Oikaisuvaatimus, palkan takaisinperintä

HEL 2024-009482
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 28. / 305 §

Oikaisuvaatimus koskien palkan takaisinperintää

Nämnden för fostran och utbildning

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä ********** oikaisuvaatimuksen, jonka hän on tehnyt yhteisten palvelujen johtajan 11.6.2024 tekemästä palkan takaisinperintään koskevasta päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

********** on tehnyt 26.6.2024 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneen oikaisuvaatimuksen yhteisten palvelujen johtajan 11.6.2024 tekemästä palkan takaisinperintää koskevasta päätöksestä.

Kuntalain 137 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Kuntalain 138 §:n mukaan oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Asianosaisen katsotaan saaneen asiasta tiedon seitsemäntenä päivänä kirjeen lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle.

Yhteisten palvelujen johtaja on antanut asiaan lausunnon.

Toimialajohtajan henkilöstöasioiden delegoinneista 5.3.2024 (§ 27) tekemään päätökseen perustuen hallintojohtaja (nyk. yhteisten palvelujen johtaja) päättää viranhaltijan palkan takaisinperinnästä.

Palkan takaisinperinnästä

Kuten yhteisten palvelujen johtajan 11.6.2024 tekemässä päätöksessä todetaan, palkan takaisinperintä koskee ajanjaksolta 1.8.-28.9.2021 liikaa maksettua palkkaa. Liikaa maksettu palkka on perusteetonta etua. Oikaisuvaatimuksen tekijän palkan takaisinperintä on perustunut siihen, että oikaisuvaatimuksen tekijälle oli maksettu palkkaa virheellisesti väärällä hinnoittelutunnuksella.

Tasapuolisuus- ja yhdenvertaisuusperiaatteiden mukaisesti kaupunki perii saatavat täysimääräisesti korkoineen.

Oikaisuvaatimuksen tekijä oli ennen päätöstä toimittanut kirjallisen vastineensa asiaan ja lisäksi häntä oli kuultu 3.4.2024. Oikaisuvaatimuksen tekijä oli lisäksi kuulemistilaisuuden jälkeen toimittanut rehtorin kanssa käymäänsä sähköpostikirjeenvaihtoa.

Oikaisuvaatimuksesta

Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan palkan palautuspyynnön kumoamista, sillä takaisinperintä on aiheeton. Oikaisuvaatimuksessa tuodaan esille, että rehtori oli merkinnyt oikaisuvaatimuksen tekijälle palkan opettajatietolomakkeeseen syksyllä 2021 sopimuksen mukaisesti ja palkkaa oli maksettu tämän sopimuksen mukaisesti ajalla 1.8.-28.9.2021. Oikaisuvaatimuksen tekijä oli kuitenkin tammikuussa 2022 saanut ilmoituksen palkan takaisinperinnästä, sillä rehtori oli merkinnyt väärän hinnoittelutunnuksen. Oikaisuvaatimuksen tekijä katsoo kyseessä olevan sopimusrikkomus. Oikaisuvaatimuksessa tuodaan esille, että palkan takaisinperintää koskevassa päätöksessä ei ollut huomioitu hänen toimittamaansa sähköpostikirjeenvaihtoa rehtorin kanssa, vaikka kyseisissä sähköposteissa on ollut olennaisia tietoja. Oikaisuvaatimus perustuu siihen, ettei päätöksessä ole otettu kaikkia asian kannalta olennaisia seikkoja huomioon.

Oikaisuvaatimuksen tekijän tarkemmat perustelut ilmenevät liitteenä olevasta oikaisuvaatimuksesta.

Lainsäädännöstä

Kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain (jäljempänä myös viranhaltijalaki) 56 §:n 1 momentin mukaan aiheettomasti maksettu palkka tai muu palvelussuhteesta johtuvan taloudellisen etuuden määrä saadaan periä takaisin. Takaisinperintää koskevassa päätöksessä on mainittava takaisinperittävä määrä ja takaisinperinnän peruste.

Viranhaltijalain esitöiden (HE 196/2002 vp, s. 73) mukaan pykälässä tarkoitetussa tilanteessa tulee kyseessä olla selvä virhe, esimerkiksi laskuvirhe tai muu ilmeinen erehdys.

Edellä mainitun pykälän 3 momentin mukaan työnantaja voi luopua takaisinperinnästä joko kokonaan tai osittain, jos takaisinperintää on olosuhteet huomioon ottaen pidettävä kohtuuttomana tai jos aiheettomasti maksettu määrä on vähäinen.

Viranhaltijalain esitöiden mukaan säännöksessä tarkoitetussa kohtuuttomuudessa olisi kysymys lähinnä taloudellisesta kohtuuttomuudesta (HE 196/2002 vp, s. 73).

Hallintolain 34 §:n mukaan asianosaiselle on ennen asian ratkaisemista varattava tilaisuus lausua mielipiteensä asiasta sekä antaa selityksensä sellaisista vaatimuksista ja selvityksistä, jotka saattavat vaikuttaa asian ratkaisuun.

Asian arviointi

Yhteisten palvelujen johtaja on lausunnossaan tuonut esille, että kaikki oikaisuvaatimuksen tekijän vastineessa, kuulemisessa ja hänen sähköpostilla toimittamistaan sähköpostiviesteistä esille tulleet seikat on otettu huomioon päätöstä tehtäessä. Yhteisten palvelujen johtajan lausunnon mukaan sähköpostiliitteitä ei ole lisätty päätökseen, sillä samat asiat ovat ilmenneet kirjallisesta vastineesta sekä kuulemisessa. Lausunnon mukaan sähköpostiviesteistä ei ole tullut ilmi mitään sellaisia seikkoja, joiden perusteella takaisinperintää olisi voitu kohtuullistaa ottaen huomioon kaupungin lähtökohdan periä kaikki saatavat täysimääräisesti.

Kuten yhteisten palvelujen johtajakin tuo lausunnossaan esille, virheellinen palkanmaksu on johtunut työnantajan edustajana toimineen viranhaltijan eli rehtorin virheellisestä OVTES:n palkkamääräysten tulkinnasta, mistä johtuen oikaisuvaatimuksen tekijä oli saanut perusteetonta etua. Kyseessä ei kuitenkaan ole ollut rehtorin itsenäiseen harkintaan perustuva päätös. Rehtorilla ei ole ollut toimivaltaa sijoittaa oikaisuvaatimuksen tekijää muuhun kuin OVTES:n mukaiseen oikeaan palkkahinnoittelukohtaan.

Lisäksi esittelijä toteaa, että virkasuhteen ollessa kyseessä, ei henkilön kanssa solmita työsopimusta. Viranhaltijoille annetaan viranhoitomääräys, joka on työnantajan yksipuolinen määräys.

Esittelijä korostaa, kuten yhteisten palvelujen johtajakin on tuonut lausunnossaan esille, että tehtäväkohtaisen palkan määrittelyssä ei voida käyttää eri viranhaltijoiden osalta erilaista harkintaa, koska palkkausjärjestelmä on yhteinen ja tehtäväkohtaisen palkan tason määrittelyn tulee tapahtua kaupunkitasolla. Asian arvioinnissa ei siten ole merkitystä sillä, että rehtori oli virheellisesti sijoittanut oikaisuvaatimuksen tekijän väärään palkkahinnoitteluluokkaan. Kyse on joka tapauksessa ollut oikaisuvaatimuksen tekijän saamasta perusteettomasta edusta, joka saadaan edellä esitetysti periä takaisin viranhaltijalain mukaisesti.

Asiassa ei ole tullut ilmi mitään sellaista, jonka vuoksi oikaisuvaatimuksen tekijän palkan takaisinperintää tulisi pitää aiheettomana.

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Esittelijä esittää yhteisten palvelujen johtajan päätöksen ja lausuntoon sekä edellä lausuttuun viitaten, että oikaisuvaatimus hylätään.

Stäng

Kasvatus- ja koulutuslautakunta 01.10.2024 § 274

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti yksimielisesti panna asian pöydälle.

Esittelijä
kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Satu Järvenkallas
Lisätiedot

Emmi Väisänen, HR-juristi, puhelin: 310 32391

emmi.vaisanen@hel.fi
Stäng

Detta beslut publicerades 01.11.2024

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Föredragande

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Satu Järvenkallas

Mer information fås av

Emmi Väisänen, HR-juristi, puhelin: 09 310 32391

emmi.vaisanen@hel.fi

Bilagor

1. Oikaisuvaatimus
Bilagan publiceras inte på internet.
2. Sekretessbelagd: JulkL (621/1999) 24.1 § 23 k
3. Päätös
Bilagan publiceras inte på internet.
4. Yhteisten palvelujen johtajan lausunto
Bilagan publiceras inte på internet.

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.