Tutkimuslupa, uskontojen ja kulttuurien tulkitseminen ja asiantuntijuus sosiaalityössä SOWREL
Tutkimuslupa tutkimukseen ”Uskontojen ja kulttuurien tulkitseminen ja asiantuntijuus sosiaalityössä SOWREL”
Päätös
Perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja myönsi tutkimusluvan ********** tutkimukselle ”Uskontojen ja kulttuurien tulkitseminen ja asiantuntijuus sosiaalityössä SOWREL” (yliopistotasoinen tutkimushanke). Yhteyshenkilöt ovat johtava sosiaalityöntekijä ********** vs. johtava sosiaalityöntekijä ********** sekä johtava sosiaalityöntekijä ********** Tutkimuslupa on voimassa 31.3.2027 saakka.
Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:
Aineistoa käsittelevät ainoastaan tutkimuksen kannalta välttämättömät henkilöt tutkimustarkoituksessa. Jos henkilörekistereihin sisältyviä tai salassa pidettäviä tietoja käsittelevät muut kuin allekirjoittaneet ********** on heidän toimitettava salassapitositoumuksensa kaupungin kirjaamoon tämän päätöksen asiakirjoihin liitettäväksi (saatteena mainittava asian diaarinumero HEL 2024-015444).
Tutkimuksesta ja siihen liittyvien tehtävien suorittamisesta sekä osallistuvan henkilöstön ajankäytöstä on sovittu yhteyshenkilön ja/tai esihenkilön kanssa.
Tutkimusprosessissa noudatetaan yleisiä tutkimuseettisiä periaatteita. Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen osallistuneita henkilöitä.
Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia sosiaali-, terveys- ja pelastustoimelle.
Tutkija sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain 1050/2018 sekä muun voimassa olevan lainsäädännön tutkijalle asettamia vaatimuksia.
Tutkija saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimeen.
Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan käyttöön osoitteella: sotepe.tutkimusluvat@hel.fi. Valmiit tutkimukset ovat henkilökunnan käytettävissä sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen intrasivuilla.
Päätöksen perustelut
Tutkimuksen tarkoituksena on tutkia, miten uskonnollisuus ja kulttuuriset merkitykset tulevat esiin ja tunnistetaan lapsiperheiden sosiaalityössä, aikuissosiaalityössä ja lastensuojelussa, millaista uskontojen ja kulttuurien taitavan tulkitsemisen sosiaalityön asiakastyössä tulisi olla sekä millaista asiantuntijuutta tulee lisätä sosiaalityön eettisten käytäntöjen vahvistamiseksi ja yhteiskunnallisen luottamuksen rakentamiseksi. Tutkimushanke on jatkoa väitöskirjatutkimukselle (diaarinumero HEL 2024-002270, liite 12). Hankkeessa ollaan kiinnostuneita yleisemmin uskonnon ja kulttuuristen tekijöiden näkymisestä ja merkityksestä sosiaalityössä.
Tutkimuskysymyksinä on, miten asiakkaiden uskonnollinen ja kulttuurinen tausta tunnistetaan ja sen merkityksellisyys tulkitaan ja millaisia ammattieettisiä ja -käytäntöihin liittyviä valmiuksia sosiaalityössä on näiden merkitysten huomioimisessa asiakaskohtaamisissa, asiakasprosessin eri vaiheisiin kuuluvassa arvioinnissa sekä palvelujen ja tuen toteutuksessa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena ovat romanit, lestadiolaiset ja muslimit sosiaalityön asiakkaina.
Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa tietoa osaamisen kehittämisen tueksi erityisesti vähemmistöjen parissa tehtävässä asiakastyössä. On tärkeää saada tutkimustietoa vähemmistöjen kohtaamisen kysymyksistä sosiaalityössä, jotta voidaan tunnistaa epäkohdat ja kehittää yhdenvertaisia ja syrjimättömiä sosiaalityön palveluja ja työkäytäntöjä, ja täten parantaa sosiaalityön laatua ja asiakasturvallisuutta. Tutkimus toteutetaan Helsingin lisäksi 3–4 hyvinvointialueella.
Tutkimus kohdentuu aikuissosiaalityöhön ja lastensuojeluun. Empiirisenä aineistona ovat jo aiemmin toteutetut haastattelut ja etnografinen aineisto. Uutta aineistoa kerätään 3–4 ryhmähaastattelulla, joissa kussakin on osallistujina 3–4 lapsiperhesosiaalityön, lastensuojelun tai aikuissosiaalityön ammattilaista, eli yhteensä noin 10–20 osallistujaa. Vaihtoehtoisesti voidaan tehdä yksilöhaastatteluja. Osallistujilta kerätään taustatietoina sukupuoli, koulutus, ammattinimike, työtehtävä ja työuran pituus. Haastattelut tallennetaan, litteroidaan ja pseudonymisoidaan. Aineisto analysoidaan laadullisin menetelmin.
Osallistujat rekrytoidaan yhteyshenkilöjen kautta. Osallistujia informoidaan tutkimuksesta, heidän oikeuksistaan sekä henkilötietojen käsittelystä. Osallistuminen on vapaaehtoista ja osallistujat antavat kirjallisen suostumuksensa (liite 6). Tutkimusaineistoa käsitellään ja säilytetään tietoturvallisesti liitteenä olevan tietosuojaselosteen mukaisesti (liite 4) ja säilytetään ilman suoria tunnistetietoja 10 vuoden ajan. Tulokset kirjataan siten, ettei osallistujia voida tunnistaa. Tutkijat sitoutuvat noudattamaan hyvää tieteellistä käytäntöä ja eettisiä ohjeita. Tutkimuksesta kirjoitetaan artikkeleita, tuotetaan oppikirja sekä koulutusmateriaalia ja ohjeistusta sovellettavaksi käytännön asiakastyöhön. Tulokset julkaistaan myös Policy Brief -julkaisuna.
Tutkimuslupaa puoltavat
Lastensuojelun johtaja (22.11.2024)
Nuorten palvelujen ja aikuissosiaalityön johtaja (25.11.2024)
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtajan päätöksen 30.11.2023 § 249 mukaan tutkimusluvan myöntämisestä tai hylkäämisestä päättää perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja palveluansa koskevissa tutkimusluvissa.
Detta beslut publicerades 25.11.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Sini-Emilia Asikainen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 43788