Anslutning av Sjundeå och Tusby kommuner som medlemmar till samkommunen Helsingforsregionens trafik
Anslutning av Sjundeå och Tusby kommuner som medlemmar till samkommunen Helsingforsregionens trafik
Beslut
Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag godkänna anslutningen av Sjundeå och Tusby kommuner till samkommunen Helsingforsregionens trafik räknat från ingången av 2018.
Stadsfullmäktige beslutade samtidigt
- godkänna det bifogade ändrade grundavtalet för samkommunen Helsingforsregionens trafik på det villkor att även de övriga nuvarande medlemskommunerna godkänner det ändrade grundavtalet
- bemyndiga samkommunen Helsingforsregionens trafik att i samband med ändringen av grundavtalet vid behov göra mindre och tekniska justeringar i grundavtalet.
Beslutet stämmer överens med förslaget.
Samkommunen Helsingforsregionens trafik (HRT) grundades 10.6.2009, och verksamheten inleddes 1.1.2010. Samkommunen verkar som behörig myndighet enligt kollektivtrafiklagen i HRT-kommunerna.
Samkommunen bildades av Helsingfors, Esbo, Grankulla och Vanda samt Kervo och Kyrkslätt. Till samkommunen kan förutom de grundande kommunerna höra andra kommuner som hör till Helsingforsregionen: Träskända, Nurmijärvi, Tusby, Mäntsälä, Borgnäs, Hyvinge, Vichtis och Sibbo. De nuvarande medlemskommunerna är Helsingfors, Esbo, Grankulla, Vanda, Kyrkslätt och Sibbo.
Styrelsen för samkommunen Helsingforsregionens trafik föreslår 30.3.2017 de nuvarande medlemskommunerna att de ska godkänna förslaget till ändrat grundavtal för HRT efter att Sjundeå och Tusby kommuner genom respektive fullmäktiges beslut 30.1.2017 och 13.2.2017 beslutat ansöka om medlemskap. Kommunerna ombes dessutom bemyndiga HRT att vid behov göra små tekniska justeringar i grundavtalet.
HRT:s förslag finns som bilaga 1 och utdrag ur HRT:s protokoll om anslutning av Sjundeå och Tusby till samkommunen som bilagorna 2 och 3.
Ändring av grundavtalet
Anslutning av en ny medlemskommun förutsätter ändring av grundavtalet. Ändringen ska behandlas av fullmäktige i HRT:s alla medlemskommuner. Avsikten är att vid samma tillfälle göra vissa justeringar av teknisk karaktär i grundavtalet.
Utkastet till grundavtal finns som bilaga 4 och det nuvarande grundavtalet som bilaga 5.
I det nuvarande avtalet nämns Sjundeå och Tusby inte bland de kommuner som kan ansluta sig till samkommunen. Därför föreslås det att det i 4 § i grundavtalet tilläggs ett andra moment som lyder enligt följande: Till samkommunen kan dessutom höra en kommun utanför Helsingforsregionen som uppfyller förutsättningarna för medlemskap enligt 5 §.
Enligt 12 § 1 mom. i grundavtalet fördelar sig medlemskommunernas rösträtt på samkommunsstämman i samma proportion som invånarantalen, dock så att röstandelen för en kommun kan vara högst 50 %. Det konstateras i grundavtalet att röstandelarna justeras i början av en ny kommunalvalsperiod efter invånarantalen på den sista dagen året förut och när en ny medlemskommun ansluter sig till samkommunen enligt den princip som nämns i 12 § 1 mom.
Enligt 15 § i grundavtalet bestäms styrelsens platsfördelning i enlighet med medlemskommunernas röstandelar i enlighet med 12 §. Styrelsen för HRT har högst 14 medlemmar och ersättare för dem, såsom i nuläget.
I utkastet har man strukit de i 12 § och 15 § angivna antalen röstandelar och de kommunspecifika platsantalen i styrelsen. Enligt HRT är det ändamålsenligt att ange bara bestämningsgrunden för styrelsens platsfördelning och för röstandelarna, inte de preciserade antalen.
Justeringarna i HRT:s styrelses sammansättning genomförs senare under innevarande år när kommunalvalets resultat är klart. HRT:s samkommunsstämma väljer nya medlemmar i styrelsen.
I grundavtalet har det dessutom gjorts andra tekniska ändringar och små justeringar som beror på Sjundeå och Tusby kommuners medlemskap och som närmast gäller sådana punkter som inte längre har någon betydelse.
Ändringar i grundkapitalet
HRT:s samkommunsstämma beslutar om höjning av grundkapitalet med ett belopp som motsvarar Sjundeå och Tusby kommuners andelar. Sjundeå kommuns grundkapital uppgår till ca 51 000 euro och Tusby kommuns grundkapital till 316 200 euro.
En ny medlemskommun ska betala sin andel av grundkapitalet i samband med att kommunen ansluter sig till samkommunen. Ett förtydligande om detta tilläggs enligt förslaget i 6 § i grundavtalet.
Att Sjundeå och Tusby kommuner ansluter sig till samkommunen har enligt HRT:s preliminära uppgifter bara en liten inverkan på de nuvarande medlemskommunernas betalningsandelar.
Föredragandens ställningstaganden
Stadsstyrelsen anser att det är värt understöd att godkänna nya medlemmar och att ändringarna i grundavtalet är motiverade. Stadsstyrelsen konstaterar att Helsingfors röstandel enligt Statistikcentralens uppgifter om den preliminära folkmängden inte kommer att ändras med anledning av att Sjundeå och Tusby ansluter sig till samkommunen.
Om stadsfullmäktige godkänner beslutsförslaget har stadsstyrelsen för avsikt att i samband med verkställigheten av stadsfullmäktiges beslut uppmana stadskansliets rättstjänst att underteckna grundavtalet och bemyndiga rättstjänsten att samtidigt godkänna mindre och tekniska justeringar i grundavtalet.
Kaupunginhallitus 18.04.2017 § 409
Päätös
Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:
Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä Siuntion ja Tuusulan kuntien liittymisen Helsingin seudun liikenne - kuntayhtymään 1.1.2018 alkaen.
Samalla kaupunginvaltuusto päättää
- hyväksyä liitteenä olevan muutetun Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän perussopimuksen ehdolla, että myös kuntayhtymän muut nykyiset jäsenkunnat hyväksyvät muutetun perussopimuksen.
- valtuuttaa Helsingin seudun liikenne –kuntayhtymän tekemään perussopimuksen yhteydessä tarvittaessa vähäisiä ja teknisiä tarkennuksia perussopimukseen.
Esittelijä
Lisätiedot
Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035
Detta beslut publicerades 12.05.2017
BESVÄRSANVISNING
Ändring i beslutet söks genom kommunalbesvär.
Besvärsrätt
Ändring i beslutet får sökas
- av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
- av kommunmedlemmarna
Besvärstid
Kommunalbesvär ska anföras inom 30 dagar från delfåendet av beslutet.
Besvärsskriften ska inlämnas till besvärsmyndigheten senast besvärstidens sista dag under besvärsmyndighetens öppettid.
Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet när protokollet har lagts fram offentligt.
Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.
Dagen för delfåendet räknas inte in i besvärstiden. Om sista dagen av besvärstiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får besvärshandlingarna inlämnas första vardagen därefter.
Besvärsgrunder
Kommunalbesvär får anföras på den grunden att
- beslutet har tillkommit i felaktig ordning
- den myndighet som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter
- beslutet annars strider mot lag
Besvärsmyndighet
Kommunalbesvär anförs hos Helsingfors förvaltningsdomstol.
Förvaltningsdomstolens kontaktuppgifter är:
E-postadress: | |
Adress: | Banbyggarvägen 5 |
00520 HELSINGFORS | |
Faxnummer: | 029 56 42079 |
Telefonnummer: | 029 56 42000 |
Formen för och innehållet i besvärsskriften
Besvär ska anföras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.
I besvärsskriften, som ska riktas till besvärsmyndigheten, ska uppges
- det beslut som besvärsskriften gäller
- till vilka delar ändring söks I beslutet och hurdana ändringar som söks
- på vilka grunder ändring söks
I besvärsskriften ska ändringssökandens namn och hemkommun uppges. Om ändringssökandens talan förs av hans lagliga företrädare eller ombud eller om någon annan person har uppgjort besvären, ska i besvärsskriften även uppges namn och hemkommun för denna person.
I besvärsskriften ska vidare uppges den postadress och det telefonnummer under vilka meddelanden i saken kan tillställas ändringssökanden.
Besvärsskriften ska undertecknas av ändringssökanden, den lagliga företrädaren eller ombudet. Ett elektroniskt dokument behöver emellertid inte kompletteras med en underskrift om dokumentet innehåller uppgifter om avsändaren och om det inte finns anledning att betvivla dokumentets autenticitet och integritet.
Till besvärsskriften ska fogas
- det beslut som besvärsskriften gäller, i original eller kopia
- ett intyg över vilken dag beslutet har delgivits eller en annan utredning över när besvärstiden har börjat
- de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sin begäran, om dessa inter redan tidigare har tillställts myndigheten
Rättegångsavgift
Förvaltningsdomstolen tar ut en rättegångsavgift på 250 euro för behandlingen av ärendet. Om förvaltningsdomstolen ändrar det överklagade beslutet till förmån för ändringssökanden tas ingen rättegångsavgift ut.
Protokoll
Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor.
E-postadress: | |
Postadress: | PB10 |
00099 HELSINGFORS STAD | |
Faxnummer: | (09) 655 783 |
Besöksadress: | Helsingfors stads registratorskontor |
Norra esplanaden 11-13 | |
Telefonnummer: | (09) 310 13700 |
Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00
Föredragande
Mer information fås av
Kristiina Matikainen, stadssekreterare, telefon: 09 310 36035