Aloituspaikat, Stadin ammattiopisto, yhteishaku 2025

HEL 2024-012461
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 17. / 80 §

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätös Stadin ammattiopiston yhteishaun aloituspaikoista vuonna 2025

Finska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti ammatillisen koulutuksen ja tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen (TUVA) yhteishakuun laitettavat Stadin ammattiopiston aloituspaikat seuraavasti:

Aloituspaikat
2024
2025
Ajoneuvoalan perustutkinto
160
160
Elintarvikealan perustutkinto
60
50
Hammastekniikan perustutkinto
10
16
Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto
200
200
Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto
100
Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto
40
40
Laboratorioalan perustutkinto
30
30
Logistiikan perustutkinto
120
120
Luonto- ja ympäristöalan perustutkinto
10
10
Lääkealan perustutkinto
25
25
Maanmittausalan perustutkinto
20
20
Matkailualan perustutkinto
40
40
Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto
200
180
Pintakäsittelyalan perustutkinto
30
40
Prosessiteollisuuden perustutkinto
30
30
Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto
20
40
Puuteollisuuden perustutkinto
20
20
Rakennusalan perustutkinto
75
60
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto
80
80
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto
345
360
Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto
50
100
Taideteollisuusalan perustutkinto
55
70
Talotekniikan perustutkinto
95
80
Teknisen suunnittelun perustutkinto
20
20
Tekstiili- ja muotialan perustutkinto
100
100
Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto
100
130
Turvallisuusalan perustutkinto
85
85
Välinehuoltoalan perustutkinto
10
10
Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus
480
480
Aloituspaikat yhteensä
2510
2696
 

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Opiskelijavuodet ja rahoitus

Opetus- ja kulttuuriministeriö päättää ammatillisessa koulutuksessa kunkin koulutuksen järjestäjän tulevan vuoden tavoitteellisen opiskelijavuosien määrän. Helsingin kaupungin ammatillisen koulutuksen järjestämisluvassa on opiskelijavuosien vähimmäismääräksi määritelty 8 947 opiskelijavuotta. Opiskelijavuosi on suorite, joka muodostuu 365 päivästä ja opiskelu on kokoaikaista. Opiskelijavuosi otetaan huomioon myös koulutuksen järjestäjän rahoituksen perusteena.

Laissa opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain muuttamisesta (1114/2021, 9 §) tarkennettiin ammatillisen koulutuksen määrärahaan sidottuja tehtäviä tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta annetussa laissa ja oppivelvollisuuslaissa säädettyjen tehtävien toteuttamiseksi.

Koulutuksen järjestäminen

Helsingin kaupungin hallintosäännön 15 luvun 2 §:n 2 momentin mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää ammatillisen koulutuksen oppilaitoskohtaisesta järjestämisestä ja mitoituksesta.

Helsingin kaupungin järjestämislupaan (OKM/114/531/2017) sisältyvät ammatilliset perustutkinnot, ammatti- ja erikoisammattitutkinnot sekä muut järjestämisluvan mukaiset koulutukset. Ammatillisessa koulutuksessa opiskelija voi suorittaa koko tutkinnon tai tutkinnon osia. Lisäksi jokaisella opiskelijalla on mahdollisuus suorittaa kaksoistutkinto, joka tarkoittaa ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon suorittamista rinnakkain.

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätöksen mukaisesti (30.11.2021), Stadin ammatti- ja aikuisopisto (nyk. Stadin ammattiopisto, Stadin AO) vastaa myös Helsingin kaupungin tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen (TUVA) järjestämisestä 1.8.2022 alkaen (HEL 2021-012968).

Peruskoulun päättävien ikäluokka

Peruskoulun päättävien ikäluokka on Helsingissä vuonna 2025 ennusteen mukaan 5969 nuorta. Helsingin kaupunginvaltuuston päätöksen 26.1.1994 (§ 30) mukaisesti vähintään 60 prosentille peruskoulun päättävistä helsinkiläisistä annetaan mahdollisuus jatkaa opintojaan lukiossa.

Stadin ammattiopisto varaa vuoden 2025 yhteishakuun yhteensä 2696 ammatillisen koulutuksen ja tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen (TUVA) aloituspaikkaa, joka on noin 45 % ikäluokasta. Paikkamäärä nousee tarveharkintaisesti ylöspäin, jotta kaikki oppivelvolliset ja alle 18-vuotiaat saavat opiskelupaikan. Lisäksi varaudutaan tarjoamaan aloituspaikkoja muille ilman toisen asteen tutkintoa oleville helsinkiläisille sekä Helsingin ulkopuolelta tuleville hakijoille.

TUVA-koulutukseen varatuilla aloituspaikoilla vahvistetaan oppivelvollisten sekä muiden opiskelijoiden valmiuksia lukiokoulutukseen tai ammatilliseen koulutukseen siirtymiseen. Koulutuksen tavoitteena on saavuttaa sellaiset opiskeluvalmiudet, joiden avulla opiskelija voi hakeutua lukiokoulutukseen tai ammatilliseen koulutukseen ja suoriutua näistä opinnoista.

Osa peruskoulun päättävistä helsinkiläisistä nuorista aloittaa toisen asteen opinnot muualla kuin Helsingin kaupungin tarjoamassa koulutuksessa. Aloituspaikkojen ennakoinnissa huomioidaan myös opiskelijavaihdot ja opintojen aloittaminen muussa kuin ammatilliseen perustutkintoon johtavassa koulutuksessa. Helsingin seudun työvoima- ja koulutustarpeista saadut ennakointitiedot ja työvoimavarannon poistuma vaikuttavat aloituspaikkojen kohdentamiseen työllistäville ja työvoimapula-aloille.

Hakeutuminen koulutukseen

Yhteishaussa oikeutettuja hakemaan ovat peruskoulun tai vastaavan koulutuksen ulkomailla suorittaneet, joilla ei ole aikaisempaa ammatillista tutkintoa tai korkeakoulututkintoa.

Ammatilliseen koulutukseen ja TUVA-koulutukseen hakeudutaan valtakunnallisen yhteishaun kautta tai joustavasti jatkuvan haun kautta ympäri vuoden. Suurin osa yhteishaussa hakevista on keväällä perusopetuksensa päättäviä nuoria. Kaksoistutkinnon suorittamista tavoitteleva hakija hakeutuu opiskelijaksi Stadin ammattiopistoon ja opiskelupaikkaa vastaanottaessa ilmoittautuu myös lukio-opintoihin.

Helsingin kaupungin nuorten lukiokoulutukseen voi hakeutua nyt myös kesken lukuvuoden jatkuvan haun kautta (HEL 2023-001776). Jatkuvaa hakua käytetään tilanteissa, joissa opiskelupaikkoja ei saada täytettyä yhteishaussa tai niitä vapautuu lukuvuoden aikana. Valtakunnallinen hakumenettely on kuitenkin pääasiallinen tapa saada opiskelupaikka lukiossa.

Stadin ammattiopisto vastaa yhteistyössä kaupungin muiden oppilaitosten kanssa Helsingin seudun nopeasti muuttuviin koulutus- ja osaamistarpeisiin. Stadin ammattiopistossa on voinut opiskella elokuusta 2024 alkaen kasvatus- ja ohjausalan ammatillista perustutkintoa. Lisäksi työvoimapula-aloille kuten sosiaali- ja terveysalan sekä sähkö- ja automaatioalan perustutkintoihin on lisätty aloituspaikkoja vuodelle 2025.

Stäng

Detta beslut publicerades 05.11.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Föredragande

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja
Harri Korhonen

Mer information fås av

Heidi Vesa, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 27384

heidi.vesa@hel.fi

Sari Slöör, apulaisrehtori, puhelin: 09 310 64093

sari.sloor@hel.fi