Hankerahoitus, turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen, ESR+-hankehaku, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

HEL 2024-011894
Ärendet har nyare handläggningar
§ 55

Osallistuminen EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman rahoitushakuun hankkeessa ”IntO - integraatiota osallistaen”

Strategidirektör

Päätös

Strategiajohtaja päätti hyväksyä Helsingin kaupungin osallistumisen Suomen EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman sosiaalirahaston (ESR+) rahoitushakuun hankkeessa ”IntO - integraatiota osallistaen”. Samalla strategiajohtaja päätti valtuuttaa kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan perhe- ja sosiaalipalvelut toimimaan kaupungin edustajana kyseisessä hankkeessa ja allekirjoittamaan hankkeen toteuttamiseksi tarvittavat asiakirjat.

Lisäksi strategiajohtaja totesi, että hankekustannuksiin enintään         764 334 euroa varaudutaan toimialan omassa budjetissa. Hankkeelle saadaan tukea enintään 611 467 euroa, jolloin omarahoitusosuudeksi jää 152 867 euroa. Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala kattaa kaupungin omarahoitusosuuden sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan perhe- ja sosiaalipalvelujen lastensuojelun ja perhesosiaalityön budjetista.

Päätöksen perustelut

IntO - integraatiota osallistaen -hankkeen pääasiallisena tavoitteena on parantaa Uudenmaan alueen hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin lastensuojelun henkilöstön sekä HUS nuorisopsykiatrian henkilöstön integroitua asiakas-ja potilastyötä ja siten parantamaan palveluja. Helsingin kaupunki vetää ryhmähanketta, johon Uudenmaan sosiaalialan osaamiskeskus Socca/HUS ja Osallisuuden aika ry osallistuvat omilla osatoteutuksillaan. Hanke on tarkoitus toteuttaa vuosien 2025–2027 aikana.

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala on esittänyt osallistumista Suomen EU:n alue ja rakennepolitiikan ohjelman sosiaalirahaston (ESR+) hankehakuun hankkeessa ”IntO - integraatiota osallistaen”. Haku kohdistuu ESR+ toimintalinjaan 5 Sosiaaliset innovaatiot ja sen erityistavoitteeseen 5.1 Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen. Rahoituksen tavoitteena on tukea lastensuojelun asiakkaana olevien sekä erityisesti kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten ja nuorten elämäntilannetta ja pärjäämistä.

Hankkeen pääasiallisena tavoitteena on saada aikaan pysyvä sisällöllinen parannus ja määrällinen lisäys Uudenmaan alueen hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin lastensuojelun henkilöstön sekä HUS nuorisopsykiatrian henkilöstön integroidussa asiakas- ja potilastyössä. Näin pyritään parantamaan yhteisasiakkaiden palvelujen oikea-aikaisuutta ja eri sektoreilla käytettävissä olevien resurssien kohdentumista nykyistä paremmin yhteisasiakkaiden ja heidän perheidensä tuen ja hoidon tarpeisiin. Kriittisen tärkeää on hankkeen monipuolisilla kehittämistoimenpiteillä varmistaa, että haavoittuvimmassa asemassa olevat lastensuojelun ja nuorisopsykiatrian yhteisasiakkaat saavat yhdenvertaisesti tarvitsemansa terveyspalvelut.

Ensimmäisenä osatavoitteena on Helsingin kaupungin ja Uudenmaan hyvinvointialueiden lastensuojelun ja nuorisopsykiatrian yhteisasiakkuuksiin soveltuvan, keskeisiltä ydinelementeiltään yhtenäisen lapsikeskeisen ja tutkimusperusteisen verkostoyhteistyön toimintamallin kehittäminen ja käyttöönottaminen. Huomiota kiinnitetään siihen, mitä toimivan monialaisen yhteistyön ja yhteensovittavan työotteen laadusta ja vaikuttavuudesta jo tiedetään. Tässä osatavoitteessa lastensuojelun ja nuorisopsykiatrian yhteisasiakkaiden tuen ja hoidon integroimiseen tavoitellaan myös selkeää lukumäärällistä lisäystä. Tavoite on, että kehitettyä ydinelementeiltään riittävän yhtenäistä verkostoyhteistyön toimintamallia voidaan soveltaa kaikkiin yhteisasiakkuuksiin.

Toisen osatavoitteen mukaisesti kehitetään ja otetaan käyttöön lastensuojelun ja nuorisopsykiatrian yhteisasiakkaiden kompleksisiin tuen ja hoidon tarpeisiin vastaavia, näyttöön perustuvia ja kustannuksiltaan verrattain korkeita lisensoituja interventioita korvaavia, kustannusvaikuttavia hoito- ja työmenetelmiä. Kolmantena osatavoitteena on integroidun suljetun kuntoutuspalvelun/hybridiyksikön kehittäminen ja pilotoiminen vaativan tason laitoshoitoa tarvitseville yhteisasiakkaille.

Hankkeen päätoteuttajana ja koordinaattorina toimii Helsingin kaupunki. Hankkeen toteutuksesta kaupungilla vastaa perhe- ja sosiaalipalveluiden lastensuojelu ja perhesosiaalityö. Muita ryhmähankkeen kumppaneita ovat osatoteuttajina Uudenmaan sosiaalialan osaamiskeskus Socca/HUS ja Osallisuuden aika ry sekä aiesopimuskumppaneina HUS nuorisopsykiatria, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue, Vantaan ja Keravan hyvinvointialue, aiesopimuksella Keski-Uudenmaan hyvinvointialue ja Itä-Uudenmaan hyvinvointialue. Hankkeen suunniteltu kokonaiskustannusarvio on noin 2 097 223 euroa, jolle haetaan tukea 1 677 778 euroa. Helsingin kaupungin osahankkeen kokonaisbudjetti on 764 334 euroa, josta tuen osuus on 611 467 euroa. Hankkeen omarahoitusosuuteen, enintään 152 867 euroa, varaudutaan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan perhe- ja sosiaalipalvelujen lastensuojelun ja perhesosiaalityön budjetissa. Hankkeen suunniteltu toteutusaika on 1.3.2025–31.12.2027.

Hanke tukee kaupunkistrategian 2021–2025 ”Kasvun paikka” tavoitteita. Kaupunkistrategiassa tunnistetaan ja ennakoidaan laaja-alaisesti eriarvoistuminen globaalina megatrendinä ja Helsingin kaupungin keskeinen rooli eriarvoistumiskehityksen ratkaisijana. Yksi segregaation ehkäisemisen ohjelmaryhmän loppustrategiakauden toimeenpanon neljästä kärjestä on lasten ja nuorten hyvinvoinnin parantaminen. Erityisesti lastensuojelun asiakkaana olevat lapset ovat korkeassa syrjäytymisriskissä ja heidän palvelutarpeensa palautuvat osaltaan segregaatioon liittyviin ilmiöihin ja kehityskulkuihin. Strategiamme mukaisesti Helsinki haluaa olla kaupunki, jossa asukkailla, myös lapsilla ja nuorilla, on mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa arkeensa ja palveluihinsa. Eriarvoistumiskehityksen taklaamisessa tärkeä helsinkiläisten lasten ja nuorten osallisuus sisältyy ja vahvistuu hankkeella, jossa rahoituksen saamisen edellytyksenä on lastensuojelun vaikuttavuutta parantavien sosiaalisten innovaatioiden yhteiskehittäminen lastensuojelun palveluja käyttävien lasten ja nuorten kanssa. Kaupunkistrategian mukaan Helsinki jatkaa lasten ja nuorten mielenterveyspalveluketjun parantamista yhteistyössä HUS:n kanssa. Keskeistä on, että myös vahvempaa psykiatrista ja monialaista hoitoa tarvitsevien hoitomahdollisuuksista huolehditaan. Lisäksi kaupungin tavoitteena on ehkäistä ongelmien kasautumista ja lastensuojelun tarvetta. Pyrkimyksenä on, että lastensuojelun asiakasmäärän kasvu saadaan pysähtymään ja kääntymään laskuun

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan kansliapäällikkö tai määräämänsä viranhaltija päättää kaupungin puolesta Euroopan unionin rahoituksen hakemisesta. Kansliapäällikkö on päätöksellään 4.8.2021 164 § siirtänyt toimivallan strategiajohtajalle, joka tekee päätökset miljoonaan euroon asti.

Detta beslut publicerades 16.09.2024

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Mer information fås av

Saila Nummikoski, lastensuojelun johtaja, puhelin: 09 310 43439

saila.nummikoski@hel.fi

Anna Lehtovaara, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 36685

anna.lehtovaara@hel.fi

Beslutsfattare

Markus Kühn
strategiajohtaja
Reetta Sariola
strategiapäällikkö

Bilagor

1. Toimialan esitys hankkeesta IntO - integraatiota osallistaen
Bilagan publiceras inte på internet.

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.