Virkasuhteen täyttäminen, työllisyyspalveluliikelaitos, polkupalvelut, tiimipäällikkö, KANSLIA-01-54-24

HEL 2024-016082
Ärendet har nyare handläggningar
§ 63

Työllisyyspalveluliikelaitoksen polkupalveluiden tiimipäällikön määräaikaiseen virkaan ottaminen

Sysselsättningsdirektör

Päätös

Työllisyysjohtaja ottaa sosionomi Lauri Vartialan polkupalveluiden tiimipäällikön määräaikaiseen virkaan 31.12.2025 saakka. Virassa on kuuden kuukauden koeaika.

Mikäli virkaan otetaan henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa, eikä terveydellisiä tietoja ole käytettävissä virkaan otettaessa, on päätös tällaisen henkilön osalta ehdollinen, kunnes henkilön terveydentilasta saadun selvityksen perusteella virkaan ottaminen on vahvistettu. Selvitys on esitettävä 30 päivän kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Päätöksen perustelut

Työllisyyspalveluliikelaitoksen perustamista koskevan päätöksen (KV 13.3.2024, § 59) mukaan työllisyyspalveluliikelaitoksen tehtävänä on huolehtia julkisten työvoimapalveluiden tuottamisesta, kaupungin työllisyyden edistämisestä sekä niihin liittyvästä kehittämisestä ja koordinaatiosta ja työikäisten kotoutumista edistävien palveluiden tuottamisesta.

Kaupunginhallitus perusti 9.9.2024 § 543 Helsingin kaupungin työllisyyspalveluliikelaitoksen tiimipäälliköiden virat. Niistä yksi on polkupalveluiden tiimipäällikön virka. Virat sijoitetaan väliaikaisesti kaupunginkanslian elinkeino-osastolle ja siirretään 1.1.2025 lukien toimintansa aloittavaan työllisyyspalveluliikelaitokseen.

Tehtävänkuvaan kuuluvat työllisyyspalveluliikelaitoksen 1.1.2025 käynnistyvän toiminnan suunnittelu ja valmisteleminen sekä vuoden 2024 loppuun asti käynnissä olevaan työllisyyden kuntakokeiluun liittyvät valvonta-, kehittämis-, seuranta-, tilastointi-, ennakointi- ja ohjaustehtävät.

Polkupalveluiden tiimipäällikön virka oli julkisesti haettavana 30.10.-13.11.2024 kaupungin sähköisessä rekrytointipalvelussa. Hakuilmoitus oli lisäksi esillä Työmarkkinatorin, Joblyn ja Duunitorin työnhakusivustoilla sekä LinkedInin työpaikkajulkaisuissa.

Kansliapäällikön 3.3.2021, 56 §:n tekemän päätöksen toimivallan siirtämisestä keskushallinnossa kaupunginkanslian henkilöstöasioihin liittyvässä päätöksenteossa mukaan vakituiseen virkaan ottaa ko. viralle määritellyn esihenkilön esihenkilö yksi yli periaatteella siten, että kukaan ei ota vakinaiseen palvelussuhteeseen omia suoria alaisiaan. Tiimipäällikön tehtävän osalta määräaikaiseen virkaan ottaa työllisyysjohtaja.

Virkaa täytettäessä on noudatettava perustuslain 125 § 2 momenttia säädettyjä yleisiä virkanimitysperusteita, jotka ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Tiimipäällikkö, polkupalvelut viran kelpoisuusvaatimuksena on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto tai muu vastaava osaaminen. Lisäksi viran kelpoisuusvaatimuksena on hyvä suomen ja englannin kielen taito sekä tyydyttävä ruotsin tai muun kielen taito.

Muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi hakuilmoituksessa todettiin, että tehtävään etsitään päällikköä, jolla on näyttöjä tuloksellisesta johtamisesta ja vahvaa työmarkkinoiden tarpeiden tuntemusta sekä kykyä ennakoida niihin liittyvää kehitystä. Tehtävään haetaan yhteistyö- ja neuvottelutaitoista päällikköä, jolla on aiempaa osaamista strategisesta johtamisesta ja osaamista julkisista työvoima- ja yrityspalveluista sekä kotoutumiseen ohjaavasta lainsäädännöstä. Polkupalveluiden tiimin johtamisessa arvostetaan kokemusta valmentavasta henkilöstöjohtamisesta, verkostojohtamisen taitoja ja vahvaa viestintä- ja vuorovaikutusosaamista. Valittavalla tiimipäälliköllä tulee lisäksi olla kykyä hankkia uutta tietoa ja soveltaa sitä toiminnan kehittämiseksi sekä kykyä harkita asioita eri näkökulmista mukauttaen toimintaa työmarkkina- ja asiakastilanteet huomioiden. Lisäksi edellytetään hyvää englannin kielen taitoa. 

Hallintosäännön 12 luvun 3 §:n 1 momentin 3 kohdan mukaan henkilöstöjohtaja päättää tehtävien vaativuusluokittelusta ja tarkastusjohtajaa lukuun ottamatta siihen perustuvasta palkasta.

Tiimipäälliköiden virkojen tehtäväkohtaiset palkat on määritelty kunta-alan yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) määräysten ja tehtävän arvioinnin perusteella. Tehtäväkohtaiseksi palkaksi on määritelty 4600 euroa kuukaudessa.

Hakijat ja rekrytointiprosessi

Virkaa haki hakuaikana 46 henkilöä. Hakijoista kaikki täyttivät virkaan asetetut kelpoisuusvaatimukset. Vaikka hakijoiden työkokemus ja osaaminen vaihtelevat, heillä kaikilla on kokemusta usealla viran vastuulle kuuluvalla osa-alueella.

Seuraava vaihe toteutettiin videohaastatteluna. Videovastaukset pyydettiin Helbit-rekrytointijärjestelmän videohaastattelutyökalulla 15.-17.11.2024. Videohaastattelun vastauksia arvioivat yksikön johtaja Katja Rajaniemi ja asiantuntija Henna Heikkinen. Kaikki videovaiheeseen yltäneet olivat kokeneita ja osaavia ammattilaisia. Arvioinnissa painotettiin videoiden perusteella välittynyttä näkemyksellistä johtamisotetta, tapaa välittää videossa sanomansa vakuuttavasti ja jäsentyneesti sekä eteenpäin katsovia ajatuksia substanssiin liittyen. Jatkoon kutsuttiin 6 hakijaa, joiden aiempi kokemus sekä videovastaukset antoivat vakuuttavimman kuvan soveltuvuudesta virkaan.

Seuraava haastattelukierros toteutettiin ryhmähaastatteluina 20.11.2024. Polkupalveluiden tiimipäällikön ryhmähaastatteluun kutsuttiin Marjukka Aaltonen, Carola Fagernäs, Carita Laakso, Harri Tiainen, Lauri Vartiala ja yksi sittemmin prosessista vetäytynyt hakija. Ryhmähaastattelussa hakijoita arvioivat yksikön johtaja Katja Rajaniemi ja asiantuntija Henna Heikkinen.

Marjukka Aaltonen on suorittanut vajaamielishoitajan tutkinnon Helsingin Diakoniaopistossa vuonna 1985. Aaltonen on työskennellyt palveluesihenkilönä Helsingin kaupungin työllisyyspalveluissa vuodesta 2021, tehtävinään muun muassa työnjohdollisen asiantuntijatiimin johtaminen ja siihen liittyvä viranomaistoiminta sekä uusien asiakkaiden strategiasta vastaaminen. Ennen tätä Aaltonen on työskennellyt Avire Oy:n toimitusjohtajana, johtaen työikäisten kuntoutus- ja hyvinvointipalveluita tuottavan Kiipulasäätiön omistamaa tytäryhtiötä.

Carola Fagernäs on suorittanut Bachelor of Arts in Social Sciences alemman korkeakoulututkinnon Tallinnan teknillisessä korkeakoulussa vuonna 2010. Fagernäs on työskennellyt palveluesihenkilönä Uudenmaan TE-toimistolla eri toiminnoissa vuodesta 2020. Tehtävässä Fagernäsin työtehtäviin on kuulunut muun muassa erilaisia lähiesihenkilön tehtäviä sekä muutoksen johtamista ja palveluprosessien kehittämistä. Tätä ennen Fagernäs on työskennellyt Uudenmaan TE-toimistolla ostopalveluasiantuntijana ja asiantuntijana.

Carita Laakso on suorittanut sosionomin alemman korkeakoulututkinnon Stadia Helsingin ammattikorkeakoulussa vuonna 2002. Laakso on työskennellyt palveluesihenkilönä Helsingin kaupungilla vuodesta 2022, tehtävänään muun muassa Helsingin kuntakokeilun kuntouttavien palveluiden henkilöasiakaspalvelutiimin esihenkilönä toimiminen. Ennen tätä Laakso on työskennellyt asiantuntijan Helsingin kaupungilla.

Harri Tiainen on suorittanut tradenomin alemman korkeakoulututkinnon Laurea-ammattikorkeakoulussa vuonna 2011. Tiainen on työskennellyt esihenkilönä Helsingin työllisyyspalveluissa vuodesta 2021, jossa hänen tehtäviinsä on kuulunut muun muassa toiminnan kehittäminen, tulosten ja tavoitteiden johtaminen tiimissä, sekä yhteistyö sisäisten ja ulkoisten verkostojen kanssa. Ennen tätä Tiainen on työskennellyt esimiehenä Uudenmaan TE-toimistossa.

Lauri Vartiala on suorittanut sosionomin alemman korkeakoulututkinnon Diakonia-ammattikorkeakoulussa vuonna 2018. Vartiala on työskennellyt palveluesihenkilönä Uudenmaan TE-toimistossa/Helsingin työllisyyspalveluissa vuodesta 2024. Tehtävä on sijoittunut työhön kuntouttaviin palveluihin ja TYP:iin. Ennen tätä Vartiala on työskennellyt palveluesihenkilönä Uudenmaan TE-Toimistossa/Vantaan kaupungilla nuorten tehostetun työnhaun palveluissa.

Kaikilla ryhmähaastatteluun kutsutuilla arvioitiin olevan hyvää, keskenään erilaista johtamisosaamista monipuolisesti erilaisista organisaatioista. Ryhmähaastatteluissa hakijoita arvioitiin haettavana olevan viran substanssiin liittyvän ryhmä- ja yksilötehtävän perusteella.

Rekrytointiryhmä arvioi, kuinka hyvin hakijat pystyivät tuomaan ryhmähaastattelutilanteessa esiin näkemyksellistä johtamisotetta, moderneja johtamisen keinoja sekä yhteistyökykyä ryhmässä. Jatkoon valitut toivat myös parhaiten esiin johtamisen näkökulmaa operatiivisen ja kehittämisnäkökulman lisäksi ja pystyivät tuomaan keskusteluun tiimipäällikkötehtävässä vaadittavaa strategisen tason näkemystä. Jatkoon valitut esittivät sanomansa vakuuttavimmin ja onnistuivat tekemään sen kiteytetysti ja niin, että se kutsuu ihmisiä mukaan.

Jatkoon kutsutuille hakijoille tehtiin Factors+ toimintatyylikartoitus ajalla 21.-23.11.2024 ja toiselle haastattelukierrokselle kutsuttiin Marjukka Aaltonen, Carola Fagernäs, Lauri Vartiala ja yksi sittemmin prosessista vetäytynyt hakija.

Toisen kierroksen haastattelut pidettiin 25.-29.11.2024. Toisessa haastattelussa hakijoita haastattelivat työllisyysjohtaja Annukka Sorjonen, yksikön johtaja Katja Rajaniemi ja asiantuntija Henna Heikkinen.

Arviointi

Työllisyyspalveluliikelaitoksen polkupalveluiden tiimipäälliköillä on merkittävä rooli uuden liikelaitoksen toiminnan alkuun saamisessa ja siihen kohdistuviin suuriin odotuksiin vastaamisessa. Polkupalveluissa tuetaan kauimpana työmarkkinoista olevia työnhakija-asiakkaita työllistymään. Tiimipäällikkö vastaa asiakastyön tiimien johtamisesta, joissa palvellaan tuhansia henkilö- ja työnantaja-asiakkaita, joilla on monipuolisia ja vaihtelevia palvelutarpeita. Päällikön tehtävänä on varmistaa palvelutuotannon sujuvuus ja tuloksellisuus työllisyyden edistämistä koskevan lainsäädännön puitteissa. Tiimipäällikkö johtaa noin 30–40 työntekijän tiimikokonaisuutta valmentavalla otteella ja toimii heidän hallinnollisena esihenkilönään.

Lopullinen vertailu suoritettiin kolmen kärkihakijan Marjukka Aaltosen, Carola Fagernäsin ja Lauri Vartialan välillä.

Tehtävässä menestyminen edellyttää näyttöjä tuloksellisesta johtamisesta sekä syvällistä osaamista julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden sekä kotoutumista ohjaavan lainsäädännön parista. Prosessin aikana kaikki kärkihakijat toivat esiin kokemuksensa tuloksellisesta johtamisesta sekä uusia, eteenpäin katsovia näkemyksiä työttömyyden ennaltaehkäisyn keinoista. He myös osoittivat osaamisensa tehtävään liittyvässä lainsäädännössä. Kuitenkin hakijoista Lauri Vartiala kykeni rekrytointiprosessin aikana tuomaan esille vakuuttavimmin ja konkreettisemmin monipuolisia näkemyksiään ja omaa osaamistaan palvelun kehittämiseksi, toimintaa dynaamisella ja innovatiivisella tavalla uudistaen, joka tukee tehokasta tiimityöskentelyä ja tuloksellisuutta.

Työssä onnistuminen edellyttää kokemusta valmentavasta henkilöstöjohtamisesta sekä vahvoja verkostojohtamisen taitoja. Kaikki kärkihakijat toivat prosessin aikana esille kokemustaan valmentavasta henkilöstöjohtamisesta ja verkostojohtamisen taitoja. Marjukka Aaltosella on vahvaa johtamiskokemusta ja hän on osoittanut olevansa ihmisorientoitunut johtaja, joka luomaan aktiivisesti innokkuutta muissa. Carola Fagernäsillä on aiempaa kokemusta valmentavasta henkilöstöjohtamisesta, ja rekrytointiprosessin aikana hän on onnistuneesti nostanut esiin konkreettisia esimerkkejä johtamistyylistään, jonka myötä hänen tiimiläisensä ovat myös onnistuneet saavuttamaan toivotut tulokset. Lauri Vartialalla on johtamiskokemusta julkiselta sektorilta, joka kattaa niin operatiivisen toiminnan kuin strategisen kehittämisen ja hänet tunnetaan ihmisläheisestä ja valmentavasta johtamistyylistään. Lisäksi Vartialalla on vahva kokemustausta työllisyyden edistämisestä, joka yhdistettynä hänen joustavaan ja tilanteisiin mukautuvaan johtamistapaansa arvioidaan ennakoivan parhaiten tehtävässä menestymistä.

Polkupalveluiden tiimipäälliköltä edellytetään kokemusta strategian johtamisesta sekä erinomaisia yhteistyö- ja neuvottelutaitoja. Kaikki kärkihakijat toivat prosessin aikana esille kokemuksensa strategisesta johtamisesta, ja heidän neuvottelu- ja vuorovaikutustaitojaan pidetään erinomaisina. Kuitenkin Lauri Vartiala erottui edukseen tuomalla vakuuttavammin ja innovatiivisemmin esille näkemyksiään polkupalveluiden toiminnan kehittämisestä, kumppanuuksien luomisesta ja verkostojen rakentamisesta. Lisäksi Vartiala toi esille monitahoisempia ja kokeiluhalukkuutta painottavia näkökulmia strategiseen johtamiseen, mikä arvioidaan ennakoivan parhaiten tehtävässä menestymistä.

Valittavalta henkilöltä edellytetään vahvaa viestintä- ja vuorovaikutusosaamista, sujuvaa englannin kielen taitoa sekä vakuuttavaa tapaa esittää ajatuksiaan. Kaikilla kärkihakijoilla arvioitiin olevan erinomaiset viestintä- ja vuorovaikutustaidot sekä kyky esittää näkemyksensä vaikuttavasti ja innostavasti. Lisäksi kaikkien hakijoiden englannin kielen taito todettiin viran hoidon kannalta riittäväksi ja hyväksi. Kuitenkin Lauri Vartiala kykeni tuomaan prosessin aikana luontevimmin ja vakuuttavimmin esille ajatuksiaan vahvaan toimintaympäristön tuntemukseen pohjautuen.

Hakuasiakirjoihin, haastatteluihin ja toimintatyyliarviointiin perustuvan kokonaisarvion perusteella katsotaan, että Lauri Vartiaisella on hakijoista parhaat edellytykset hoitaa edellä kuvattuja virkaan kuuluvia tehtäviä. Hänen valintaansa puoltaa rekrytointiprosessin aikana esiin tuotu vahva näyttö kyvystä johtaa rakentamalla yhteistyöllistä, vuorovaikutteista ja kehittävää ilmapiiriä. Lauri Vartialan valmiudet viedä asioita eteenpäin muuttuvassa toimintaympäristössä tuloksellisella, innovatiivisella ja innostavalla otteella mahdollistavat tehtävässä onnistumisen. Arvioidaan, että Lauri Vartiala kykenee hyödyntämään vahvaa substanssiosaamista, ihmisjohtamisen taitoja sekä innovatiivista työotetta tehokkaasti tiimien johtamisessa ja yhteistyörakenteiden kehittämisessä, mikä tukee merkittävästi polkupalveluiden onnistumista.

Detta beslut publicerades 13.12.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Henna Heikkinen, asiantuntija, puhelin: 09 310 38589

henna.heikkinen@hel.fi

Katja Rajaniemi, yksikön johtaja, puhelin: 09 310 23625

katja.rajaniemi@hel.fi

Beslutsfattare

Annukka Sorjonen
työllisyysjohtaja

Bilagor

1. Hakijaluettelo
Bilagan publiceras inte på internet.

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.