Meluilmoitus, louhintatyö, Urheilukatu 54, VM Suomalainen Oy

HEL 2024-011847
Ärendet har nyare handläggningar
§ 79

Päätös VM Suomalainen Oy:n meluilmoituksesta koskien louhintaa Urheilukadun peruskorjaustyömaalla

Ledande miljöinspektör

Päätös

Ympäristöseuranta- ja -valvontayksikön johtava ympäristötarkastaja päätti hyväksyä VM Suomalainen Oy:n ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen, joka koskee louhintaa 30.9.2024 - 30.6.2025 maanantaista perjantaihin kello 7.00 - 20.00 Urheilukadun peruskorjaustyömaalla välillä Lääkärinkatu - Reijolankatu, ilmoituksessa esitetyllä tavalla sekä seuraavin määräyksin:

  1. Häiritsevää melua aiheuttavien koneiden ja laitteiden käyttö sekä raskas ajoneuvoliikenne ovat kiellettyjä yöaikaan kello 22.00 - 7.00 ilman pakottavaa ja perusteltua syytä.
  2. Louhintaa (poraus, räjäytys/kiilaus, piikkaus ja louheen siirto/kuljetus) saa tehdä pakottavasta ja perustellusta syystä enintään yhtenä yönä seitsemän vuorokauden aikana.
  3. Yöaikaan käytettävän poravaunun puomissa pitää olla Noise-Guard-tyyppinen melukotelointi.
  4. Yöaikaan käytettävän hydraulisen iskuvasaran pitää olla meluvaimennettu eli niin sanottu CityRammer-tyyppinen.
     
  5. Melu- ja tärinähaittojen riittävästä torjunnasta pitää sopia ennakkoon Laakson sairaalan (Lääkärinkatu 8) johdon kanssa neuvottelemalla. Melu tai tärinä ei saa vaarantaa sairaalan potilasturvallisuutta. 
     
  6. Työtä koskeva tiedote on jaettava alla olevaan karttaan (kuva 1) merkityn tiedotusalueen jokaiseen rakennukseen. Tiedote pitää jakaa vähintään jokaiseen porraskäytävään, mutta mieluiten jokaiseen asuin- ja liikehuoneistoon. Työmaahan rajautuvissa kiinteistöissä tiedote pitää jakaa jokaiseen porraskäytävään sekä jokaiseen asuin- ja liikehuoneistoon.

    Lisäksi tiedote on toimitettava alueen asukasyhdistyksille Töölö-Seura ry:lle ja Töölön kaupunginosat - Töölö ry:lle.

    Tiedotteesta on käytävä ilmi työn kesto ja päivittäinen työaika sekä työn suorittajan ja työn tilaajan yhteystiedot.

    Tiedote pitää jakaa ennen työn aloittamista ja uudelleen ajantasaisena kahden kuukauden välein työn päättymiseen asti. 
  7. Yöaikaan tehtävistä välttämättömistä töistä, joista voi aiheutua meluhaittaa, on jaettava ennakkoon erillinen tiedote yötyökohteen lähiympäristön asuinhuoneistoihin.

    Tiedotteesta on käytävä ilmi yötyön tarkka ajankohta ja perustelut yötyölle sekä urakoitsijan ja työn tilaajan yhteystiedot.
     
  8. Tiedotuksen toteuttamisesta on laadittava tiedotussuunnitelma, joka on toimitettava Helsingin kaupungin kirjaamoon (helsinki.kirjaamo@hel.fi) viimeistään 10.10.2024. Saatteeseen on merkittävä viitteeksi asian diaarinumero HEL 2024-011847.

    Tiedotussuunnitelmasta pitää käydä ilmi kuka tiedotteet jakaa, miten huoneistokohtainen tiedottaminen käytännössä toteutetaan (erityisesti lukittuihin porraskäytäviin pääsy) ja tarkka tiedotusalue.
  9. Niihin asuin- ja liikehuoneistoihin sekä muihin oleskelutiloihin, jotka sijaitsevat alle 10 metrin etäisyydellä louhintakohteista, tulee jakaa kuulosuojaimet tilojen haltijoiden niitä halutessa. Kuulosuojainten saatavilla olosta tulee olla maininta tiedotteissa.
  10. Louhintaporauslaitteet on varustettava pölynkeräyslaitteistolla, jonka on oltava aina käytössä, kun työtä tehdään. Pölynkeräintä ei saa tyhjentää räjäytyspaikalle eikä louheen sekaan.
  11. Työmaan ajoväylien pölyäminen on estettävä esimerkiksi suolaliuoksella ja työmaan ulkopuolelle levinnyt kura on pestävä pois tarvittaessa päivittäin. Pölyävät kuormat on kasteltava tai peitettävä.
  12. Siirrettävä polttoainesäiliö on sijoitettava tiiviille alustalle, ellei säiliö ole rakenteeltaan valuma-altaallinen, kaksoispohjainen tai -vaippainen tai sijoitettu katettuun suoja-altaaseen. Säiliö on sijoitettava siten, että polttoaineet eivät pääse vahinkotilanteessa viemäriin tai vesistöön. Tankkauspaikoilla on oltava imeytysainetta ja kalustoa mahdollisten vuotojen keräämistä ja säilyttämistä varten.
  13. Työmaalta poistettavat vedet tulee esikäsitellä ja johtaa siten, ettei niistä aiheudu vesistön, pohjaveden tai muun ympäristön pilaantumisen vaaraa tai haittaa rakennetun ympäristön rakenteille, kuten viemäreille, kaivoille, pumpuille, kaduille tai puistoille. Työmaavesien käsittely tulee suunnitella ja toteuttaa noudattaen Pääkaupunkiseudun työmaavesiohjetta (https://julkaisu.hsy.fi/paakaupunkiseudun-tyomaavesiohje.html). Työmaavesien johtamisesta hule-, jäte- tai sekavesiviemäriin tulee tehdä ilmoitus HSY:lle (monttuvesi@hsy.fi).

Kuva 1. Työmaan sijainti ja tiedotusalue (määräys 6).

Käsittelymaksu

Ilmoituksen käsittelystä peritään Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen taksan mukainen 1050,00 euron maksu. Lasku toimitetaan ilmoittajalle erikseen Helsingin kaupungin taloushallintopalvelusta.

Päätöksen perustelut

Ilmoituksen mukainen toiminta täyttää ympäristönsuojelulain 122 §:n edellytykset, kun otetaan huomioon ilmoituksessa annetut selvitykset ja päätökseen sisältyvät määräykset.

Määräysten perustelut

  1. Yöaikainen melu aiheuttaa asukkaille eniten häiriötä, joten on tärkeää, että yöllä tehdään vain ne työvaiheet, joita ei liikenneturvallisuuden, liikenteen sujuvuuden tai muun perustellun syyn vuoksi voi tehdä päiväaikaan. Määräystä annettaessa on otettu huomioon Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 22 §.
     
  2. Louhinta, porapaalutus, piikkaus ja pontitus ovat ilmoitetun työn meluisimmat työvaiheet. Siksi niiden tekemistä yöllä on tarpeen jaksottaa, jotta melusta ei aiheutuisi asukkaille kohtuutonta haittaa.
     
  3. Yöaikainen melu aiheuttaa asukkaille eniten häiriötä, joten on tärkeää, että yöllä käytetään meluntorjunnassa parasta käytettävissä olevaa tekniikkaa. Poravaunun puomin Noise-Guard-tyyppinen melukotelointi alentaa porausmelutasoa noin 10 dB.
     
  4. Yöaikainen melu aiheuttaa asukkaille eniten häiriötä, joten on tärkeää, että yöllä käytetään meluntorjunnassa parasta käytettävissä olevaa tekniikkaa. CityRammer-tyyppinen iskuvasara on jopa 10 dB hiljaisempi kuin tavanomainen iskuvasara.
  5. Meluhaittojen torjuntatoimenpiteistä neuvotteleminen ja sopiminen etukäteen on tarpeen, jotta melusta ei aiheutuisi haittaa erityisen herkkien kohteiden toiminnoille. Määräystä annettaessa on otettu huomioon Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 17 §.
     
  6. Tiedottamalla voidaan vähentää työstä naapureille aiheutuvaa haittaa ja häiriötä. Tiedottamisen avulla asukkaat ja muut häiriytyvät kohteet voivat varautua ennakolta tulevaan meluhaittaan. Määräystä annettaessa on otettu huomioon Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 17 ja 22 §.
  7. Yöaikainen melu aiheuttaa asukkaille eniten häiriötä, joten on tärkeää, että siitä tiedotetaan ennakkoon ja riittävän kattavasti. Määräystä annettaessa on huomioitu Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 17 ja 22 §.
     
  8. Tiedotussuunnitelman avulla varmistetaan tiedottamisen onnistuminen.
  9. Määräys on tarpeen, jotta asunnoissa ja muissa oleskelutiloissa sekä liikehuoneistoissa voi oleilla ja työskennellä myös meluisimpien työvaiheiden aikana. Määräystä annettaessa on otettu huomioon, että työn aiheuttama melutaso voi olla lähimmissä rakennuksissa huomattavan korkea, koska työmaa rajautuu niihin.
  10. Määräys on tarpeen, jotta porauspölyä leviäisi ympäristöön mahdollisimman vähän. Määräystä annettaessa on otettu huomioon Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 19 §.
     
  11. Määräys on tarpeen, jotta työmaan liikenteen aiheuttama pölyhaitta olisi mahdollisimman vähäinen. Määräystä annettaessa on otettu huomioon Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 19 §.
     
  12. Määräys on tarpeen, jotta polttoaineiden käsittelystä ei aiheutuisi ympäristön pilaantumista. Määräystä annettaessa on otettu huomioon Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 11 §.
  13. Määräys on tarpeen, jotta työmaavesistä ei aiheutuisi ympäristön pilaantumista. Määräystä annettaessa on otettu huomioon Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 4 §.

Ilmoituksen tekijä

VM Suomalainen Oy, Nuolitie 10, 01740 Vantaa

Y-tunnus: 0398184-4

Yhteyshenkilö: Tomi Palkama, puhelin 040 195 2437, sähköposti tomi.palkama@vmsuomalainen.fi

Ilmoituksen sisältö

Ilmoitus koskee louhintaa 30.9.2024 - 30.6.2025 maanantaista perjantaihin kello 7.00 - 20.00 Urheilukadun peruskorjaustyömaalla välillä Lääkärinkatu - Reijolankatu (kuva 1). Louhintaa joudutaan mahdollisesti tekemään myös yöaikaan.

Peruskorjaus sisältää uuden vesihuollon, suojaputkitukset, valaistukset, kivityöt jaa vihertyöt. Louhintaa tehdään vesihuollon ja suojaputkien rakentamisen yhteydessä (kanaalilouhintaa). Osa vesihuoltotöistä ja siihen mahdollisesti sisältyvästä louhinnasta joudutaan tekemään yöaikaan, koska vesijohtolinja sijaitsee viereisen sairaalatyömaan logistiikkareitillä, jota ei saa ilmoituksen mukaan katkaista päiväaikaan.

Melupäästöt aiheutuvat kaivinkoneesta (tela-/pyöräalusta), maantiivistäjästä, poravaunusta, kuorma-autosta, työmaan pakettiautosta ja louhintaräjäytyksistä. Ilmoituksen mukaan työn aiheuttama melutaso (LAeq) on 10 metrin etäisyydellä melulähteestä 100 dB.

Melulle eniten altistuvat asuinrakennukset sijaitsevat Urheilukadulla lähimmillään 10 - 15 metrin etäisyydellä mahdollisesta louhintakohteesta (viemäri-/tekniikkakanaali). Ilmoituksen mukaan työn aiheuttama melutaso (LAeq) on asuinrakennusten luona korkeimmillaan 70 dB.

Ilmoituksessa ei ole mainittu häiriytyvänä kohteena Laakson sairaalaa (Lääkärinkatu 8), jonka sairaalarakennuksista lähin sijaitsee noin 8 metrin etäisyydellä mahdollisesta louhintakohteesta.

Ympäristöpalvelut ei pidä melupäästöä eikä melunleviämistä koskevia tietoja luotettavina. Tyypillisen louhintaporavaunun aiheuttama melutaso (LAeq) on 10 metrin etäisyydellä melulähteestä 90 - 95 dB. Kun otetaan huomioon melun etäisyysvaimentuminen, porausmelutaso voi tällöin olla lähimmän sairaalarakennuksen julkisivulla 92 - 97 dB ja lähimpien asuinrakennusten julkisivulla 86 - 95 dB.

Meluhaitan torjumiseksi työstä tiedotetaan jakamalla talo- ja porraskäytäväkohtainen tiedote työmaan ympäristössä noin 100 metrin säteellä sijaitseviin asuinrakennuksiin.

Ilmoituksen käsittely

Ilmoitus on tehty Lupapisteessä 29.8.2024. Ilmoitusta on täydennetty 10.9.2024.

Ilmoituksesta ei ole pyydetty lausuntoja, ilmoituksen vireilläolosta ei ole ilmoitettu eikä asianosaisia ole kuultu, koska ilmoitetun toiminnan ei voida katsoa ympäristönsuojelulain 121 §:ssä tarkoitetulla tavalla olennaisesti vaikuttavan yleisiin ja yksityisiin etuihin, kun otetaan huomioon toiminnan ajankohta ja kesto sekä asianosaisten etua suojaavat ympäristöseuranta- ja -valvontayksikön johtavan ympäristötarkastajan ratkaisuun sisältyvät määräykset.

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121, 122, 190, 200 ja 205 §
Ympäristönsuojeluasetus (713/2014) 26 §

Päätöksen antaminen ja voimassaolo

Päätöksestä kuulutetaan julkisesti Helsingin kaupungin verkkosivuilla osoitteessa https://paatokset.hel.fi/fi/kuulutukset-ja-ilmoitukset/. Päätöksen katsotaan tulleen valitukseen oikeutettujen tietoon seitsemäntenä päivänä kuulutuksen julkaisemisesta. Päätös on lainvoimainen valitusajan jälkeen, mikäli päätöksestä ei valiteta. Valitusaika on nähtävillä kuulutuksessa.

Päätös on voimassa toistaiseksi.

Päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää (YSL 200 §).

Detta beslut publicerades 04.10.2024

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella Vaasan hallinto-oikeudelta.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta

  • asianosainen
  • rekisteröity yhdistys tai säätiö, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät
  • toiminnan sijaintikunta ja muu kunta, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät
  • elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä toiminnan sijaintikunnan ja vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomainen
  • muu asiassa yleistä etua valvova viranomainen.
Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Päätöksen katsotaan tulleen valitukseen oikeutettujen tietoon seitsemäntenä päivänä päätöstä koskevan kuulutuksen julkaisemisesta viranomaisen verkkosivulla.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen ja valituksen toimittaminen

Valitusviranomainen on Vaasan hallinto-oikeus.

Vaasan hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
vaasa.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Vaasan hallinto-oikeus
 
PL 204
 
65101 VAASA
Faksinumero:
029 56 42760
Käyntiosoite:
Korsholmanpuistikko 43
 
65101 VAASA
Puhelinnumero:
029 56 42780

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00–16.15.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta  (valituksen kohteena oleva päätös);
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  • vaatimusten perustelut 
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  • selvitys siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Kirjaamon asiointiosoitteet ovat seuraavat:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Mer information fås av

Harri Pasanen, johtava ympäristötarkastaja, puhelin: 09 310 32013

harri.pasanen@hel.fi

Beslutsfattare

Harri Pasanen
johtava ympäristötarkastaja