otettavat tilat mahdollistavat toiminnan järjestämisen kasvavalle opiskelijamäärälle. Helsingin medialukiolla lisääntyvät tilapaikat lisätilahankkeen myötä noin 200 tilapaikalla.
Tapulinkaupungin alueelle osoitteeseen Moisiontie 3 toteuttava lisätila otetaan käyttöön kalustettuna tammikuuhun 2027 mennessä. Toteutettavissa tiloissa voidaan järjestää lukio-opetusta alueen muuntuviin palvelutarpeisiin. Tilojen monipuolinen käyttö on huomioitu tilojen mitoittamisessa. Lisätilan valmistuttua nykyisestä paviljongista osoitteessa Moisiontie 3 on mahdollista luopua.
Tilahanke parantaa palveluiden järjestämistä
Kasvatus- ja koulutuspalvelujen tarvetta ja paikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti.
Vuonna 2023 Helsingissä oli 117 318 16-18-vuotiasta. Väestöennusteen mukaan lukioikäisten määrä kasvaa vuoteen 2032 mennessä noin 2800 oppijalla. Tämä tarkoittaa tarvetta lukioiden aloituspaikkojen lisäämiselle noin 600 paikalla vuoteen 2032 mennessä verrattuna vuoden 2023 tilanteeseen. Koillisessa suurpiirissä toimii nykyisellään kaksi lukiota, joten Helsingin medialukion tilapaikkojen lisääminen parantaa lukiopalveluiden saatavuutta alueellisesti.
Uudet palvelutilat tukevat opiskelijoiden arkea
Lisätilaan toteutettavat turvalliset, terveelliset ja riittävät tilat luovat hyvät edellytykset lukion toiminnalle ja vastaavat kaupunkitasoiseen palvelutarpeiseen.
Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille opiskelijoille sopiviksi, opiskelijoiden kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisenympäristöksi. Toiminnan suunnitteluun osallistetaan henkilöstön lisäksi opiskelijat ja huoltajat. Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden ja asukaskäytön lisäämisen alueella.
Tilat edistävät lukion opetussuunnitelman toteuttamista
Hankkeessa toteutetaan lukiolle pedagogisesti monipuoliset, ja tarkoituksenmukaisesti mitoitetut tilat, jotka edistävät toimintaa ja takaavat opiskelijoille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat lukion opetussuunnitelman tavoitteiden toteuttamisen.
Lisätilojen lisäksi lukion nykyisissä tiloissa toteutetaan tilamuutoksia, jotka mahdollistavat lukion opetussuunnitelman mukaisen toiminnan. Nykyisiin tiloihin sijoitetaan keittiön ja ruokalan paikalle opetustiloja ja opiskeluhuollon tiloja, kun keittiö ja ruokala siirtyvät lisätilaan.
Hankkeen yhteydessä pihan viihtyisyyttä ja toiminnallisuutta kehitetään.
Lukion lisätilan tilatarpeet esitetään liitteenä olevassa huonetilaohjelmassa.
Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin
Helsingin medialukion lisätila ja nykyiset tilat ovat laajuudeltaan 9022 htm2 (8 024 hym²), josta lisätilaa on noin 1600hym2. Kaupunkiympäristön toimialan arvioima tuleva kokonaisvuokra on noin 24,09 euroa/m²/kk eli noin 2 608 035 euroa/vuosi. Vuokra tulee nousemaan noin 541 010 euroa vuodessa.
Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Ensikertaisessa kalustamisessa hyödynnetään vähintään 30 % toimialan käytössä olleita kalusteita, mikä edistää kaupungin hiilineutraalisuustavoitteita ja vähentää irtokalustukseen varattavia määrärahoja. Tässä hankkeessa käynnistämiskustannuksiin varataan 192 000 euroa. Tieto- ja viestintäteknologian kustannuksiin varataan noin 38 000 euroa. Muuttokustannusarvio on noin 29 950 euroa, siivouskustannusarvio on noin 61 440 euroa/vuosi. Toimintakustannukset tulevan hankkeen osalta ovat yhteensä noin 2 400 000 euroa/vuosi.
Väistötiloja ei tarvita.
Osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu
Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristön toimialan ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Lukiokoulutuksen päällikön lisäksi rehtorit ovat osallistuneet alueen palveluntarpeen määrittelyyn.
Lukion henkilökunta on osallistunut hankkeen valmisteluun tuoden tilasuunnitteluun pedagogisen ja toiminnallisen näkökulman. Osallistamisen myötä saatu palaute on otettu huomioon suunnitelmien laadinnassa. Henkilökuntaa osallistetaan käyttäjäkokousten kautta suunnitelmien jatkokehittämiseen hanke-, yleis- ja toteutussuunnittelun aikana. Huoltajia osallistetaan toiminnan suunnitteluun.
Henkilökunnalle on pidetty infotilaisuus hankkeesta 22.5.2024.
Lapsivaikutusten arviointi
Opiskelijoiden oikeus turvalliseen ja oppimista tukevaan toimintaympäristöön varmistetaan tilahankkeessa tilojen ja pihan tarkoituksenmukaisella toteutuksella. Tilasuunnitteluratkaisuilla edistetään opiskelijoiden tasavertaisia mahdollisuuksia kasvuun, kehitykseen ja hyvinvointiin. Tilahankkeessa on kiinnitetty erityistä huomiota tilojen rauhallisuuteen, akustiikkaan, luonnonvalon saatavuuteen ja tilaratkaisuin, joilla tuetaan yksilöllisten opinpolkujen syntyä. Opiskelijoita osallistetaan piha- ja irtokalustesuunnitteluun.
Suunnittelun aikana kaupunkitasoisessa yhteistyössä liikennesuunnittelijat varmistavat opiskelijoiden turvalliset kevyen liikenteen yhteydet rakennukseen ja sen lähialueen virkistys-, liikunta- ja kulttuuripalveluihin.
Toimivalta
Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.
Detta beslut publicerades 08.10.2024
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Föredragande
Mer information fås av
Seija Serovuo, suunnittelija, puhelin: 09 310 25897