Talousarvioehdotus 2025 ja taloussuunnitelmaehdotus 2025-2027, keskusvaalilautakunta

HEL 2024-011275
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 3. / 32 §

Vaalien talousarvioehdotus 2025 ja taloussuunnitelmaehdotus 2025–2027

Centralvalnämnden

Päätös

Keskusvaalilautakunta päätti hyväksyä talousarvioehdotuksen vuodelle 2025 ja taloussuunnitelmaehdotuksen vuosille 2025-2027 liitteen 2 mukaisesti.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Kuntalain 110 §:n mukaan valtuuston on vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä kunnalle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio. Hyväksymisen yhteydessä valtuuston on hyväksyttävä myös kolmea tai useampaa vuotta koskeva taloussuunnitelma. Talousarviovuosi on taloussuunnitelman ensimmäinen vuosi. Kaupunkistrategia vuosille 2021–2025 on lähtökohtana valmisteltaessa valtuustokauden talousarvioita, toimintasuunnitelmia ja tulosbudjetteja.

Kaupunkistrategian mukaisesti vuoden 2025 raami perustuu valtuustokauden alussa käyttömenojen kasvun vastuuperiaatteeseen, jossa käyttömenojen kasvu sidotaan kustannustason ja väestönkasvun muutokseen sekä strategiassa asetettuun tuottavuustavoitteeseen.

Kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan 10.6.2024 vuoden 2025 talousarvioehdotuksen raamin sekä talousarvio- ja taloussuunnitelmaehdotuksen 2025–2027 laatimisohjeet (liite 1). Kaupunginhallitus ei osoittanut toimialakohtaisia raameja, mutta talousarvioehdotusten yhteensovitus tehdään kaupunkitasoisen kokonaisraamin puitteissa.

Helsingin kaupungin talousarviossa osoitetaan keskusvaalilautakunnan käytettäväksi vaalien järjestämiseen määrärahat. Liitteessä 2 on ehdotus vaalien järjestämiseen varattavista määrärahoista talousarvioehdotuksena vuodelle 2025 ja taloussuunnitelmaehdotuksena vuosille 2025–2027.

Vuoden 2025 määrärahoissa on varauduttu alue- ja kuntavaalien toimittamiseen. Varautumisessa on huomioitu, että vaikka Helsingissä ei toimiteta aluevaaleja on ulkokuntalaisille järjestettävä mahdollisuus äänestää aluevaaleissa ennakkoäänestysaikaan Helsingin yleisissä ja erityisissä ennakkoäänestyspaikoissa. Kuntavaaleissa keskusvaalilautakunnan tehtävät ovat laajemmat kuin valtiollisissa vaaleissa, sillä kuntavaalien ehdokasasettelu, ääntenlaskenta ja tulostallennus ovat kunnan vastuulla. Tämä on huomioitu vuoden 2025 määrärahoissa. Vuonna 2026 ei toimiteta säännönmukaisia vaaleja, mutta vuoden 2027 eduskuntavaalien valmistelut on otettu huomioon määrärahaesityksessä. Vuonna 2027 määrärahoissa on varauduttu eduskuntavaalien toimittamiseen.

Vaaleja koskevat määrärahat sisältävät varauksen oikeusministeriön uudistushankkeille, kuten sähköisen äänioikeusrekisterin käytön laajentumiselle laitosäänestykseen ja tulevaisuudessa mahdollisesti kotiäänestykseen. Vaaleja koskevissa määrärahoissa on varauduttu äänestäjämäärien lisääntymiseen ja kustannusten nousuun.

Valtio suorittaa valtiollisissa vaaleissa kunnille kertakorvauksen vaalien toimittamisen jälkeen. Vuoden 2025 alue- ja kuntavaaleista valtio ei maksa korvauksia. Vuoden 2027 eduskuntavaalien toimittamisesta valtio maksaa erikseen määräämänsä korvauksen. Korvaus perustuu kunnassa asuvien äänioikeutettujen määrään.

Stäng

Detta beslut publicerades 12.09.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin keskusvaalilautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Föredragande

keskusvaalilautakunnan sihteeri
Veera Reuna

Mer information fås av

Veera Reuna, keskusvaalilautakunnan sihteeri, puhelin: 09 310 20001

veera.reuna@hel.fi

Timo Lindén, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36550

timo.linden@hel.fi