Helsingin pelastustoimen alueen palvelutasopäätös 2017–2018

HEL 2016-007660
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 8. / 51 §
Denna beslutsfattare är inte längre aktiv

Helsingin pelastustoimen alueen palvelutasopäätös 2017–2018

Räddningsnämnden

Päätös

Pelastuslautakunta päätti todeta seuraavaa:

Helsingin alueen pelastustoimen palvelutasopäätös vastaa pelastuslain 28 § 1 momentissa säädetyllä tavalla paikallisia tarpeita ja onnettomuusuhkia. Helsingin alueen pelastustoimen palvelutasopäätöstä ei ole tarpeen muuttaa.

Esityksen perustelut

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (ESAVI) on päätöksessään 24.1.2018 katsonut, että Helsingin alueen pelastustoimen palvelutasopäätöksessä vuosille 2017 – 2018 päätetty palvelutaso ei vastaa pelastuslain 28 § 1 momentissa säädetyllä tavalla paikallisia tarpeita ja onnettomuusuhkia ja palauttanut palvelutasopäätöksen täydennettäväksi 31.5.2018 mennessä.

Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen palvelutasopäätöksessä todetaan, että kaikilla kaupungin alueilla ei nykyisillä resursseilla pystytä täyttämään toimintavalmiuden suunnitteluohjeessa (SM2012) esitettyjä ensimmäiselle yksikölle asetettuja tavoiteaikoja. Toimintavalmiusaikatavoitteiden alittuminen yksittäisillä alueilla ei kuitenkaan heikennä Helsingin pelastuslaitoksen näkemyksen mukaan alueen kokonaisturvallisuutta. Helsingin kaupungin pelastuslaitos toteaa, että pelastustoimen alueen palvelutasopäätös on laadittu ja pelastustoimi toteutettu pelastuslain 28 § 1 momentin mukaisella tavalla siten, että palvelutaso vastaa paikallisia tarpeita ja onnettomuusuhkia.

Sisäministeriön pelastustoiminnan toimintavalmiudelle asettamat tavoitteet perustuvat yksipuoliseen pelastustoiminnan palvelutasoa kuvaavaan toimintavalmiusaikamittariin, joka on vain yksi tekijä palvelutason kokonaisuudessa. Palvelutasoa määrittävät kuitenkin myös muut tekijät ja erityisen tärkeänä Helsingin pelastuslaitoksella nähdään myös onnettomuuksia ehkäisevä työ, jota tehostetaan alueilla, joilla sisäministeriön asettamat toimintavalmiusaikatavoitteet eivät täyty.

Aluehallintovirasto ei ole myöskään osoittanut, että toimintavalmiusajan ja tapahtuneiden vahinkojen välillä olisi Helsingissä sellainen yhteys, jonka perusteella palvelutasopäätöstä olisi tarpeen muuttaa. Helsingin pelastuslaitoksen tekemien selvitysten ja tutkimustulosten perusteella toimintavalmiusajan parantamisella nykyisestä jo hyvästä tasosta saavutettaisiin kokonaisuutena arvioiden vain marginaalista vaikuttavuutta. Tämän perusteella ei voida perustella mittavia investointeja toimintavalmiusajan lyhentämiseksi alueilla, joilla tavoiteaikaa ei saavuteta. Kaikista Suomen pelastustoimen alueista Helsingissä oli vuonna 2017 kaikkein nopein avunsaantiajan mediaani.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Pelastuslautakunta 07.02.2017 § 24

Päätös

Pelastuslautakunta päätti vahvistaa liitteen mukaisen Helsingin pelastustoimen alueen palvelutasopäätöksen vuosille 2017-2018.

Esittelijä
pelastuskomentaja
Simo Wecksten
Lisätiedot

Pekka Itkonen, pelastustoimen suunnittelupäällikkö, puhelin: 310 30037

pekka.itkonen@hel.fi
Stäng

Detta beslut publicerades 17.05.2018

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin pelastuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Föredragande

pelastuskomentaja
Simo Wecksten

Mer information fås av

Hanna Rekola, tutkimuspäällikkö, puhelin: 0406302525

hanna.rekola@hel.fi

Bilagor

1. Liite_ESAVIn päätös 24.1.2018.pdf
Bilagan publiceras inte på internet.
2. Liite_ESAVIn selvityspyyntö 12.1.2017_toimintavalmiusaikojen toteutumisesta
Bilagan publiceras inte på internet.
3. Sekretessbelagd:

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.