Marainvest N&K Oy, uhkasakon tuomitseminen maksettavaksi
Marainvest N&K Oy, uhkasakon tuomitseminen maksettavaksi
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto (31.5.2017 asti ympäristölautakunta) päätti uhkasakon tuomitsemisesta seuraavaa.
Päätöksen kohde
Marainvest N&K Oy / ravintola Molly Malone’s, Kaisaniemenkatu 1, 00100 HELSINKI.
Tuomitsemisen perusteena oleva päätös
Ympäristölautakunnan päätös 9.5.2017 (158 §) (Dnro HEL 2017-004593 T 11 02 02 02).
Päätös on lainvoimainen.
Vireilletulo ja taustaa
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut (31.5.2017 asti ympäristökeskus) on käsitellyt osoitteessa Kaisaniemenkatu 1 toimivan Molly Malone’s ravintolan aiheuttamia musiikkimeluhaittoja useaan otteeseen viime vuosien aikana.
Viimeksi Molly Malone’s ravintolan toiminnasta aiheutuvaa musiikkimeluhaittaa koskeva asia on tullut vireille ympäristökeskuksessa 7.7.2016 osoitteessa Vuorikatu 8 asuvan asukkaan toimesta. Ko. asunto on rakennettu muutama vuosi sitten muuttamalla muussa käytössä olleita tiloja asumiskäyttöön (rakennuslupa 2-0212-12-D). Asunto sijaitsee Molly Malone’s ravintolan seinänaapurina ja käytännössä kaksi toisiinsa kiinnirakennettua talon ulkoseinää erottaa ravintolatilan ja asunnon toisistaan.
Ympäristöpalvelut on tehnyt asunnontarkastukset (14.7.2016, 10.12.2016 ja 1.4.2017), joissa kaikissa on todettu olosuhteet, joista voi aiheutua terveyshaittaa. Marainvest N&K Oy:ltä on pyydetty kirjallinen selvitys (12.8.2016) musiikkimelun vähentämisestä ja lisäksi toimijaa on kehotettu ryhtymään toimenpiteisiin musiikkimelun vähentämiseksi ja kuultu edellytettävistä toimenpiteistä (14.12.2016 ja 10.4.2017).
Marainvest N&K Oy on antamissaan vastineissaan ilmoittanut vähentävänsä musiikkimelua erilaisilla toimilla mm. säätämällä äänentoistolaitteita. Korjaavista toimista huolimatta terveyshaitaksi luokitellun musiikkimeluhaitan on todettu jatkuvan edelleen.
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto (31.5.2017 asti ympäristölautakunta) on antanut 9.5.2017 määräyksen poistaa terveyshaitaksi luokiteltava meluhaitta 31.7.2017 mennessä ja asettanut määräyksen tehosteeksi 15 000 euron uhkasakon.
Määräyksessä asetetun määräpäivän jälkeen ympäristöpalvelut on todennut edelleen asunnossa osoitteessa Vuorikatu 8 musiikista aiheutuvan melun vuoksi sellaiset olosuhteet, joista voidaan katsoa aiheutuvan terveydensuojelulain 1 §:ssä ja 26 §:ssä tarkoitettua terveyshaittaa.
Terveyshaittaa aiheuttavat olosuhteet on todettu asunnontarkastuksilla (tarkastukset 9.9.2017, 24.9.2017 ja 29.6.2018) osoitteessa Vuorikatu 8.
Ympäristöpalvelut on tehnyt viimeisimmän tarkastuksen 29.6.2018 asunnossa osoitteessa Vuorikatu 8. Aistinvaraisesti asunnon makuuhuoneessa voitiin kuulla musiikkimelua, joka aiheutui bassokitaran ja rumpujen soitosta. Äänitasomittausten perusteella asumisterveysasetuksen toimenpideraja ylittyi selvästi 50 ja 100 hertsin terssikaistojen alueilla. Meluhaitta koettiin häiritseväksi ja melu oli selvästi kuultavissa.
Kuuleminen uhkasakon tuomitsemisesta
Ympäristöpalvelut on kuullut 13.10.2017 (liite nro 3) Marainvest N&K Oy:tä kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston antaman määräyksen noudattamatta jättämisestä, tuomittavan uhkasakosta määrästä ja muista asiaan liittyvistä seikoista.
Marainvest N&K Oy:n vastine kuulemiseen
Ravintolan toiminnanharjoittaja Marainvest N&K Oy kertoo 8.11.2017 päivätyssä vastineessaan (liite nro 4) tekemistään toimista ja uusista suunnitelmista meluhaitan vähentämiseksi. Lisäksi esitetään arvio, jonka mukaan ravintolassa tehtävät ääneneristykseen liittyvät toimet eivät yksinään riitä vähentämään musiikkimelua riittävästi ja tästä syystä korjaavia toimia pitää tehdä myös asunnossa osoitteessa Vuorikatu 8.
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston ratkaisu
Uhkasakon tuomitseminen
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto tuomitsee uhkasakon 15 000 euroa Marainvest N&K Oy:n maksettavaksi, koska annettua määräystä ei ole noudatettu määräaikaan mennessä.
Perustelut
Milloin asunnossa tai muussa oleskelutilassa esiintyy melua, tärinää, hajua, valoa, mikrobeja, pölyä, savua, liiallista lämpöä tai kylmyyttä taikka kosteutta, säteilyä tai muuta niihin verrattavaa siten, että siitä voi aiheutua terveyshaittaa asunnossa tai muussa tilassa oleskelevalle, kunnan terveydensuojeluviranomainen voi velvoittaa sen, jonka menettely tai toimenpide on syynä tällaiseen epäkohtaan, ryhtymään toimenpiteisiin terveyshaitan poistamiseksi tai rajoittamiseksi (TSL 27 §).
Tutkitun asunnon makuuhuoneessa on jokaisen kolmen asunnontarkastuksen aikana kuulunut musiikkimelu yöaikaan niin voimakkaana, että se on koettu häiritseväksi ja että asumisterveysasetuksen toimenpiderajat ovat ylittyneet selvästi.
Toiminnanharjoittaja on tehnyt monia toimia ravintolatilassa musiikkimeluhaitan vähentämiseksi, mutta tehdyt toimet eivät ole vähentäneet meluhaittaa riittävästi.
Ympäristöpalvelut pitää ainoana vastuullisena meluhaitan aiheuttajana Marainvest N&K Oy:tä. Asunto Oy Vuorikatu 8:n tai muiden naapurikiinteistöjen ei ole millään tavoin voitu osoittaa aiheuttavan tarkastusten
kohteena ollutta musiikkimeluhaittaa asunnossa osoitteessa Vuorikatu 8.
Ympäristöpalveluiden tekemien asunnontarkastusten perusteella, joissa on huomioitu sekä aistinvaraiset havainnot että äänitasomittaukset, on Molly Malone's ravintolassa soitettu musiikkia liian suurella äänenvoimakkuudella, josta voi aiheutua terveyshaittaa.
Uhkasakkolain 10 §:n mukaan uhkasakon asettanut viranomainen voi tuomita uhkasakon maksettavaksi, jos päävelvoitetta ei ole noudatettu eikä noudattamatta jättämiseen ole pätevää syytä.
Päätöksen perusteena olevat asiakirjat
Ympäristöpalvelujen tarkastuskertomukset 2 kpl, Marainvest N&K Oy:n kuuleminen uhkasakon tuomitsemisesta maksettavaksi, Marainvest N&K Oy:n vastine kuulemiseen, kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston määräys.
Sovelletut oikeus- ja muut ohjeet
Terveydensuojelulaki 1, 26, 27, 53 ja 56 §
Terveydensuojeluasetus 15 ja 17 §
Hallintolaki 34, 36 ja 39 §
Uhkasakkolaki 1, 6, 10, 18 ja 24 §
Valviran asumisterveysasetuksen soveltamisohjeet
Asumisterveysasetus: (sosiaali- ja terveysministeriön asetus asunnon ja muun oleskelutilan terveydellisistä olosuhteista sekä ulkopuolisten asiantuntijoiden pätevyysvaatimuksista 545/2015).
Päätöksen tiedoksianto
Päätös annetaan tiedoksi velvoitetulle (Marainvest N&K Oy) saantitodistuksella.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Ympäristölautakunta 09.05.2017 § 158
Detta beslut publicerades 07.09.2018
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen. Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä asiakirjasta katsotaan asianosaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 250 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Föredragande
Mer information fås av
Timo Koskinen, ympäristötarkastaja, puhelin: +358 9 310 64545