Oikaisuvaatimus kaupunkiympäristön toimialan lakipalvelut-yksikön päällikön vahingonkorvauspäätöksestä 8.12.2017 163 §
Oikaisuvaatimus kaupunkiympäristön toimialan lakipalvelut-yksikön päällikön vahingonkorvauspäätöksestä 8.12.2017 163 §
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunta päätti hylätä kaupunkiympäristön toimialan lakipalvelut-yksikön päällikön päätöksestä 8.12.2017 163 § tehdyn oikaisuvaatimuksen.
Muutoksenhaun kohteena oleva päätös
Lakipalvelut-yksikön päällikkö on hylännyt Kampissa Mannerheimintiellä 8.4.2017 tapahtuneeseen kompastumiseen liittyvän vahingonkorvausvaatimuksen.
Esitetyt vaatimukset
Hakija vaatii oikaisuvaatimuksessaan vahingonkorvausta Kampissa osoitteessa Mannerheimintie 20 B Forumin kauppakeskuksen edessä tapahtuneeseen kompastumiseen liittyen.
Hakija on 8.4.2017 hieman kello 16 jälkeen kulkenut Mannerheimintien jalkakäytävää pitkin, mutta hän on kompastunut ja kaatunut, koska jalkakäytävän yksi laatoista on ollut irrallaan. Jalkakäytävä ei ole ollut liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kaupunki ei ole huolehtinut jalkakäytävän kunnosta laissa ja oikeuskäytännössä hyväksytyllä tavalla. Hakijan mukaan sillä ei ole merkitystä, että kyseisestä laatasta ei ole tätä ennen kaupungille ilmoitettu.
Oikaisuvaatimuksen mukaan kaupunki ei ole riittävällä tavalla huolehtinut jalkakäytävän kunnossapidosta. Vahinko on aiheutunut kaupungin kunnossapitovelvoitteen laiminlyönnistä. Vahingonkorvauslain mukaan tahallisesti tai tuottamuksellisesti aiheutettu vahinko on korvattava vahingonkärsijälle. Kaupungin vastuulla on osoittaa, että se on asianmukaisesti huolehtinut kunnossapitovelvollisuudestaan.
Hakija vaatii kaupungilta 1.328,80 euroa.
Päätöksen perustelut
Saadut selvitykset
Hakija on kompastunut ja kaatunut 8.4.2017 Kampissa Forumin kauppakeskuksen edustalla jalkakäytävällä osoitteessa Mannerheimintien 20 B hieman kello 16 jälkeen.
Mannerheimintien jalkakäytävän laatat ovat kooltaan noin puoli metriä per sivu. Hakija on kompastunut jalkakäytävän graniittilaattaan, jonka yksi sivu on ollut hieman kohollaan. Suoritettujen mittausten mukaan laatan yksi sivuista on ollut noin 5 – 7 millimetriä kohollaan. Jalkakäytävän laattoja tutkiessa voidaan huomata, että niiden reunat eivät ole täysin samalla tasolla, vaan pientä vaihtelua on nähtävissä. Kyseistä noin puolen sentin kohoumaa laatan reunassa ei voi pitää merkittävänä haittana jalankulkuliikenteelle. Tapahtumapaikasta otetuissa videoissa on myös nähtävissä, että laatan puolisen senttiä kohollaan olevan reunana päälle astuessa se painuu alaspäin muutaman millin.
Kaupungille ei ole ennen tätä vahinkoa tullut tietoa kyseisestä laatasta, että se olisi ollut kohollaan, ja että se olisi ollut haitaksi jalkakäytävällä liikkujille. Kyseisellä paikalla Helsingin ydinkeskustassa on jalankulkuliikennettä erittäin paljon. Muita ilmoituksia tai vahinkoja tästä tai muista saman jalkakäytävän laatoista ei ole tullut kaupungin tietoon. Kyseinen laatta on joka tapauksessa kaupungin toimesta huollettu marraskuussa 2017.
Kaupungin puolelta ei ole todettavissa tahallisuutta tai tuottamusta. Kyseinen vahinko on valitettava tapaturma, josta kaupunki ei ole vastuussa. Jalkakäytävä on ollut liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kaupunki on hoitanut velvoitteensa riittävällä tavalla.
Sovellettu lainsäädäntö
Vahingonkorvauslaki (31.5.1974/412) 2:1 §.
Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §.
Lopputulos
Hakija on kompastunut ja kaatunut jalkakäytävän hieman kohollaan olevaan laattaan Mannerheimintiellä Forumin kauppakeskuksen edustalla. Laatta on mittausten mukaan ollut kohollaan noin 0,5 – 0,7 millimetriä. On myös havaittavissa, että laatta hieman liikkuu sen yhden kulman päälle astuttaessa. Laatan yhden reunan kohouma ja liikkuminen ovat niin vähäisiä, että kaupungin puolella ei voida katsoa olevan tuottamusta asiassa.
Aiemmin tehdyn Lakipalvelut-yksikön päällikön päätöksen jälkeen ei ole esitetty uutta näyttöä siitä, että vahinko johtuisi kaupungin laiminlyönnistä. Näin ollen Helsingin kaupunki ei ole vastuussa aiheutuneesta vahingosta. Kaupunkiympäristölautakunta katsoo, että Lakipalvelut-yksikön päällikön päätöstä ei ole syytä muuttaa.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Oikaisuvaatimuksen käsittelyn edellytykset
Kuntalain (410/2015) 137 §:n mukaan kunnan viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Tässä tapauksessa oikaisuvaatimuksen on tehnyt asianosainen.
Kuntalain 134 §:n mukaisesti oikaisuvaatimus tehdään toimielimen alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle. Kuntalain 138 §:n mukaisesti oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Päätös on lähetetty hakijalle tiedoksi kirjeitse 15.12.2017. Oikaisuvaatimus kaupunkiympäristölautakunnalle on saapunut 2.1.2018 eli säädetyssä määräajassa.
Oikaisuvaatimus ja muut asiakirjat ovat olleet nähtävillä lautakunnan kokouksessa.
Kaupunkiympäristön toimiala Hallinto Hallinto- ja lakipalvelut Lakipalvelut Yksikön päällikkö 08.12.2017 § 163
Detta beslut publicerades 08.10.2018
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.
Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.
Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että
- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
- päätös on muuten lainvastainen.
Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 250 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Föredragande
Mer information fås av
Matti Laihonen, lakimies, puhelin: 09 310 38813