Tutkimuslupa, hoitajien näkemyksiä itsemurhaa yrittäneen potilaan tuen tarpeista kotiutumisen jälkeen
Tutkimuslupa tutkimukseen "Hoitajien näkemyksiä itsemurhaa yrittäneen potilaan tuen tarpeista kotiutumisen jälkeen"
Päätös
Psykiatrian johtajalääkäri myönsi tutkimusluvan ********** tutkimukselle "Hoitajien näkemyksiä itsemurhaa yrittäneen potilaan tuen tarpeista kotiutumisen jälkeen" (maisterintutkielma). Tutkimuksen yhteyshenkilö on ylihoitaja ********** Tutkimuslupa on voimassa 31.12.2025 saakka.
Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:
Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen osallistuneita henkilöitä.
Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia sosiaali-, terveys- ja pelastustoimelle.
Tutkija sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain (1050/2018) sekä muiden lakien ja asetusten tutkijalle asettamia vaatimuksia.
Tutkija saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimeen.
Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan käyttöön osoitteella: sotepe.tutkimusluvat@hel.fi
Päätöksen perustelut
Tutkimuksessa selvitetään hoitajien näkemyksiä keinoista, joilla itsemurhaa yrittäneitä potilaita voitaisiin tukea palvelujärjestelmässä kotiutumisen jälkeen. Tavoitteena on tuottaa tietoa, jonka avulla voidaan tunnistaa ja kehittää toimintatapoja, joilla itsemurhaa yrittäneitä voidaan tukea avohoidossa. Tutkimusteemoina ovat hoitajien näkemykset siitä, millä keinoilla itsemurhaa yrittäneiden psykologista kärsimystä ja valmiutta itsensä vahingoittamiseen voitaisiin avohoidossa vähentää, samoin kuin miten kohderyhmän potilaiden toivon ja yhteenkuuluvuuden tunnetta voitaisiin lisätä.
Tutkimusaineisto kerätään fokusryhmähaastattelujen avulla tietyt kriteerit täyttäviltä hoitajilta, jotka työskentelevät kohderyhmän potilaiden parissa toimialalla. Kyseeseen tulevat yksiköt on mainittu tutkimussuunnitelmassa. Fokusryhmiä on kolme, ja niihin tavoitellaan 5–8 osallistujaa per ryhmä, yhteensä 15–24 osallistujaa. Tutkittavien rekrytoinnin yhteyshenkilöinä toimivat tutkimukseen osallistuvien yksiköiden osastonhoitajat. Haastattelut toteutetaan etäyhteyden avulla.
Tutkittavat antavat osallistumiselleen ja henkilötietojen käsittelylle vapaaehtoisen kirjallisen suostumuksensa. Tunnistetiedot sekä haastattelunauhoitteet hävitetään maisterintutkielman valmistumisen jälkeen. Tutkimusaineisto, josta on poistettu suorat tunnistetiedot, arkistoidaan Tietoarkistoon. Tutkimusaineiston uudesta tutkimuskäytöstä lähetetään tutkittaville uusi tietosuojailmoitus, lukuun ottamatta tilannetta, jossa rekisterinpitäjä ei pysty tunnistamaan rekisteröityjä tutkimusaineistosta.
Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tutkimuseettisen toimikunnan puheenjohtaja on 2.12.2024 antanut tutkimuksesta puoltavan päätöksen.
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen toimialajohtajan päätöksen 30.11.2023 § 249 mukaan tutkimusluvan myöntämisestä tai hylkäämisestä päättää psykiatrian johtajalääkäri palveluansa koskevissa tutkimusluvissa.
Detta beslut publicerades 27.12.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Anne-Maria Kuvaja, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 43444