Den av ledamoten Sami Muttilainen väckta motionen om förlängd tid i bullertillstånden för musik- och kulturevenemang

De ärenden som har publicerats före 2019 får beslutets rubrik.
HEL 2015-000526
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 22. / 68 §

Den av ledamoten Sami Muttilainen väckta motionen om förlängd tid i bullertillstånden för musik- och kulturevenemang

Helsingfors stadsfullmäktige

Beslut

På förslag av ordföranden beslutade stadsfullmäktige bordlägga ärendet.

Stadsfullmäktige beslutar anse den av ledamoten Sami Muttilainen
väckta motionen vara slutligt behandlad.

Stäng

Ledamoten Sami Muttilainen och 23 andra ledamöter föreslår i sin motion att spelningen vid utomhuskonserter i anslutning till musik- och kulturevenemang i Helsingfors ska få sluta senare än vad som nu är tillåtet, närmare bestämt pågå till kl. 23.00 söndag–torsdag och till kl. 24.00 fredag–lördag.

Enligt 22 § 2 mom. i arbetsordningen för stadsfullmäktige ska stadsstyrelsen förelägga fullmäktige en motion som undertecknats av minst 15 ledamöter.

Förfarande vid anmälan om buller

På basis av 118 § i miljöskyddslagen (527/2014) ska arrangörer göra en skriftlig anmälan (en bulleranmälan) till miljövårdsmyndigheten om tillställningar som orsakar buller, om bullret kan antas bli speciellt störande. Här avses exempelvis konserter och andra utomhusevenemang där musik som kräver ljudåtergivning framförs. Enligt 122 § ska miljövårdsmyndigheten med anledning av en anmälan meddela ett beslut. Beslutet ska vid behov förenas med villkor om förebyggande av störande buller. Villkoren kan gälla exempelvis sluttider, tillåtna bullernivåer och bullermätningar. Bullerövervakningen under evenemang baserar sig på miljöskyddslagen och på miljöskyddsföreskrifter utfärdade med stöd av miljöskyddslagen och godkända av stadsfullmäktige.

Miljöcentralen tillämpar i fråga om tidsgränsen för tillfälliga evenemang som orsakar speciellt störande buller den huvudregeln att flera dagar långa utomhusevenemang ska sluta senast kl. 22.00. Att natten anses börja vid detta klockslag baserar sig på statsrådets beslut om riktvärden för bullernivå (993/1992) och social- och hälsovårdsministeriets förordning om sanitära förhållanden i bostäder och andra vistelseutrymmen samt om kompetenskrav för utomstående sakkunniga (545/2015). Innan förordningen utfärdades var det social- och hälsovårdsministeriets anvisningar om boendehälsa (2003:1) som följdes. Klockslaget 22.00 motiveras bl.a. med att hänsyn måste tas till behovet av sömn och vila. Endagsevenemang får pågå till kl. 23.00. Efter en helhetsprövning har ett senare klockslag tillåtits för en enskild evenemangsplats med anledning av att det varit fråga om tillfälligt buller. Det väsentliga är att oskälig olägenhet förebyggs.

Vissa avvikelser från huvudregeln har förekommit efter prövning utifrån platsen för evenemanget. I allmänhet har bara en avvikelse per plats tillåtits. Tack vare detta har grannskapet inte utsatts för alltför mycket störande buller. Sluttiderna för konserter är i de andra nordiska länderna och på kontinenten i stort sett desamma som i Helsingfors. Enligt klagomål som miljöcentralen fått upplevs musikbuller mycket mer störande efter kl. 22.00.

Enligt miljöcentralen görs det i Helsingfors med anledning av kraven i 118 § i miljöskyddslagen årligen ca 200 bulleranmälningar rörande verksamhet som orsakar speciellt störande buller. Ungefär en tredjedel gäller evenemang och två tredjedelar byggarbeten. Syftet med anmälningsförfarandet i miljöskyddslagen är att förebygga oskälig olägenhet för de boende. Villkoren i det beslut som fattas med anledning av en anmälan kan gälla sluttider, tillåtna bullernivåer, information till de boende och bullermätningar. Sluttiden är det som mest påverkar hur pass störande bullret upplevs. Beslutet har varit positivt för alla evenemang. Sluttiden har mycket sällan begränsats. När detta förekommit har det varit fråga om ett flerdagarsevenemang med utomhuskonserter som planerats sluta sent på natten.

Betänkande från en bullerarbetsgrupp och koncept för evenemangsplatser

Stadsdirektören tillsatte en bullerarbetsgrupp 28.11.2012, och denna utredde hurdana bullergränserna varit vid utomhuskonserter i Helsingfors, vid hur många konserter som bullergränserna i miljöskyddsföreskrifterna överskridits och hur längre överskridningarna varat. Arbetsgruppen utredde också hur konkurrerande städer förfarit i bullerfrågor. Den fick sitt betänkande klart 27.5.2013.

Enligt arbetsgruppens betänkande upplevs miljöcentralens gränser för bullernivån inte som negativa för verksamheten. Problemet är tidsgränserna och det faktum att dessa bestäms efter prövning och är oförutsägbara för aktörerna och att beslutsfattandet ofta sker alltför sent.

Arbetsgruppen påpekar i betänkandet att de bulleralstrande evenemang som arrangerades sommaren 2012 var jämnt utspridda över hela Helsingfors och att det åren 2011–2012 förekom fyra konserter där villkoren i bullerbeslutet inte följdes. Bullernivån överskreds inte i ett enda fall utan konserterna drog ut på tiden av orsaker som inte hade att göra med arrangörerna. Det var då fråga om en halv till en timme. De sex största städerna (Helsingfors, Esbo, Vanda, Åbo, Tammerfors och Uleåborg) har försökt hitta gemensamma bra modeller för hur bullerfrågorna ska samordnas, men de har hittills inte lyckats.

Stadsdirektören beslutade 16.4.2014 utifrån arbetsgruppens betänkande uppmana stadskansliets näringslivsavdelning att i enlighet med stadens strategiprogram 2013–2016 utarbeta ett koncept för evenemangsplatser, inklusive rekommendationer om buller- och tidsgränser. Avdelningen uppmanades också att tillsammans med miljöcentralen utarbeta ett förslag till rekommendationer om alternativa flexibla tidsgränser som en del av konceptet för evenemangsplatser. Utgångspunkten var att utomhuskonserter ska få sluta kl. 23.00 söndag–torsdag och kl. 24.00 fredag–lördag och att endagsevenemang ska få sluta kl. 24.00. Konceptarbetet har inletts.

Hur motionsärendet beretts

Stadsstyrelsen återremitterade 11.5.2015 ärendet för ny beredning och bestämde då att staden skulle inleda en dialog med staten och därvid rekommendera att nattetid i Helsingfors i fortsättningen ska definieras så att natten börjar kl. 23.00 söndag–torsdag och kl. 24.00 fredag–lördag och slutar kl. 7.00. Vid ett möte som ordnades var staten företrädd av miljöministeriet och social- och hälsovårdsministeriet och staden av stadskansliets näringslivsavdelning och förvaltningsavdelning, miljöcentralen och kulturcentralen. Enligt miljöministeriet är det främst fråga om hur oskälig olägenhet (speciellt störande buller i 118 § i miljöskyddslagen) ska tolkas. I bakgrunden finns lagen angående vissa grannelagsförhållanden (26/1920), särskilt 17 §, där följande ingår: "Vid bedömning av hur oskäligt besväret är skall beaktas de lokala förhållandena, hur vanligt besväret är i övrigt, hur kraftigt och varaktigt besväret är, den tidpunkt då besväret uppstod samt andra motsvarande omständigheter." I sista hand är det domstolen som prövar hur oskälig en olägenhet är. I rättspraxis korrelerar antalet överklaganden med oskälighet. Det grundläggande problemet vid konserter är lågfrekvensbuller. Tekniska metoder för att eliminera en olägenhet har använts bl.a. i fönsterkonstruktioner i hamnområden, men detta är lämpligt när det gäller en mer permanent olägenhet, inte enskilda evenemang av engångskaraktär. Den upplevda olägenheten korrelerar med tiden, med andra ord upplevs ett bulleralstrande evenemang som mer och mer störande ju senare det pågår.

Vad social- och hälsovårdsväsendet beträffar är det främst fråga om en hälso- och hälsoskyddsangelägenhet. Det är den kommunala hälsoskyddsmyndigheten som träffar avgörandena i saken. I bakgrunden finns social- och hälsovårdsministeriets förordning om sanitära förhållanden i bostäder och andra vistelseutrymmen samt om kompetenskrav för utomstående sakkunniga (545/2015). Följande ingår i 3 §: "En sanitär olägenhet ska bedömas som en helhet så att exponeringens sannolikhet, eventuell upprepad exponering, exponeringens varaktighet, möjligheterna att undvika exponering eller avhjälpa olägenheten samt förhållanden som orsakas av avhjälpandet och andra motsvarande faktorer beaktas vid tillämpningen av exponeringens åtgärdsgräns." Följande är angivet i 12 § 1 mom.: "När de sanitära förhållandena i bostäder och andra vistelseutrymmen verifieras ska åtgärdsgränserna enligt tabell 1 i bilaga 2 tillämpas på ekvivalentnivån för buller inomhus dag- och nattetid." Vidare är följande angivet i 12 § 3 mom.: "Vid musikbuller nattetid (kl. 22–7) eller annat motsvarande buller som eventuellt orsakar sömnstörningar och som tydligt kan urskiljas från bakgrundsbullret, får musikbuller nattetid (kl. 22–7) inte överskrida 25 dB mätt som ekvivalentnivå LAeq, 1h under en timme i sådana utrymmen som är avsedda att sova i." Med annat motsvarande buller som eventuellt orsakar sömnstörningar avses en bullerolägenhet som avviker från det normala och gör det svårt att somna. Det kan vara fråga om buller med informativa element från en biograf eller sådant buller från ett vindkraftverk som inte är smalbandigt eller av impulskaraktär men som med tanke på upplevelsen av bullret och de skadliga verkningarna av detta bedöms vara lika skadligt. Det främsta kriteriet för tillämpning av en åtgärdsgräns är att det störande bullret tydligt kan urskiljas från bakgrundsbullret, med andra ord att kontinuerligt godtagbart bakgrundsbuller inte täcker det helt och hållet. Definitionen på nattetid i förordningen (kl. 22–7) tillämpas på allt buller, alltså också på musikbuller och annat motsvarande buller och på buller från teknisk utrustning.

Definitionen på nattetid i miljöskyddslagstiftningen är inte viktig i sig, utan det väsentliga är om olägenheten är skälig, vilket bedöms med fokus på den som orsakas olägenhet. Följande ingår i förordningen 545/2015: "En sanitär olägenhet ska bedömas som en helhet så att exponeringens sannolikhet, eventuell upprepad exponering, exponeringens varaktighet, möjligheterna att undvika exponering eller avhjälpa olägenheten samt förhållanden som orsakas av avhjälpandet och andra motsvarande faktorer beaktas vid tillämpningen av exponeringens åtgärdsgräns." De i förordningen angivna begränsningarna för buller nattetid (kl. 22–7) gäller inte bara musikbuller och annat motsvarande buller som eventuellt orsakar sömnstörningar utan också buller från teknisk utrustning.

När ärendet beretts så här långt underrättades stadsstyrelsen om saken.

Olika aktörer inom stadens organisation försöker som en åtgärd för att lösa problemet hitta sådana lösningar och spelregler för evenemang som tillfredsställer både arrangörerna och de boende. Avsikten är att ett koncept för evenemangsplatser ska fås till stånd genom en behovsutredning. Utredningen ska omfatta nuvarande evenemangsplatser som används för lite och tas ur bruk och nya behövliga platser. Rutinerna vid uthyrning av evenemangsplatser förenhetligas och samordnas (tider/platser). Miljöcentralen utarbetar förhandsanvisningar för arrangörer och sådana som hyr ut evenemangsområden. Åtgärderna vidtas i god tid före sommaren 2016. Arbetet på konceptet inleds genom en boendeenkät med frågor om hur konserter påverkar dem som bor nära evenemangsområdena.

Boendeenkät

Hösten 2015 genomfördes en enkät med frågor om hurdana erfarenheter de boende hade av utomhuskonserter nära bostadsområdet och om hur de allmänt taget ställde sig till utomhuskonserter. De boende tillfrågades också om när och hur ofta de kan acceptera konserter och vid vilket klockslag konserterna bör sluta. Enkäten gäller fem områden där utomhuskonserter arrangerades sommaren 2015: Olympiastadion, Kajsaniemi, Södervik, partitorget–Slakthuset och Byholmen. Enkätområdena omfattar de bostäder i närheten av respektive evenemangsområden som är belägna i väderstreck där bullret kan sprida sig fritt. Svararna företräder boende som antas bli mer störda av utomhuskonserter än helsingforsarna i genomsnitt. Samplet bestod av sammanlagt 4 921 personer. Enkäten besvarades av 1 837 personer, vilket motsvarar 37,3 %.

Största delen av svararna är positivt inställda till utomhuskonserter i närområdet och anser att konserterna påverkar Helsingfors i stort och svararnas boendemiljö på ett positivt sätt. Inte mindre än 85 % är helt eller delvis av den åsikten att utomhuskonserter livar upp deras stadsdel, 80 % är helt eller delvis av den åsikten att konserterna förbättrar Helsingfors rykte, och 71 % anser att konserterna förbättrar stadsdelens rykte. Att konserter arrangeras anses dessutom vara bra för staden, handeln och servicen ekonomiskt sett.

Bullret upplevs som mycket besvärande av 17 % av svararna. Andelen är störst i fråga om Byholmen och Kajsaniemi, 25 % respektive 20 %, och minst i fråga om partitorget–Slakthuset, 7 %.

Lämpliga sluttider för konserter

Svararna ombads att ta ställning till en lämplig sluttid för utomhuskonserter, dels beträffande fredags- och lördagskvällar, dels beträffande andra kvällar under veckan. Ca 85 % godkänner att konserter pågår till kl. 23.00 och ca 66 % att konserter pågår till kl. 24.00 fredag–lördag. Söndag–torsdag får konserter pågå till kl. 22.00 enligt 89 % av svararna och till kl. 23.00 enligt 64 %. De som bor i bostäder där buller från konserter hörs trots att fönstren och balkongdörren är stängda önskar en tidigare sluttid än de som bor i bostäder där bullret inte hörs alls eller bara när fönstren och balkongdörren är öppna.

De föreslagna sluttiderna varierar dessutom vad evenemangsplatserna beträffar. Svararna önskar att konserterna i Kajsaniemi slutar tidigare än vid det genomsnittliga klockslaget och godkänner å andra sidan att konserterna på partitorget–Slakthuset och i Södervik slutar något senare. Svararnas ålder inverkar också på vilken sluttid som anses vara lämplig. Unga accepterar att konserter slutar senare än vad medelålders och äldre gör. Vilka sluttider svararna föredrar har vidare att göra med deras livssituation. Jämfört med andra grupper önskar pensionärer och familjelediga att konserterna slutar tidigare.

Lämpligt antal konserter

Svararna ombads att uppge hur ofta de anser att konserter kan arrangeras om de slutar vid det i föregående svar valda klockslaget. Majoriteten, 62 %, anser att konserterna kan vara fler under sommarsäsongen maj–september. Inställningen till en ökning är mest positiv i fråga om Olympiastadion och mest negativ i fråga om Byholmen. Allra mest negativt inställda är de som bor i bostäder där buller från konserter hörs trots att fönstren och balkongdörren är stängda och de som upplever att de är mycket känsliga för buller. Många anser att konserter kan arrangeras vartannat veckoslut eller en gång i månaden. Ganska många accepterar konserter varje veckoslut. Siffrorna för konserter ett veckoslut i månaden är 30 %, två veckoslut i månaden 33 % och varje veckoslut 18 %. Med andra ord kan 81 % tänka sig konserter ett veckoslut i månaden och ungefär hälften två veckoslut i månaden.

Evenemang och buller sommaren 2016

Sommaren 2016 arrangerades 11 stora evenemang med utomhuskonserter som slutade efter kl. 22.00. Evenemangsdagarna var sammanlagt 17 till antalet. Utöver stora utomhusevenemang arrangeras det i Helsingfors årligen ca 60 mindre evenemang som kräver bulleranmälan och som slutar senast kl. 22.00. Sommaren 2016 var det flest konserter i Södervik och Kajsaniemi. En del av evenemangen i Kajsaniemi skulle troligen ha förlagts till Olympiastadion om den inte varit under ombyggnad. Konserter som slutade sent arrangerades också på Byholmen och i partitorgsområdet. Inga konserter förlades till Sandudd och Brunnsparken.

Nya riktlinjer rörande sluttider för konserter

Våren 2016 införde miljöcentralen nya riktlinjer rörande sluttider för konserter på evenemangsplatser, och stadsstyrelsen underrättades om dessa. Riktlinjerna baserar sig på en boendeenkät från hösten 2015 riktad till dem som bor nära evenemangsplatser och därför är mest utsatta för buller från konserter. Enkätsvaren visar att största delen av de boende anser det vara lämpligt att utomhuskonserter slutar kl. 23.00 söndag–torsdag och kl. 24.00 fredag–lördag förutsatt att det arrangeras konserter högst en gång i månaden.

I miljöcentralens riktlinjer från januari 2016 är det maximala antalet dagar med evenemang som slutar kl. 23.00 eller kl. 24.00 angivet för de mest använda evenemangsplatserna. Enkätsvaren och faktorer förknippade med lägena är beaktade i riktlinjerna.

Riktlinjer rörande sluttider för utomhuskonserter
(Evenemangsdagar som slutar efter kl. 22.00, per år)

  Södervik Partitorget/Slakthuset Byholmen Kajsaniemi Sandudd Brunnsparken
             
Sluttid kl. 1.00 fredag-lördag 2 0 0 0 0 0
Sluttid kl.  24.00 3 2 2 3 2 3
Sluttid kl.  23.00 4 2 2 4 2 4

Alla evenemang kräver en bulleranmälan.

Bulleranmälningar för evenemang på andra platser än de ovannämnda behandlas individuellt.

Evenemang kan efter prövning få sluta senare på alla evenemangsplatser också på nyårsafton, valborgsmässoafton, Helsingforsdagen, midsommarafton och Konstens natt.

Riktlinjerna gäller tills vidare och uppdateras vid behov.

Miljöcentralen har i samarbete med stadskansliet gett dem som hyr ut evenemangsplatser sådana anvisningar att de när de beslutar om uthyrning ska prioritera evenemang som får sluta senare på basis av de nya riktlinjerna. När miljöcentralen bereder beslut med anledning av bulleranmälningar ligger fokus på de prioriterade evenemangen. I övrigt behandlar miljöcentralen anmälningar i den ordning de kommit in. Tanken är att konserterna ska planeras så att olika konserter stör olika områden.

Klagomål över konserter som slutat efter kl. 22.00

Bullret från sena konserter gjorde sommaren 2016 att klagomål kom in 291 gånger. Antalet var 436 sommaren 2015.

Evenemangsplats Evenemang 2013 2014 2015 2016
Byholmen Weekend 157 46 345 223
Södervik Flow 7 12 90 43
  We love 90´s   0 0 0
  Tuska   1 0 0
  Iskelmä Helsinki     0 0
Kajsaniemi 5 konserter (2013-2015) 2 0 1  
  Queen+Adam Lambert       8
  Rockin´ Hellsinki       1
  Monsters of Rock       8
Partitorget-Slakthuset Visio       6
  Sideways       2
Olympiastadion 5 konserter 0 0 0 -
  Sammanlagt 166 66 436 291

Klagomålen gäller huvudsakligen ljudstyrka, basljud, sen sluttid, informationsbrist och stor ljudspridning. Weekend har upplevts störande runt om i östra Helsingfors (Hertonäs, Hertonäs strand, Brändö, Kasberget, Östra centrum, Marudd, Degerö, Nordsjö, Gårdsbacka, Kvarnbäcken). Det som folk klagat mest på är att basljuden fortplantat sig ända in i bostäderna. Att bullriga konserter koncentrerats till evenemangsplatser nära varandra och arrangerats tätt på varandra i augusti har också påtalats.

Erfarenheter av riktlinjerna rörande sluttider för konserter

Besluten med anledning av bulleranmälningar kunde våren 2016 fattas tidigare än förut eftersom riktlinjerna rörande sluttider för konserter var klara. Det gick bra att bestämma sluttider eftersom de som hyr ut områden hade prioriterat evenemang som får sluta senare. Dessutom kunde informationen om besluten ges tidigare och på ett mer komprimerat sätt än de föregående åren.

Folk klagade sommaren 2016 mindre på bullret från de evenemang som väckte mest irritation sommaren 2015 (Weekend, Flow), men dessa upplevdes fortfarande som mycket mer störande än andra evenemang. Klagomål har framförts allra mest över bullret från Weekend, 345 gånger år 2015 och 223 gånger år 2015.

Vad de andra evenemangsplatserna beträffar kom det in klagomål mindre än 10 gånger per evenemang. Bullret från evenemang som slutade senast kl. 22.00 upplevdes som störande ett fåtal gånger.

Alla konserter slutade när de skulle göra det enligt besluten med anledning av bulleranmälningarna. I fråga om en av konserterna skötte arrangören inte informationen i enlighet med villkoren, och vid tre konserter överskreds bullergränsen.

Fyra större konserter med senare sluttid och ett tjugotal liveframträdanden utöver bakgrundsmusik arrangerades sommaren 2016 i det nya restaurangområdet i Ärtholmsstranden. Beträffande restaurangbullret hade det fattats ett beslut i enlighet med hälsoskyddslagen och beträffande liveframträdandena och de större konserterna ett beslut med anledning av bulleranmälningar i enlighet med miljöskyddslagen. Klagomål över musikbuller kom in sammanlagt ca 60 gånger under sommarens lopp.

Restaurangverksamhet bedrivs och veckoevenemag och stora utomhuskonserter arrangeras i partitorgsområdet. Klagomål över buller har kommit in sammanlagt 9 gånger. Både konserter och övrig verksamhet har upplevts som störande.

Kallio Block Party har föranlett klagomål över både buller och nedskräpning, och konserterna i festspelstältet har 2 gånger föranlett klagomål över buller.

Några gånger har folk också klagat på evenemang som inte krävt bulleranmälan: Medborgarparken, Rantakesä.

Miljöcentralen och stadskansliets näringslivsavdelning anser att riktlinjerna rörande sluttider för konserter fungerade mycket bra sommaren 2016. Sluttiderna gick lätt att komma överens om, och de som hyr ut områden prioriterade evenemang. Enligt näringslivsavdelningen är evenemangsarrangörerna synnerligen nöjda med de förlängda tiderna, särskilt för att den ekonomiska betydelsen är stor.

Slutsatser inför sommaren 2017

Avsikten är att riktlinjerna från vintern 2016 rörande sluttider för konserter ska tillämpas också år 2017 och att situationen ska gås igenom efter sommaren.

I besluten med anledning av bulleranmälningar anges att evenemangsarrangörerna är skyldiga att inför konserter informera de boende i ett större omgivande område än tidigare för att dessa bättre ska kunna förbereda sig för eventuella störningar. Arrangörerna ska sedan sommaren 2016 också informera invånarföreningarna. Dessutom ger miljöcentralen härefter på sin webbplats mer information om beslut med anledning av bulleranmälningar och om riktlinjerna rörande sluttider för konserter.

Informationen bör utvecklas och ökas ytterligare eftersom mest klagomål över buller kommer från boende i områden där ingen information ges om evenemangen. Stadens egen roll bör bli större i sammanhanget. Behövliga åtgärder för att utveckla kommunikationen bör slås fast i det interna samarbetet mellan de berörda bland stadens förvaltningar.

För att evenemangsprocessen ska vara smidig och riktlinjerna rörande sluttider för konserter fungera är det också i fortsättningen viktigt att de som har uthyrning till uppgift hyr ut områden för konserter som får sluta senare enligt vad staden bestämt om prioritering och att de gör detta i samarbete med stadskansliet.

Koncept för evenemangsplatser

Syftet med det pågående arbetet på ett koncept för evenemangsplatser är att förbättra tjänsterna för evenemangsarrangörer. Avsikten är att skapa gemensamma spelregler, kort för evenemangsplatserna med anvisningar från sådana som har med saken att göra. Hur evenemang ska arrangeras och vart de ska förläggas är tänkt att samordnas bättre för att evenemang ska vara möjliga och störningar från dem förebyggas. Informationen effektiviseras och förbättras eftersom förhandsinformation har stor betydelse för hur störningar upplevs. Det blir extra många evenemang år 2017 i och med självständighetsjubileet, vilket betyder att också informationen om evenemang blir extra omfattande.

Stäng

Stadsfullmäktige 18.01.2017 § 25

Beslut

På förslag av ordföranden beslutade stadsfullmäktige bordlägga ärendet.

30.11.2016 Bordlades

Föredragande
Stadsstyrelsen
Upplysningar

Timo Linden, stf. biträdande stadssekreterare, telefon: 310 36550

timo.linden@hel.fi

Kaupunginhallitus 21.11.2016 § 1038

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää katsoa valtuutettu Sami Muttilaisen aloitteen loppuun käsitellyksi.

14.11.2016 Pöydälle

11.05.2015 Palautettiin

04.05.2015 Pöydälle

Esittelijä
apulaiskaupunginjohtaja
Pekka Sauri
Lisätiedot

Timo Linden, vs. apulaiskaupunginsihteeri, puhelin: 310 36550

timo.linden@hel.fi

Ympäristölautakunta 24.03.2015 § 121

Lausunto

Ympäristölautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon Sami Muttilaisen valtuustoaloitteesta ulkoilmakonserttien päättymisajan pidentämisestä.

Kaupungin strategian mukaan Helsingin tavoitteena on olla hauska ja toimiva tapahtumakaupunki. Yhtenä osana tähän kuuluvat erilaiset kaupunkia elävöittävät tapahtumat. Myös ympäristölautakunta tukee toiminnallaan tätä tavoitetta huomioiden sekä tapahtumien järjestäjät ja asiakkaat että myös muut kaupunkilaiset.

Ympäristökeskukseen tulee vuosittain noin 200 - 250 meluilmoitusta, joista 70 - 80 koskee erilaisten ulkoilmatapahtumien melua. Kaikille tapahtumille on valmisteltu myönteinen päätös. Päättymisaikaa on rajoitettu vain hyvin harvoin. Tällöin perusteena on ollut myöhään yöhön jatkuvaksi suunniteltu monipäiväinen ulkoilmakonsertti. Ympäristökeskuksen noudattama, useiden vuosien aikana muotoutunut toimintalinja on osoittautunut toimivaksi kompromissiksi, jolla turvataan kaikille kaupunkilaisille viihtyisä ympäristö. Jatkossa on kuitenkin kiinnitettävä erityishuomiota siihen, ettei kaupunkikulttuuria rajoiteta liiaksi yksittäisten valitusten perusteella, vaan päätöksissä huomioidaan kaupungin kokonaisetu.

Kaupunginkanslia on käynnistämässä tapahtumapaikkojen konseptointiin tähtäävää projektia. Ympäristölautakunta pitää tärkeänä, että niin tapahtumajärjestäjiä kuin asukkaita voidaan jatkossa palvella tapahtuma-asioissa nykyistä paremmin ja ennakoitavammin.

Meluilmoitusmenettely

Ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaan tapahtumajärjestäjien tulee tehdä kirjallinen ilmoitus eli meluilmoitus ympäristönsuojeluviranomaiselle erityisen häiritsevää melua aiheuttavista tilaisuuksista kuten konserteista ja muista ulkoilmatapahtumista, joissa esitetään äänentoistoa edellyttävää musiikkia. Lain 122 §:n mukaan ympäristönsuojeluviranomaisen on tehtävä ilmoituksen johdosta päätös, jossa tarvittaessa annetaan meluhaittojen torjuntaa koskevia määräyksiä. Määräykset voivat
koskea esimerkiksi päättymisaikoja, sallittuja melutasoja ja melumittausten järjestämistä. Tapahtumien meluvalvonta perustuu ympäristönsuojelulakiin ja kaupunginvaltuuston hyväksymiin,
ympäristönsuojelulain nojalla annettuihin ympäristönsuojelumääräyksiin. Lisäksi päätösvalmistelussa
huomioidaan Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisut konserttien päättymisajoista.

Ulkoilmatapahtumien päättymisajat Helsingissä

Helsingin ympäristökeskus noudattaa erityisen häiritsevää melua aiheuttavien tilapäisten tapahtumien melun aikarajoituksissa pääsääntöä, jonka mukaan useampipäiväisten ulkoilmatapahtumien on
päätyttävä viimeistään kello 22.00. Tämä yöajan alkamisen raja pohjautuu valtioneuvoston päätöksessä melutason ohjearvoista (993/1992) ja sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysoppaassa (2003:1) käytettyyn yöajan määrittelyyn. Yksipäiväinen tapahtuma voi kestää kello 23.00 asti.

Tästä pääsäännöstä voidaan poiketa tapahtumapaikkakohtaisen harkinnan perusteella ottaen huomioon muun muassa muiden tapahtumien määrä, kesto ja ajoitus alueella ja sen lähiympäristössä
sekä melun leviämisolosuhteet konserttipaikalla. Poikkeuksia on sallittu pääsääntöisesti yksi tapahtumapaikkaa kohden. Ympäristökeskuksen kokemuksen mukaan tätä linjaa noudattamalla on voitu pitää naapurustolle aiheutuvat meluhaitat kohtuullisina. Ympäristökeskuksen tietojen mukaan muissa Pohjoismaissa ja Euroopan maissa konserttien päättymisajat vastaavat varsin hyvin Helsingin päättymisaikoja.

Ympäristölautakunta toteaa, että päättymisajalla on kaikkein suurin merkitys konserttimelun häiritsevyyteen. Häiritsevyys kasvaa mitä myöhempään konsertti jatkuu. Ympäristökeskuksen saaman asukaspalautteen perusteella musiikkimelun aiheuttama häiriö kasvaa merkittävästi kello 22.00 jälkeen. Toisaalta on huomioitava asiakaspalautteen edustavuus verrattuna musiikkitapahtumien kävijäjoukkoon ja kaupungin saamaan kokonaishyötyyn. Kaupunkitapahtumat ovat osa viihtyisää kaupunkikulttuuria, ja ne kuuluvat kaupunkiasumiseen, eikä ympäristökeskus voi varmistaa täyttä hiljaisuutta kaupungissa myöskään yöaikaan.

Tapahtumapaikkakonseptointi

Helsingin keskeisimpien tapahtumapaikkojen konseptointi on käynnistymässä kaupunginkanslian koordinoimana. Konseptoinnin tavoitteena on osoittaa tapahtumille ja niiden kohderyhmille sopivat
tapahtumapaikat. Lisäksi konseptoinnin tavoitteena on muun muassa tiedottamisen ja viestinnän kehittäminen sekä ympäristöasioiden huomioimisen vahvistaminen.

Ympäristölautakunta toteaa, että tapahtumapaikkakonseptoinnissa olisi tarpeen määritellä tapahtumien vuosittainen enimmäismäärä, ohjeelliset päättymisajat, mahdolliset hiljaiset ajanjaksot ja suunnitelma
asukkaiden tiedottamisesta. Tämä parantaisi meluilmoituspäätösten ennakoitavuutta ja palvelisi tapahtumanjärjestäjiä, alueiden vuokraajia ja asukkaita parhaiten. Samalla asukkaiden kokema meluhaitta pienenisi, kun tapahtumapaikan toiminta suunniteltaisiin ja sovitettaisiin ympäristömelu huomioon ottaen ja naapureille etukäteen tiedottaen. Ennakkotiedon lisäksi olisi tärkeää järjestää asukkaille mahdollisuus palautteenantoon. Konseptoinnin toimivuus voitaisiin jokaisen tapahtumakauden jälkeen arvioida ja tarkistaa seuraavaa vuotta varten.

Konseptoinnin avulla tapahtumia voitaisiin mahdollisesti hajauttaa useammalle alueelle mukaan lukien keskustan ulkopuoliset alueet. Kun tapahtumapaikkoja olisi enemmän, olisi mahdollista järjestää nykyistä enemmän pidempään kestäviä konsertteja.

Esittelijän perustelut

Kaupunginhallitus pyytää ympäristölautakunnalta lausuntoa Sami Muttilaisen valtuustoaloitteesta ulkoilmakonserttien päättymisajan pidentämisestä siten, että soittoaika olisi sunnuntaista torstaihin kello 23.00 sekä perjantaisin ja lauantaisin kello 24.00. Aloitteen mukaan muissa Pohjoismaissa ja Tallinnassa meluluvat ovat tuntia tai kahta pidemmät, ja myös muun Euroopan mittakaavassa Helsingissä ollaan kaukana perässä. Lisäksi aloitteen mukaan muissa Suomen kaupungeissa rajoitukset ovat suopeammat. Tapahtumat elävöittävät, lisäävät kaupungin houkuttelevuutta ja kansainvälistä tunnettavuutta.

Käsittely

Vastaehdotus:
Alviina Alametsä: Lisäysehdotus kappaleen kolme (3) loppuun: "Jatkossa on kuitenkin kiinnitettävä erityishuomiota siihen, ettei kaupunkikulttuuria rajoiteta liiaksi yksittäisten valitusten perusteella, vaan päätöksissä huomioidaan kaupungin kokonaisetu.”

Kannattajat: Joona Haavisto

Vastaehdotus:
Alviina Alametsä: Poistetaan kappaleesta 7 (7): “Ympäristökeskuksen tietojen mukaan muissa Pohjoismaissa ja Euroopan maissa konserttien päättymisajat vastaavat varsin hyvin Helsingin päättymisaikoja.”

Kannattajat: Joona Haavisto

Vastaehdotus:
Alviina Alametsä: Poistetaan kappaleesta 8 (8): Yöaikainen melu voi häiritä nukkumista. Eniten melu haittaa vanhuksia, sairaita ja lapsiperheitä.

Kannattajat: Joona Haavisto

Vastaehdotus:
Alviina Alametsä: Lisäysehdotus kappaleen 8 loppuun: "Toisaalta on huomioitava asiakaspalautteen edustavuus verrattuna musiikkitapahtumien kävijäjoukkoon ja kaupungin saamaan kokonaishyötyyn. Kaupunkitapahtumat ovat osa viihtyisää kaupunkikulttuuria, ja ne kuuluvat kaupunkiasumiseen, eikä ympäristökeskus voi varmistaa täyttä hiljaisuutta kaupungissa myöskään yöaikaan."

Kannattajat: Joona Haavisto

Vastaehdotus:
Alviina Alametsä: Lisäysehdotus uudeksi kappaleeksi kappaleen 8 jälkeen: "Kaupungissa melurajat ovat ohjeellisia, sillä jo esimerkiksi liikenne ja ravintolat aiheuttavat hankalasti kontrolloitavaa kaupunkimelua. Myös muut kuin musiikkitapahtumat saattavat aiheuttaa kaupungissa huomattavaa melua etenkin kesäisin yöaikaan. "

Kannattajat: Joona Haavisto

Vastaehdotus:
Alviina Alametsä: Lisäysehdotus uudeksi kappaleeksi kappaleen 8 jälkeen: "Ympäristökeskuksen tavoitteena onkin edistää neuvottelukulttuuria ja dialogia tapahtumanjärjestäjien ja asukkaiden kesken. Asukkaiden varautumista meluisiin tapahtumiin helpottaa etukäteen niistä saatava mahdollisimman tarkka tieto. Tavoitteena on sekä kuunnella kaupunkilaisia ja ohjata heitä keskusteluun tapahtumanjärjestäjien kanssa, että mahdollistaa kaupunkitapahtumien järjestäminen jatkossakin - myös yöaikaan."

Kannattajat: Joona Haavisto

Esittelijä jätti päätöksestä eriävän mielipiteen. Perustelu: "Jätän eriävän mielipiteen, koska ratkaisu johtaa virheelliseen lain tulkintaan ja on oikeuskäytännön vastainen."

1 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Lisäysehdotus kappaleen kolme (3) loppuun: "Jatkossa on kuitenkin kiinnitettävä erityishuomiota siihen, ettei kaupunkikulttuuria rajoiteta liiaksi yksittäisten valitusten perusteella, vaan päätöksissä huomioidaan kaupungin kokonaisetu.”

Jaa-äänet: 2
Miriikka Laakkonen, Anita Vihervaara

Ei-äänet: 6
Alviina Alametsä, Joona Haavisto, Hanna Lähteenmäki, Sirpa Norvio, Timo Pyhälahti, Leo Stranius

Tyhjä: 1
Timo Latikka

2 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Poistetaan kappaleesta 7 (7): “Ympäristökeskuksen tietojen mukaan muissa Pohjoismaissa ja Euroopan maissa konserttien päättymisajat vastaavat varsin hyvin Helsingin päättymisaikoja.”

Jaa-äänet: 6
Miriikka Laakkonen, Timo Latikka, Hanna Lähteenmäki, Sirpa Norvio, Leo Stranius, Anita Vihervaara

Ei-äänet: 3
Alviina Alametsä, Joona Haavisto, Timo Pyhälahti

3 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Poistetaan kappaleesta 8 (8): Yöaikainen melu voi häiritä nukkumista. Eniten melu haittaa vanhuksia, sairaita ja lapsiperheitä.

Jaa-äänet: 4
Miriikka Laakkonen, Timo Latikka, Leo Stranius, Anita Vihervaara

Ei-äänet: 5
Alviina Alametsä, Joona Haavisto, Hanna Lähteenmäki, Sirpa Norvio, Timo Pyhälahti

4 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Lisäysehdotus kappaleen 8 loppuun: "Toisaalta on huomioitava asiakaspalautteen edustavuus verrattuna musiikkitapahtumien kävijäjoukkoon ja kaupungin saamaan kokonaishyötyyn. Kaupunkitapahtumat ovat osa viihtyisää kaupunkikulttuuria, ja ne kuuluvat kaupunkiasumiseen, eikä ympäristökeskus voi varmistaa täyttä hiljaisuutta kaupungissa myöskään yöaikaan."

Jaa-äänet: 3
Hanna Lähteenmäki, Sirpa Norvio, Anita Vihervaara

Ei-äänet: 5
Alviina Alametsä, Joona Haavisto, Miriikka Laakkonen, Timo Pyhälahti, Leo Stranius

Tyhjä: 1
Timo Latikka

5 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Lisäysehdotus uudeksi kappaleeksi kappaleen 8 jälkeen: "Kaupungissa melurajat ovat ohjeellisia, sillä jo esimerkiksi liikenne ja ravintolat aiheuttavat hankalasti kontrolloitavaa kaupunkimelua. Myös muut kuin musiikkitapahtumat saattavat aiheuttaa kaupungissa huomattavaa melua etenkin kesäisin yöaikaan. "

Jaa-äänet: 5
Miriikka Laakkonen, Timo Latikka, Hanna Lähteenmäki, Sirpa Norvio, Anita Vihervaara

Ei-äänet: 4
Alviina Alametsä, Joona Haavisto, Timo Pyhälahti, Leo Stranius

6 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Lisäysehdotus uudeksi kappaleeksi kappaleen 8 jälkeen: "Ympäristökeskuksen tavoitteena onkin edistää neuvottelukulttuuria ja dialogia tapahtumanjärjestäjien ja asukkaiden kesken. Asukkaiden varautumista meluisiin tapahtumiin helpottaa etukäteen niistä saatava mahdollisimman tarkka tieto. Tavoitteena on sekä kuunnella kaupunkilaisia ja ohjata heitä keskusteluun tapahtumanjärjestäjien kanssa, että mahdollistaa kaupunkitapahtumien järjestäminen jatkossakin - myös yöaikaan."

Jaa-äänet: 5
Miriikka Laakkonen, Timo Latikka, Hanna Lähteenmäki, Sirpa Norvio, Anita Vihervaara

Ei-äänet: 4
Alviina Alametsä, Joona Haavisto, Timo Pyhälahti, Leo Stranius

Esittelijä
ympäristönsuojelupäällikkö
Päivi Kippo-Edlund
Lisätiedot

Tanja Rajamäki, ympäristötarkastaja, puhelin: +358 9 310 32008

tanja.rajamaki@hel.fi

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta 03.03.2015 § 29

Lausunto

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta antoi aloitteesta seuraavan lausunnon:

Aloitteessa otetaan kantaa Helsingin pitkäaikaiseen keskusteluun konserttien melusta. Tässä keskustelussa kulttuurikeskus on aina edustanut nykykäytäntöä sallivampaa kantaa.

Aloitteessa esitetyt uudet kellonaikarajat ovat hyvin samansuuntaisia kuin kaupunginjohtajan 28.11.2012 asettaman melutyöryhmän mietinnössä mainitut. Nämä kellonaikarajat mahdollistaisivat kaupungissa omaehtoisesti syntyvän tapahtumakannan toiminnan nykyistä selvästi paremmin sekä palauttaisivat Helsingin kansainvälisten tapahtumien suhteen kilpailukykyiseksi tapahtumapaikaksi. Esitetyt kellonaikarajat eivät tosiasiallisesti hankaloita monenkaan asukkaan elämää.

Helsingin tapahtumakanta on melko tasaisesti levittynyt. Vaikka tapahtumia on paljon, eivät ne useinkaan häiritse samoja asukkaita. Olympiastadionin melu ei kanna siihen osaan Töölöä, jota Hietaniemen rannan konsertti häiritsee ja toisaalla Kalasataman kentän ja Suvilahden tapahtumien melut eivät nekään risteä. Suurimmassa osassa vakiintuneita tapahtumapaikkoja on yksi tai kaksi tapahtumaa vuodessa. Helsingin ainoa ensisijaisesti tapahtumille suunniteltu alue on Suvilahden kenttä, jonka tasaisuuden ansiosta alueelta kantautuva melu lähes poikkeuksetta leviää eri suuntaan kuin edellisen tapahtuman, kun lavojen suuntaus on joka tapahtumassa erilainen.

Asioista päättävä elin - ympäristökeskus - on asiassa lupaviranomainen. Poliittinen tahto näkyy ympäristönsuojelumääräysten sanamuodoissa, joita tässä aloitteessa esitetään muutettaviksi. Tulee muistaa, että harkintaa voi käyttää nykyistä selvästi enemmän. Ei ole lakia tai direktiiviä, joka sanelisi mikä on yöaikaisen melun korkein sallittu desibelitaso. Muiden kaupunkien lupakäytännöt osoittavat, että halutessaan viranomainen voi käyttää kokonaisharkintaa, joka johtaa aloitteen mukaisiin soittoaikarajoituksiin. Helsingin nykykäytännöt ovat tiukat ja näin ollen rajoittavat Helsingin kehittymistä nykyistä monipuolisemmaksi ja elävämmäksi kulttuurikaupungiksi.

On aiheellista todeta, että esitetty muutos lupakäytäntöihin ei aiheuta lainkaan kustannuksia Helsingille. Mikäli se johtaa menestyksekkäämpiin tapahtumiin, luo se työllisyyttä ja yritysten elinvoimaisuutta.

Käsittely

Vastaehdotus:
Juha-Pekka Väisänen: Esitän viiden kappaleen alkua muutettavaksi. Poistetaan ajatus poliittisen linjauksen vaikeudesta. Viides kappale muutetaan alkamaan seuraavasti:

"Asioista päättävä elin - ympäristökeskus - on asiassa lupaviranomainen. Poliittinen tahto näkyy ympäristönsuojelumääräysten sanamuodoissa, joita tässä aloitteessa esitetään muutettaviksi. Tulee muistaa, että harkintaa voi käyttää nykyistä selvästi enemmän. .."

Kannattajat: Risto Kolanen

Lautakunta hyväksyi vastaehdotuksen yksimieleisesti.

Esittelijä
kulttuurijohtaja
Stuba Nikula
Lisätiedot

Stuba Nikula, kulttuurijohtaja, puhelin: 310 37000

stuba.nikula@hel.fi
Stäng

Detta beslut publicerades 10.02.2017

FÖRBUD MOT SÖKANDE AV ÄNDRING

Ändring i beslutet får inte sökas eftersom beslutet gäller beredning eller verkställighet.

Tillämpat lagrum: 91 § i kommunallagen

Stäng

Föredragande

Stadsstyrelsen

Mer information fås av

Timo Linden, stf. biträdande stadssekreterare, telefon: 09 310 36550

timo.linden@hel.fi