Ateriakorvauksen lopettaminen ja työrahan tarkistaminen vammaisten henkilöiden työtoiminnassa, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

HEL 2024-012037
Ärendet har nyare handläggningar
§ 211

Vammaisten henkilöiden työtoiminnan työraha ja ateriakorvaus 1.1.2025

Social-, hälsovårds- och räddningsnämndens sektorchef

Päätös

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja päätti ateriakorvauksen lopettamisesta vammaisten henkilöiden työtoiminnassa 1.1.2025 alkaen. Samalla toimialajohtaja päätti vammaisten henkilöiden työtoiminnan työrahan korottamisesta 1.1.2025 alkaen.

Vammaisten henkilöiden työtoiminnan läsnäolopäiviltä maksetaan 1.1.2025 alkaen työrahaa työtoimintatuntien mukaan 9 euroa (4 tuntia työtoimintaa) tai 12 euroa (6 tuntia työtoimintaa).

Päätöksen perustelut

Vammaisten henkilöiden työtoiminta ja työllistymistä tukeva toiminta ovat sosiaalihuoltolain mukaisia Helsingin kaupungin ja hyvinvointialueiden järjestämiä sosiaalipalveluja. Sosiaalihuollon tehtävänä on työtoiminnan ja työllistymistä tukevan toiminnan järjestäminen henkilöille, joilla ei ole ilman tukitoimia edellytyksiä työllistyä työsuhteiseen työhön avoimille työmarkkinoille. (Siirtymäsäännös sosiaalihuoltolaki 1301/2014 61 §, sosiaalihuoltolaki 68/2002 27 d §, 27 e §, sosiaalihuoltolaki 710/1982 27 d §, 27 e §.)

Vammaisten henkilöiden työtoiminta ja työllistymistä tukeva toiminta kuuluvat sosiaali- ja terveydenhuollon suunnittelusta ja valtionosuudesta annetun lain piiriin. Helsingin kaupunki ja hyvinvointialueet voivat järjestää edellä mainittuja palveluja joko itse tai hankkia niitä ostopalveluna muilta palvelun tuottajilta. Nämä palvelut ovat lakisääteisiä, mutta palveluihin ei ole lakisääteistä oikeutta ja niitä toteutetaan talousarvion määrärahan puitteissa.

Sosiaalihuoltolain mukaista työtoimintaa ei myönnetä silloin, kun asiakas kykenee kuntouttavaan työtoimintaan, osallistumaan muuhun työllistämistä edistävään toimenpiteeseen tai kun palvelu on todettu hänelle muuten soveltumattomaksi. Työtoiminnassa ei ole kyse työsopimuslain tarkoittamasta työsuhteesta, ja asiakkaalle tehdään asiakastietojärjestelmässä sosiaalihuollon päätös työtoimintaan osallistumisesta.

Vammaisten henkilöiden työtoimintaan osallistuvan asiakkaan etuuksista ei ole säädetty tarkemmin laissa, vaan ne perustuvat Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan omiin päätöksiin. Vammaisten henkilöiden työtoimintaan osallistuva asiakas saa tällä hetkellä seuraavat etuudet:
  • työraha läsnäolopäiviltä
  • läsnäolopäivinä yksi lämmin ateria sekä aamu- ja iltapäiväkahvi
  • HSL:n matkakortti
  • työvaatetusta harkinnan mukaan.

Työrahan suuruutta on perusteltua tarkistaa vastaamaan paremmin muiden vastaavien palvelujen nykyistä etuustasoa, jotta asiakkaat ovat yhdenvertaisessa asemassa. Työraha 6 euroa (4 tuntia työtoimintaa) korotetaan 9 euroon ja työraha 8 euroa (6 tuntia työtoimintaa) korotetaan 12 euroon läsnäolopäivältä. Neljältä tunnilta maksettava työraha vastaa korotuksen jälkeen kuntouttavasta työtoiminnasta maksettavaa kulukorvausta. Kuudelta tunnilta maksettava työraha 12 euroa on puolestaan korkein työraha, jota vammaisten henkilöiden työtoiminnasta voidaan maksaa verovapaasti.

Vammaisten henkilöiden työtoiminnan ateriakorvaus on perusteltua lopettaa, sillä asiakkaat ovat olleet ateriakorvauksen suhteen epätasa-arvoisessa asemassa. Esimerkiksi kuntouttavan työtoiminnan asiakkailla ei ole oikeutta ateriakorvaukseen, vaikka palvelu on sisällöltään samanlaista kuin vammaisten henkilöiden työtoiminnassa. Ateriakorvauksen lopettaminen on myös osa sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan muutosohjelman säästötavoitteita.

Muutosten nettovaikutusta on arvioitu vuoden 2023 tietojen pohjalta. Työrahan korottaminen lisää kustannuksia arviolta noin 63 232 euroa ja ateriakorvauksen lopettaminen laskee kustannuksia arviolta noin 196 204 euroa. Muutosten nettovaikutus on arviolta 132 972 euroa säästöä.

Muut etuudet pysyvät ennallaan.

Työrahan ja ateriakorvauksen suuruus on tarkastettu viimeksi aikuispalvelujohtajan päätöksellä 2.1.2012 § 4.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 1 kohdan mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää hinnoista, maksuista, vuokrista ja korvauksista sekä vapautuksesta toimialle kohdistettavan maksun, korvauksen ja muun saatavan suorittamisesta.

Sosiaali- ja terveyslautakunta on päätöksellään 6.11.2019 § 288 siirtänyt toimivaltaansa siten, että sosiaalihuollon toimeenpanoon liittyvien palkkioiden ja korvausten määrien muista kuin laissa säädetyistä tarkistuksista ja muutoksista päättää jatkossa sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja.

Detta beslut publicerades 24.09.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Henna Niiranen, aikuissosiaalityön päällikkö, puhelin: 09 310 62843

henna.niiranen@hel.fi

Mika Porvari, toiminnansuunnittelija, puhelin: 09 310 22410

mika.porvari@hel.fi

Beslutsfattare

Juha Jolkkonen
sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja