De ärenden som har publicerats före 2019 får beslutets rubrik.
HEL 2014-006753
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 17. / 690 §

Asumisoikeusasuntojen markkina-alueen laajentaminen Porvooseen ja viranomaispalvelujen myyminen

Helsingfors stadsstyrelse

Päätös

Kaupunginhallitus päätti hyväksyä Porvoon kaupungin liittymisen Helsingin seudun yhteiseen asumisoikeuden markkina-alueeseen ja Porvoon kaupungin asumisoikeuden viranomaistehtävien keskittämisen Helsinkiin 1.7.2017 alkaen sekä liitteenä olevan sopimuksen.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti valtuuttaa kaupunkiympäristön toimialan asukas- ja yrityspalvelupäällikön allekirjoittamaan sopimuksen.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Asumisoikeuden markkina-alue Helsingin seudulla

Asumisoikeuden markkina-alue laajeni Helsingin seudulla 1.1.2015 alkaen kun Kuuma-kunnat Hyvinkää, Järvenpää, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Sipoo, Vihti ja Pornainen liittyivät Helsingin, Espoon ja Vantaan kanssa yhteiseen asumisoikeuden markkina-alueeseen. Kerava liittyi mukaan alueeseen vuoden 2016 alusta.

Asumisoikeuden markkina-alueen laajentumisen yhteydessä Kuumakuntien asumisoikeuden viranomaistehtävät keskitettiin Helsinkiin kiinteistöviraston asunto-osastolle. Kerava hoiti itse asumisoikeusasiansa vuoden 2015 loppuun asti ja siirsi viranomaistehtävät Helsinkiin 1.1.2016 alkaen yhteiseen markkina-alueeseen liittyessään. Vantaan asumisoikeuden viranomaistehtävät on hoidettu Helsingissä jo 1.6.2010 lähtien. Espoo hoitaa oman alueensa asumisoikeuden viranomaistehtävät itse.

Helsingin seudun asumisoikeuden markkina-alueen toimintaperiaatteena on, että 1.1.2015 alkaen haetuilla järjestysnumeroilla voi hakea asumisoikeusasuntoa minkä tahansa hakualueeseen kuuluvan kunnan alueelta. Kunnista aiemmin haetuilla järjestysnumeroilla on kuitenkin etusija tarjottaessa asumisoikeutta siinä kunnassa, josta numero on aikoinaan haettu.

Nykyisellä asumisoikeuden markkina-alueella on yhteensä 25 606 asumisoikeusasuntoa (tilanne 3/2017), mikä on yli puolet Suomen asumisoikeusasuntokannasta. Asunnoista 21 215 sijaitsee Helsingin, Espoon ja Vantaan alueella ja 4 391 asumisoikeusasuntoa Kuuma-kunnissa. Kauniaisissa ja Kuuma-kuntiin kuuluvassa Pornaisissa ei vielä toistaiseksi ole asumisoikeusasuntoja.

Asumisoikeuden markkina-alueen laajentaminen Porvooseen

Porvoon kaupunki on ilmoittanut halukkuutensa liittyä Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kuuma-kuntien kanssa yhteiseen asumisoikeuden markkina-alueeseen 1.7.2017 alkaen ja keskittää samalla asumisoikeuden viranomaistehtävät Helsinkiin. Liittymistä halutaan huolimatta siitä, että asumisoikeuslain uudistaminen on meneillään eivätkä sen mukanaan tuomat mahdolliset muutokset ole vielä tiedossa. Myös lain voimaantulo siirtymäsäännöksineen on vielä avoinna.

Porvoon liittyminen tuli ajankohtaiseksi, kun heillä käytössä ollut asumisoikeuden järjestysnumerohakemuksen sähköinen alusta poistuu käytöstä kesällä 2017. Porvoon liittymistä puoltaa myös sen kuuluminen Helsingin seudun kuntien kanssa yhteiseen työssäkäyntialueeseen. Yhteinen asumisoikeuden markkina-alue helpottaa osaltaan työvoiman liikkuvuutta alueella.

Tällä hetkellä Porvoossa on yhteensä 550 asumisoikeusasuntoa. Uudella 1.7.2017 alkaen alkavalla markkina-alueella olisi kaikkiaan yli 26 000 asumisoikeusasuntoa.

Helsingin kaupungin ja Porvoon kaupungin välinen sopimus

Porvoon kanssa solmittavasta sopimuspohjasta on neuvoteltu Porvoon ja Helsingin kiinteistöviraston asunto-osaston kanssa kevään 2017 aikana.

Markkina-alueen laajentumisen ja viranomaistehtävien keskittämisen toteutuessa on Porvoon kanssa tarkoitus tehdä yhdenmukainen sopimus Vantaan ja Kuuma-kuntien kanssa. Suoritteen hinta ja laskutusperusteet sekä muut käytännöt ovat samat. Sopimuspohja liitteineen on tämän asian liitteenä.

Helsingin kaupungin Vantaan ja Kuuma-kuntien kanssa solmiman sopimuksen kohdan 13 mukaan Helsinki sitoutuu käynnistämään sopimusneuvottelut mukana olevien kuntien kanssa markkina-alueen muuttuessa. Tämän johdosta asunto-osasto on pyytänyt asiaan kuntien kannanotot. Kunnilta saatujen vastausten mukaan uusien sopimusneuvottelujen käynnistäminen ei ole tarpeen, mikäli Porvoon kanssa tehdään saman sisältöinen sopimus kuin muidenkin kuntien kanssa.

Markkina-alueen toimintaperiaatteet 1.7.2017 alkaen

1.7.2017 alkaen laajentuneen asumisoikeuden markkina-alueen toimintaperiaatteena on, että 1.1.2015 jälkeen haetuilla järjestysnumeroilla voi hakea asumisoikeusasuntoa minkä tahansa hakualueeseen kuuluvan kunnan alueelta, myös Porvoosta. Kunnista aiemmin haetuilla järjestysnumeroilla on kuitenkin etusija tarjottaessa asumisoikeutta siinä kunnassa, josta numero on aikoinaan haettu. Periaate on sama kuin Keravan liittyessä markkina-alueeseen 1.1.2016 alkaen. Keskeistä liittymisessä yhteiseen markkina-alueeseen on, että asumisoikeusnumerojonojen yhteensovitus tapahtuu siten, ettei hakijoiden järjestysnumeron mukaista oikeutta asumisoikeuden saajaksi loukata.

Asunto-osasto on pyytänyt asiaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen kannanoton. 19.4.2017 saadun vastauksen mukaan ARA ja ympäristöministeriö eivät näe estettä Porvoon liittymiselle yhteiseen markkina-alueeseen ja viranomaistehtävien siirtämiseen Helsingin kaupungille.

Asumisoikeuden viranomaistehtävien hoidon kustannukset

Helsinki laskuttaa mukana olevia kuntia omakustannusperiaatteella, kunkin kunnan asumisoikeusasioiden hoidosta aiheutuneiden todellisten kustannusten perusteella. Vuoden 2015 asunto-osaston hallintokuluihin sekä asumisoikeuden kustannuksiin perustuva suoritteen hinta oli 8.86 €/suorite. Hintaan sisältyy ATK-järjestelmän ylläpidosta ja pienkehittämisestä aiheutuneita kuluja 1 €/suorite. Asumisoikeuden suoritteita ovat annetut järjestysnumerot ja tehdyt päätökset. Viime vuonna suoritteita oli yhteensä 20 268 kpl, näistä päätöksiä 6 219 ja annettuja järjestysnumeroita 14 049. Asumisoikeuden kustannukset yhteensä olivat vajaat 180 000 euroa, josta Vantaan ja Kuuma-kuntien osuus noin 80 000 euroa.

Lopuksi

Päätösehdotus on asuntolautakunnan esityksen mukainen.

Stäng

Asuntolautakunta 11.05.2017 § 24

Päätös

Asuntolautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus päätti osaltaan hyväksyä Porvoon kaupungin liittymisen Helsingin seudun yhteiseen asumisoikeuden markkina-alueeseen ja Porvoon kaupungin asumisoikeuden viranomaistehtävien keskittämisen Helsinkiin 1.7.2017 alkaen sekä liitteenä olevan sopimuksen. Samalla lautakunta esitti, että kaupunginhallitus valtuuttaa asukas- ja yrityspalvelupäällikkö Markku Leijon allekirjoittamaan sopimuksen.

17.12.2015 Ehdotuksen mukaan

23.10.2014 Ehdotuksen mukaan

22.05.2014 Ehdotuksen mukaan

Esittelijä
osastopäällikkö
Markku Leijo
Lisätiedot

Merja Liski, palvelupäällikkö, puhelin: 310 34184

merja.liski@hel.fi

Kaupunginhallitus 01.12.2014 § 1276

Esitys

Kaupunginhallitus päätti oikeuttaa asuntolautakunnan tekemään Helsingin seudun KUUMA-kuntien, Hyvinkään, Järvenpään, Keravan, Kirkkonummen, Mäntsälän, Nurmijärven, Pornaisten, Sipoon, Tuusulan ja Vihdin, sekä tarvittaessa Kauniaisten, kanssa liitteen 1 mukaiset sopimukset asumisoikeusasioiden seudullisesta tarjonnasta ja siihen liittyvästä viranomaistehtävien keskittämisestä Helsingin kaupungin hoidettavaksi, sekä tekemään sopimukseen tarvittaessa vähäisehköjä muutoksia ja tarkennuksia.

Esittelijä
apulaiskaupunginjohtaja
Hannu Penttilä
Lisätiedot

Timo Härmälä, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36028

timo.harmala@hel.fi
Stäng

Detta beslut publicerades 27.06.2017

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Föredragande

kansliapäällikkö
Sami Sarvilinna

Mer information fås av

Anna Villeneuve, hallintoasiantuntija, puhelin: 09 310 36045

anna.villeneuve@hel.fi