De ärenden som har publicerats före 2019 får beslutets rubrik.
HEL 2017-005362
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 6. / 373 §

Projektplan för Busholmens idrottspark

Helsingfors stadsfullmäktige

Beslut

Stadsfullmäktige godkände projektplanen för en idrottspark på Busholmen, daterad 28.4.2017, enligt vilken byggkostnaderna för projektet uppgår till högst 13 000 000 euro exklusive mervärdesskatt i prisnivån för mars 2017.

Framställningen stämmer överens med förslaget.

Stäng

Busholmens idrottspark

Detaljplan nr 12277 för Busholmens idrottspark gör det möjligt att bygga en funktionellt mångsidig och högklassig idrottspark på Busholmen i södra Helsingfors på en synlig, central plats av stadsstrukturen.

Den nya idrottsparken ligger i enlighet med projektplanen längs med goda kollektivtrafikförbindelser, förbättrar utbudet av idrotts- och rekreationsområden för invånarna i närområdet och gör utbudet mångsidigare. Samtidigt är idrottsparken en lättillgänglig motionsplats för alla stadsbor. Idrottsparken erbjuder mångsidiga möjligheter även för tävlings- och hobbyverksamhet.

Samtidigt erbjuder idrottsparken skolorna i näromgivningen möjligheter för utomhusidrott. De nordliga delarna av parken kan utnyttjas även under raster.

I dimensioneringen av idrottsparken har man beaktat att utbudet av idrottstjänster i södra innerstaden är mindre än i förorterna. För närvarande betjänas invånarna enbart av de enskilda större idrottsplanerna i Bottenhavsparken, Fabriksparken och Johannesparken samt av Väinämöinenplanen och Kajsaniemiplanen.

Projektplan för Busholmens idrottspark

I idrottsparken finns två fullstora idrottsplaner och en servicebyggnad med omklädningsrum som stöder verksamheten. Den ena av planerna kan täckas för vintersäsongerna och den andra kan under vintertid utnyttjas som konstisbana. Förutom planerna har man även planerat att bygga en mångsidig näridrottsplats i idrottsparken. Näridrottsplatsen planeras ha en gräsplan för bollsporter samt mindre spelplaner och en skejtplats.

Projektet syftar till en säker och hållbar idrottspark som på ett mångsidigt sätt betjänar invånarna i närområdena samt skolelever och idrottsföreningar. Planerna och idrottsplatserna uppfyller med tanke på dimensioneringen och den tekniska kvalitetsnivån kriterierna för juniorer på hobbynivå och tävlingsnivå.

Projektplanen för idrottsparken finns som bilaga 1.

Projektfinansiering

Projektet ingår i byggnadsprogrammet för idrottsplatser för åren 2017–2026, godkänt av stadsfullmäktige 30.11.2016. Totalt 7,8 miljoner euro i finansiering har reserverats för åren 2019–2023 för det första skedet av planering och genomförande av projektet.

Den projektplan som nu föreläggs stadsfullmäktige omfattar även det andra skedet i projektet, eftersom det är ändamålsenligt och ekonomiskt med tanke på ett snabbt utförande av projektet på Busholmen att hela projektet utförs på en gång. Dessutom blir kostnaderna i detta fall av tekniska orsaker lägre under det andra skedet än enligt den ursprungliga planen.

Det finansieringsbehov på 13 miljoner euro som projektet totalt förutsätter kommer att upptas i det 10-åriga investeringsprogrammet i budgeten för 2018.

Projektets genomförande och tidtabell

Projektet har planerats så att grundberedningen kan inledas under 2017. Då skulle det första skedet av idrottsparken färdigställas uppskattningsvis under hösten 2019, det vill säga samtidigt som huvudbyggnaden för skolan Jätkäsaaren peruskoulu färdigställs. Projektplaneringen har utarbetats fram till sin slutliga beredning så att staden har beredskap att konkurrensutsätta entreprenaderna.

Stadsmiljösektorn har byggansvaret för objektet och idrottsservicehelheten har ansvar för objektets underhåll.

Till slut

Det har blivit särskilt önskvärt att projektet genomförs så snabbt som möjligt nu när Helsingfors förvaltningsdomstol med sitt beslut 11.9.2017 upphävde stadsfullmäktiges beslut om att sälja fastigheten Bunkern på Busholmen. Med det upphävda beslutet godkändes samtidigt även projektplanen för att bygga idrotts- och simhallslokaler som hyreslokaler i Bunkern. Beslutet kommer ofrånkomligen att innebära att det projektet behöver tilläggstid.

Idrottsparksprojektet på Busholmen skulle för sin del trygga utbudet av idrottslokaler för skolorna i området, den växande stadsdelen och dessutom hela södra Helsingfors.

Förslaget stämmer överens med idrottsnämndens framställning.

Stäng

Kaupunginhallitus 25.09.2017 § 875

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto hyväksyy Jätkäsaaren liikuntapuiston 28.4.2017 päivätyn hankesuunnitelman siten, että hankkeen rakentamiskustannusten enimmäishinta on arvonlisäverottomana 13 000 000 euroa maaliskuun 2017 kustannustasossa.

Esittelijä
kansliapäällikkö
Sami Sarvilinna
Lisätiedot

Timo Härmälä, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36028

timo.harmala@hel.fi

Liikuntalautakunta 11.05.2017 § 105

Esitys

Liikuntalautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus hyväksyy Jätkäsaaren liikuntapuiston 28.4.2017 päivätyn hankesuunnitelman siten, että hankkeen rakentamiskustannusten enimmäishinta on arvonlisäverottomana 13 036 000 euroa maaliskuun 2017 kustannustasossa.

Esittelijä
osastopäällikkö
Kirsti Laine-Hendolin
Lisätiedot

Matti Kuusela, suunnittelupäällikkö, puhelin: 310 87783

matti.kuusela@hel.fi

Rauno Pekonen, projektipäällikkö, puhelin: 310 87788

rauno.pekonen@hel.fi
Stäng

Detta beslut publicerades 19.10.2017

BESVÄRSANVISNING

Ändring i beslutet söks genom kommunalbesvär.

Besvärsrätt

Ändring i beslutet får sökas

  • av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • av kommunmedlemmarna
Besvärstid

Kommunalbesvär ska anföras inom 30 dagar från delfåendet av beslutet.

Besvärsskriften ska inlämnas till besvärsmyndigheten senast besvärstidens sista dag under besvärsmyndighetens öppettid.

Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet när protokollet har lagts fram offentligt.

Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.

Dagen för delfåendet räknas inte in i besvärstiden. Om sista dagen av besvärstiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får besvärshandlingarna inlämnas första vardagen därefter.

Besvärsgrunder

Kommunalbesvär får anföras på den grunden att

  • beslutet har tillkommit i felaktig ordning
  • den myndighet som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter
  • beslutet annars strider mot lag
Besvärsmyndighet

Kommunalbesvär anförs hos Helsingfors förvaltningsdomstol.

Förvaltningsdomstolens kontaktuppgifter är:

E-postadress:
Adress:
Banbyggarvägen 5
 
00520 HELSINGFORS
Faxnummer:
029 56 42079
Telefonnummer:
029 56 42000
Formen för och innehållet i besvärsskriften

Besvär ska anföras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I besvärsskriften, som ska riktas till besvärsmyndigheten, ska uppges

  • det beslut som besvärsskriften gäller
  • till vilka delar ändring söks I beslutet och hurdana ändringar som söks
  • på vilka grunder ändring söks

I besvärsskriften ska ändringssökandens namn och hemkommun uppges. Om ändringssökandens talan förs av hans lagliga företrädare eller ombud eller om någon annan person har uppgjort besvären, ska i besvärsskriften även uppges namn och hemkommun för denna person.

I besvärsskriften ska vidare uppges den postadress och det telefonnummer under vilka meddelanden i saken kan tillställas ändringssökanden.

Besvärsskriften ska undertecknas av ändringssökanden, den lagliga företrädaren eller ombudet. Ett elektroniskt dokument behöver emellertid inte kompletteras med en underskrift om dokumentet innehåller uppgifter om avsändaren och om det inte finns anledning att betvivla dokumentets autenticitet och integritet.

Till besvärsskriften ska fogas

  • det beslut som besvärsskriften gäller, i original eller kopia
  • ett intyg över vilken dag beslutet har delgivits eller en annan utredning över när besvärstiden har börjat
  • de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sin begäran, om dessa inter redan tidigare har tillställts myndigheten
Rättegångsavgift

Förvaltningsdomstolen tar ut en rättegångsavgift på 250 euro för behandlingen av ärendet. Om förvaltningsdomstolen ändrar det överklagade beslutet till förmån för ändringssökanden tas ingen rättegångsavgift ut.

Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor.

E-postadress:
Postadress:
PB10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Faxnummer:
(09) 655 783
Besöksadress:
Helsingfors stads registratorskontor
 
Norra esplanaden 11-13
Telefonnummer:
(09) 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00

Stäng

Föredragande

Stadsstyrelsen

Mer information fås av

Timo Härmälä, stadssekreterare, telefon: 09 310 36028

timo.harmala@hel.fi