Hankerahoitus, nuorten turvaksi -hanke, omarahoitusosuuden hakeminen EU-rahoitusta varten, ESR+ hankehaku, kaupunginkanslian strategiaosasto
Osallistuminen EU:n rahoitushakuun hankkeessa ”Nuorten tueksi”
Päätös
Strategiajohtaja päätti hyväksyä Helsingin kaupungin osallistumisen päätoteuttajana Euroopan unionin Suomen alue- ja rakennepolitiikan ohjelman sosiaalirahaston (ESR+) rahoitushakuun hankkeessa ”Nuorten tueksi (NUTTU)”.
Samalla strategiajohtaja päätti valtuuttaa kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan nuorisopalvelut toimimaan kaupungin edustajana kyseisessä hankkeessa sekä vastaamaan hankkeen hausta ja hallinnoinnista todeten, että hankkeen kustannuksiin 618 140 euroa varaudutaan keskitetyssä hanketoiminnan määrärahassa talousarviokohdassa 1 50 04. Hankkeelle saadaan tukea enintään 463 605 euroa, jolloin Helsingin kaupungin omarahoitusosuudeksi jää 154 535 euroa.
Päätöksen perustelut
Nuorten tueksi (NUTTU) -hankkeen tavoitteena on parantaa heikosti opiskeluun ja vapaa-ajan toimintoihin kiinnittyneiden nuorten hyvinvointia Helsingin sosioekonomisesti haasteellisilla alueilla. Helsingin kaupunki koordinoi yhteishanketta, joka toteutetaan Plan Internationalin kanssa. Hanke on tarkoitus toteuttaa vuosien 2025–2027 aikana.
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala on esittänyt osallistumista Nuorten tueksi -hankkeeseen, jolle haetaan rahoitusta Euroopan unionin Suomen alue- ja rakennepolitiikan ohjelman sosiaalirahaston (ESR+) haussa. Haettavana on rahoitusta erityistavoitteeseen 4.3 Yhdenvertainen osallisuus, jossa tavoitteena on vahvistaa heikoimmassa työmarkkina-asemassa ja suurimmassa huono-osaisuusriskissä olevien henkilöiden aktiivista toimijuutta ja osallisuutta sekä kiinnittymistä koulutukseen ja työmarkkinoille.
Helsingissä on tunnistettu nuorisotyön, koulujen sekä oppilaitosten ja lastensuojelun kanssa yhteistyössä tietyt alueet, joilla on havaittu nuoria, joiden kiinnittyminen opiskeluun ja vapaa-ajan toimintoihin on heikkoa. Näillä alueilla näkyy myös nuorten hyvinvoinnin polarisoituminen. Hyvinvointierot kytkeytyvät yksilöllisiin tekijöihin, kuten sukupuoleen ja vähemmistöön kuulumiseen, mutta myös vanhempien resursseihin. Osa nuorten vanhemmista tarvitsee nykyistä vahvempaa ja räätälöidympää tukea. Nuorten hyvinvoinnin ja turvallisuuden parantamiseksi tulee rakentaa entistä tiiviimpiä, monitoimijaisia tiimejä, jotka pystyvät yhteistyössä tavoittamaan ja auttamaan nuoria ja heidän perheitään ja lähiyhteisöjään kulkemalla nuorten ja perheiden rinnalla tarvittavan ajan.
NUTTU-hankkeen kohderyhmänä ovat erityisesti 13–20-vuotiaat nuoret, joilla on haasteita koulussa ja mielekkään vapaa-ajan löytämisessä, mukaan lukien maahanmuuttajanuoret. Moniammatillinen jalkautuva tiimi tekee yhteistyötä koulujen, nuorisotyön ja maahanmuuttajajärjestöjen kanssa tavoittaakseen nuoret ja heidän perheensä. Huomiota kiinnitetään koulupudokkuuteen sekä nivelvaiheisiin, eli siirtymiin perusopetuksesta toiselle asteelle, työelämään tai korkea-asteen opintoihin. Tavoitteena on lisätä yhdenvertaisuutta ja työllistymismahdollisuuksia, ehkäistä syrjäytymistä ja varmistaa nuorten kiinnittyminen opiskeluun ja yhteiskuntaan luomalla uudenlainen, moniammatillinen toimintamalli.
Työtä tekee pilottina moniammatillinen jalkautuva tiimi, joka koostuu nuorisotyön, liikunnan ja koulutuksen sekä kriisi-, perhe- ja yhteisötyön ammattilaisista. Tiimi tekee työtä jalkautuen sinne, missä nuoret ovat. Tarkoituksena on luoda luottamuksellinen suhde nuoriin rinnalla kulkemisen kautta sekä toimia dialogissa nuorten perheiden kanssa nuorten tilanteiden selvittämiseksi ja hyvinvoinnin parantamiseksi. Työtä tehdään yhdessä alueen yläkoulujen ja oppilaitosten, nuorisotyön ja jalkautuvan sosiaaliohjauksen sekä SPR:n perhe- ja yhteisötyön ja alueiden maahanmuuttajajärjestöjen kanssa. Alueellisella lisäresurssilla nuoret tavoitetaan ja sen kautta varmistetaan oikea-aikaisten ja nuorten tarpeiden mukaiset palvelut sekä lisätään erityisesti erikielisten nuorten tasavertaisia mahdollisuuksia tulevaisuudessa.
Hankkeessa kehitetään uudenlainen monitoimijainen toimintamalli sekä toteutetaan laadullisen tiedon keruu, jonka pohjalta kirjataan suositukset huolta herättävien ja opiskeluun tai työelämään sitoutumattomien nuorten kanssa työskentelyyn. Malli tulee osaksi Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden ja perus- ja toisen asteen koulutuksen ja opiskeluhuollon toimintatapoja.
Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan nuorisopalvelut toimii hankkeen päätoteuttajana. Osatoteuttajana mukana on Plan International. Lisäksi Helsingissä yhteistyössä ovat mukana kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta toisen asteen opiskeluhuolto, Kannelmäen alueen perusopetuksen toimipisteet sekä kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialalta kirjastopalvelut ja kulttuuripalvelut. Hankkeen suunniteltu kokonaisbudjetti on 841 180 euroa, jolle haetaan tukea 630 885 euroa. Helsingin osahankkeen kokonaisbudjetti on 618 140 euroa, josta tuen osuus on 463 605 euroa. Hankkeen omarahoitusosuuteen, enintään 154 535 euroa varaudutaan keskitetyn hanketoiminnan määrärahassa talousarviokohdassa 1 50 04. Hanke on tarkoitus toteuttaa ajalla 3.2.2025–31.12.2027.
Hanke liittyy vahvasti segregaation ehkäisyyn ja tukee kaupunkistrategian painopistettä ”Yhdenvertainen ja kansainvälinen Helsinki” lisäämällä yhdenvertaisuutta eri väestöryhmien välillä. Lisäksi hanke tukee painopistettä ”Helsingin kaupunginosien omaleimaisuutta ja turvallisuutta vaalitaan”, sillä hanke toimii kaupunkiuudistusalueilla ja lisää niillä yhteisöllisyyttä sekä turvallisuutta ja turvallisuuden tunnetta.
Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan kansliapäällikkö tai määräämänsä viranhaltija päättää kaupungin puolesta Euroopan unionin rahoituksen hakemisesta. Kansliapäällikkö on päätöksellään 4.8.2021 164 § siirtänyt toimivallan strategiajohtajalle, joka tekee päätökset miljoonaan euroon asti.
Detta beslut publicerades 01.11.2024
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Mer information fås av
Marjaana Martínez De Pinillo, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 39317
Anna Lehtovaara, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 36685