Maksuperusteiden määrääminen, hinnasto 2025, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan hinnasto vuodelle 2025
Päätös
Toimialajohtaja päätti toimialan hinnastosta, palvelukokonaisuuskohtaisista alennusryhmistä sekä peruutusehdoista vuodelle 2025. Muutoin hinnasto tulee voimaan 1.1.2025, mutta Arkiliikkujan päiväkortin osalta 1.4.2025.
Päätöksen perustelut
Hinnoitteluperiaatteissa vuodelle 2025 (10.9.2024, §135) kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta valtuutti toimialajohtajan tekemään päätöksen toimialan hinnoista, hinnoitteluväleistä, maksuista, vuokrista ja korvauksista vuodelle 2025 sekä päivittämään hinnaston tarvittaessa.
Samalla lautakunta valtuutti toimialajohtajan päättämään palvelukokonaisuuden palveluissa maksuttomuuteen tai alennuksiin oikeutetuista asiakasryhmistä. Yhtenäisyyden ja selkeyden vuoksi vuosittaisen hinnastopäätöksen yhteydessä päätetään palvelukokonaisuuskohtaiset alennusryhmät sekä lisäksi myös peruutusehdot.
Yleinen verokanta nousi 1.9.2024 alkaen 25,5 prosenttiin. Uutta arvonlisäverokantaa sovelletaan sellaisiin tavaroihin ja palveluihin, joiden verokanta on tätä ennen ollut 24 prosenttia. Toimialan asiakashintoja eli bruttohintoja ei muutettu syyskuun alussa yleisen arvonlisäverokannan noustua. Muutos huomioitiin verottomassa hinnassa. Alennetun 10 prosentin arvonlisäveron soveltamisalaan nykyisin kuuluvat tavarat ja palvelut siirretään alennetun 14 prosentin arvonlisäveron soveltamisalaan 1.1.2025 lukien. Toimialan hinnoissa huomioidaan nämä molemmat edellä kuvatut muutokset 1.1.2025 lukien. Korotusten yhteydessä hintoihin tehdään pyöristyksiä.
Päättäessään muutoksesta toimialan hinnoitteluperiaatteisiin 26.11.2024 (§170) kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta linjasi, että toimialan hinnastoon voidaan tehdä myös alv-muutosten ylittäviä hinnankorotuksia muihin kuin käyntimaksuihin.
Merkittävimmät arvonlisäveromuutosten lisäksi tehdyt hintojen muutokset vuodelle 2025 ovat:
Kulttuuripalvelukokonaisuus:
Kaupunginmuseon hinnoissa korotetaan lainojen hintoja ulkomaisille museoille 200 eurosta 300 euroon (+50 %), kuvatallenteiden/tulosteiden hintoja 2-8 %, kuvausten tuntihintoja asiakastiloissa 70 eurosta 160 euroon (+128,6 %) sekä Falkmannin ateljeen ja Hakasalmen huvilan tilavuokria ja Kaupunginmuseon opastuskierrosten hintoja n. 7 prosentilla. Kulttuurikeskusten lipunmyyntipalkkiot nousevat 80 sentistä yhteen euron (+25 %), pianon (100 eurosta 120 euroon) ja flyygelin (200 eurosta 250 euroon) vuokrahinnat nousevat 20–25 % ja tilavuokrat nousevat 2 %–60 % (esim. Metsäpurosalin taidetilaisuudet 120 eurosta 150 euroon, Kanneltalon salin muu käyttö (=kokous- tai juhlakäyttö) nousee 500/1000 eurosta (puolipäivää /kokopvä) 800/1400 euroon, Malmisali/pienisali tilavuokran hinta nousee 125 eurosta 130 euroon tunnilta).
Kirjastopalvelukokonaisuus:
Töölön kirjaston Waltari-salin vuokrahinta 100 eurosta 105 euroon (+5 %). Aluekirjastoissa siirrytään Keskustakirjasto Oodin tapaan tilavuokrien hinnoittelussa ja luovutaan subventoiduista tilavuokrahinnoista. Keskustakirjasto Oodin tilavuokrahintoja korotetaan 4 %-12,5 % (esim. Auditorio Reginan tuntiveloitus nousee 360 eurosta 380 euroon, Tapahtumatila Kuution puolenpäivän hinta nousee 480 eurosta 500 euroon).
Nuorisopalvelukokonaisuus:
Bentgsärin leirisaaren ateriamaksuihin tehdään korotus elintarvikkeiden hintojen nousun johdosta.
Liikuntapalvelukokonaisuus:
Rastilan leirintäalueen hintoihin tehdään 7 %:n korotukset mökkien, saunojen, telttapaikkojen ja Kartanon kentän vuokrahintoihin. Kaunissaaren mökkien ja saunojen hintoihin tehdään n. 4 %:n korotukset. Pihlajasaaren saunojen vuokrahintoihin tehdään 2–3 %:n korotukset. Yrjönkadun 2. ja 4. kerroksen saunojen vuokrahinnat nousevat n. 2 % ja Kisahallin saunan ja oleskelutilan tuntivuokra n. 40 % (85 eurosta 120 euroon). Myös kokoustilojen vuokriin tehdään muutamien eurojen korotuksia. Myytäviin tuotteisiin, kuten riippulukkojen ja erilaisten hygienia- ja peseytymistuotteiden hinnat nousevat 14–16 % (esim. pyyhkeen tai uima-asun vuokra 7 eurosta 8 euroon).
Liikuntapalveluiden liikuntapaikkojen omaehtoisen liikunnan yleisövuorojen hinnastoa uudistetaan 1.4.2025 lukien laajentamalla alennustuotteiden hankintamahdollisuuksia. Uudistuksessa luodaan uusi Arkiliikkujan päiväkortti -malli, joka mahdollistaa omaehtoisen liikkumisen kaupungin sisäliikuntapaikoilla normaalia huomattavasti edullisemmin heille, joilla on mahdollisuus hyödyntää liikuntapaikkoja päiväsaikaan.
Arkiliikkujan päiväkortti on alennushintainen kausituote kaupungin hallinnoimien uimahallien, kuntosalien ja liikuntahallien yleisövuoroille, pl. Jakomäen uimahalli sekä Yrjönkadun uimahallin 2. kerros. Tuote oikeuttaa omaehtoiseen liikkumiseen edellä mainittujen liikuntapaikkojen yleisövuoroilla arkisin klo 11–15 välisenä aikana. Sisäänkirjautuminen liikuntapaikalle tulee toteutua klo 11–15 välillä, jonka jälkeen liikunta-aikaa on toimipisteen ohjeistuksen verran (esim. uimahalleissa hallissa oloaika 2 h).
Tuotteen hinta on kaikille 60 euroa/6kk tai 100 euroa/12kk. Käyttö rajataan yhteen kertaan päivässä. Kausituote on henkilökohtainen. Tuotteen hankkiminen ei edellytä ostajalta minkäänlaisia todistuksia.
Alennustuotteen arvioidaan palvelevan eri sosiaalietuisuusryhmien saajia sekä lisäksi myös osaa eri tavoin vammaisista ja pitkäaikaissairaista henkilöistä, jotka eivät erityisuimakortin myöntämiskriteereiden uudistuksen myötä ole jatkossa oikeutettuja erityisuimakortin hankintaan, mutta joilla on mahdollisuus hyödyntää liikuntapaikkoja päiväsaikaan. Alennustuotteen arvioidaan olevan mahdollinen esimerkiksi osalle niistä vammaisista tai pitkäaikaissairaista henkilöistä, joilla sairaudesta tai vammasta aiheutuvan toimintarajoite estää esimerkiksi työskentelyn tai opiskelun osa-aikaisesti tai kokonaan.
Tuotteen arvioidaan myös edistävän samalla myös yleisesti ikääntyneiden liikkumisen mahdollisuuksia tarjoamalla aiempaakin edullisemman kausituotteen. Ikääntyneillä arvioidaan olevan työssäkäyviä parempi mahdollisuus hyödyntää liikuntapalveluita päiväsaikaan. Ikääntyneille on esitetty vuosien varrella useita kertoja alennustuotteita sekä maksuttomuutta, mihin tarpeeseen Arkiliikkujan päiväkortin arvioidaan vastaavan.
Lisäksi arvioidaan, että pienten lasten kotona olevilla vanhemmilla on alennustuotteen myötä aiempaa paremmat mahdollisuudet hyödyntää liikuntapaikkoja myös päiväsaikaan, kun aikuiselle soveltuvan alennustuotteen lisäksi 0–6-vuotiaat lapset pääsevät jo nykykäytännön mukaisesti liikuntapaikoille maksutta, ja 7–17-vuotiaat lapset saavat pääsymaksusta 50 %:n alennuksen.
Tehtyjen selvitysten perusteella pitkäaikainen alennushintainen tuote helpottaa myös sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluohjausta sekä maksusitoumusten myöntämistä.
Alennusryhmät
Palvelukokonaisuuksien omiin alennusryhmiin on tehty seuraavat muutokset:
Aluekirjaston osalta alennusryhmistä poistetaan rekisteröityneet helsinkiläiset järjestöt ja yhdistykset sekä helsinkiläisten asukkaiden ja yhteisöjen omaehtoinen ryhmätoiminta ja kansalaistoiminta. Jatkossa tilavuokrat ovat joko maksullisia tai maksuttomia.
Hakasalmen huvilasta poistuu Herkules-korttilaiset alennusryhmänä. Hakasalmen huvilasta ja kulttuurikeskuksista poistuu yli 10 hengen ryhmien alennus. Savoy-teatterin tilavuokrauksesta poistuu 30 prosentin alennus Helsingin kaupungin toimijoilta.
Liikuntapalvelukokonaisuuden alennusryhmät on päivitetty.
Palvelukokonaisuuksien omat alennusryhmät ovat liitteenä (liite 10).
Peruutusehdot
Peruutusehtoihin vuodelle 2025 ei ole tulossa muutoksia. Peruutusehdot ovat liitteenä (liite 11).
Detta beslut publicerades 17.12.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Jouni Tanninen, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 37228