De ärenden som har publicerats före 2019 får beslutets rubrik.
HEL 2017-012017
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 9. / 23 §

Placeringen av verksamheten i årskurserna 7–9 i Eva-enheten vid Zacharias Topeliusskolan

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

Beslut

Svenska sektionen beslutade att verksamheten i årskurserna 7–9 i Eva-enheten vid Zacharias Topeliusskolan flyttas till Helsingfors Arbis lokaler vid Dagmarsgatan 3 från och med 1.8.2018.  

Vidare uppmanar sektionen lokaltjänsterna vid sektorn för fostran och utbildning att säga upp Eva-enhetens hyreskontrakt på Mannerheimvägen 97, från och med 1.7.2018.   

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Stäng

Enligt kapitel 15, § 2 i stadens förvaltningsstadga är det svenska sektionen som beslutar om verksamhetsställen för skolor.  

Sektorn för fostran och utbildning ser regelbundet över det svenska servicenätet i staden samt lokalanvändningen. Då servicenätet granskas strävar sektorn efter att ordna en mångsidig undervisning av hög kvalitet, som flexibelt kan reagera på kommande förändringar.

Den nya stadsstrategin för åren 2017–2021 betonar effektivering av lokalanvändningen och i enheterna betyder det att lokalerna används mer flexibelt. Helsingfors står för likvärdiga möjligheter och detta säkerställs genom att stadens lokaler är enkla och trygga att använda för utbildnings-, medborgar- och kulturverksamhet. I Helsingfors utnyttjas hela staden som ett rum för lärande i alla åldrar. I Helsingfors har barn och unga trygga och sunda lärmiljöer. 

Zacharias Topeliusskolans verksamhet omfattar allmänundervisning (Aina-enheten), specialundervisning (Toini-enheten) och sjukhusundervisning (Eva-enheten). Sjukhusundervisningen blev en del av skolan i samband med en stor översyn av det svenska servicenätet år 2012. Då slogs dåvarande sjukhusskolan Ulfåsaskolan ihop med Zacharias Topeliusskolan från 1.8.2013 enligt beslut av stadsfullmäktige (14.11.2012). I dag verkar Eva-enhetens årskurser 1–6 i skolhuset vid Stenbäcksgatan 14, medan årskurserna 7–9 för närvarande verkar i Folkhälsans hus vid Mannerheimvägen 97.  

Svenska servicehelheten har utrett möjligheterna att placera årskurserna 7–9 i någon av stadens egna lokaler. Möjligheten att flytta årskurserna till skolhuset vid Stenbäcksgatan 14 sågs inte som ändamålsenligt med hänsyn till verksamhetens art och elevernas behov. Däremot visade sig Arbis lokaler vara betydligt mer lämpade för verksamheten i årskurserna 7–9.

Direktionen för Zacharias Topeliusskolan har på begäran gett ett utlåtande i ärendet.

Direktionen ser det som positivt att flytta Eva-enhetens högre årskurser till Arbis lokaler på Dagmarsgatan, även om direktionen i första hand helst ser att verksamheten fortsätter i sina nuvarande lokaler. Svenska servicehelheten har tillsammans med Arbis rektor och sakkunniga besökt Dagmarsgatan och bekantat sig med de aktuella lokalerna. Föredraganden konstaterar att eleverna ryms in i Arbis samt att de kommer att ha tillgång till rum som stöder deras inlärning.

Eva-enheten årskurserna 7-9

Eleverna i Eva-enhetens årskurser 7–9 har alla individuella orsaker till varför de går skola i Eva-enheten istället för sin närskola.  Eleverna har oftast ett skolmisslyckande bakom sig. Samtliga elever har beslut om särskilt stöd och en regelbunden vårdkontakt. Målet är att eleverna ska flytta tillbaka till sin närskola i något skede, men det finns också sådana elever som går hela sjuan till nian i Eva- enheten. Eleverna ska helst själva ha en önskan att gå i Eva-enheten. Eva-enheten har möjlighet att erbjuda undervisning i mindre grupper med starkare vuxenstöd. 

Uppdraget för undervisningen i årskurserna 7–9 

Det särskilda uppdraget i årskurserna 7–9 är att handleda och stödja eleverna under deras intensiva utvecklingsfas, se till att de slutför den grundläggande utbildningens lärokurs och uppmuntra alla elever att fortsätta studera. Det är särskilt viktigt att varje elev får så bra förutsättningar som möjligt för att studera efter den grundläggande utbildningen och kunna fatta realistiska och kunskapsbaserade beslut.

Pedagogiska motiveringar

Individuella pedagogiska lösningar ger eleverna upplevelser av att lyckas och därmed en vilja att utveckla det egna kunnandet. En välfungerande lärmiljö stödjer elevernas delaktighet och hjälper dem att planera personliga lärstigar. Lärmiljöerna bildar en mångsidig och flexibel pedagogisk helhet. Eleverna i Eva-enheten behöver hemklassrum där de har sin egen plats och där de känner sig trygga. För att förbereda eleverna att fungera i samhället är det optimalt med alla ämnesrum Arbis erbjuder i ett och samma hus.

Eleverna har rätt att avgiftsfritt få den elevvård som behövs för att de ska kunna delta i undervisningen. Elevvård innebär att främja och upprätthålla elevernas studieframgång, goda psykiska och fysiska hälsa, sociala välbefinnande och verksamhet som ökar förutsättningarna för dessa i skolan. Elevvården i den grundläggande utbildningen och planerna som anknyter till den regleras i lagen om elev- och studerandevård.

Syftet med olika pedagogiska lösningar i specialundervisningen är i första hand att säkerställa elevernas lärande. Förutom pedagogiska lösningar kring inlärningsstöd i specialundervisningen har eleverna också rätt till övrigt stöd i skolgången.

Eva-enheten har för tillfället ganska lite samarbete med andra 6–9- eller 7–9-skolor. Personalen har deltagit i vissa möten i Hoplaxskolan. Då Eva-enhetens årskurser 7–9 fysiskt finns på Arbis, möjliggörs ett pedagogiskt utbyte mellan lärarna i Arbis och i Eva-enheten. Eleverna i Eva-enheten har också möjlighet att dra nytta av de specialkompetenser som lärarna på Arbis har.

Ur elevens synvinkel

Eva-enhetens elever har fortsättningsvis möjlighet att få undervisning i mindre grupper och få individuellt stöd enligt det behov de har.

I Arbis lokaler, har eleverna tillgång till flera olika specialrum och stöd av bekanta vuxna och klasskamrater. Samarbetet mellan hem och skola betonas ännu mer i den verksamhet Eva-enheten driver för att eleverna ska känna sig trygga. Arbis läge är bra och eleverna har lätt att komma till skolan.

Elevantal och lokaler

Elevantalet i årkurserna 7–9 i Eva-enheten har de senaste åren varierat mellan 10 och 15 per läsår. Det pågående läsåret 2017–2018 har Eva-enheten 11 elever i årskurserna 7–9. Upptagningsområdet för Eva-enheten är hela Helsingfors.

Fördelen med att flytta Eva-enhetens verksamhet i årskurserna 7–9 till Arbis lokaler är att lärmiljöerna där är mångsidigare och verksamheten kan regelbundet använda sig av olika undervisningsrum, såsom gymnastiksal, handarbetssal, datasal, slöjdsal, undervisningskök och bibliotek. Redan nu har eleverna använt sig av Arbis undervisningskök en gång i veckan så miljön på Arbis är bekant för Eva-enhetens 7–9-elever. 

Arbis lokaler är nyrenoverade och lämpliga också för det behov som verksamheten i årskurserna 7–9 i Eva-enheten har. Föredraganden konstaterar att det med hjälp av en noggrann schemaläggning och en effektiv användning av hela byggnaden finns plats för Eva-enheten, som kan få både hemklassrum och tillgång till flera olika specialrum. De övriga faciliteterna är tillräckliga med tanke på Eva-enhetens verksamhet.

Ekonomiska motiveringar

Lokalen på Mannerheimvägen 97 hyrs ut av Folkhälsan Välfärd Ab och uppsägningstiden för hyreskontraktet är 6 månader. Hyreskostnaden för Eva-enhetens lokal är på årsbasis ca 44 500 euro. Inbesparingen för året 2018 skulle vara 17 500 euro.

Hyreskostnaden för det nyrenoverade huset på Dagmarsgatan är ca 80 000 euro i månaden som på årsbasis är ca 960 000 euro.

Personal

Samtliga lärare som är placerade på Mannerheimvägen kommer att flytta till Arbis på Dagmarsgatan 3. Eftersom det inte är en flytt mellan två skolor behöver inga beslut fattas om tjänsternas placering. Eva-enhetens årskurser 7–9 hör fortsättningsvis administrativt under rektorn för Zacharias Topeliusskolan. Personalen i denna enhet hörs av rektorn. Resursmässigt har flytten ingen betydelse för ledarskapet eftersom situationen är lik den som den är idag.

Föredraganden föreslår med hänvisning till ovanstående motiveringar att verksamheten i Eva-enhetens årskurser 7–9 placeras i Helsingfors Arbis lokaler vid Dagmarsgatan 3 från 1.8.2018.

Stäng

Detta beslut publicerades 11.12.2017

Anvisningar om hur man begär omprövning

Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras

  • av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.

Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.

Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos Helsingfors stads fostrans- och utbildningsnämnd.

Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:

E-postadress:
Postadress:
PB10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Faxnummer:
(09) 655 783
Besöksadress:
Helsingfors stads registratorskontor
 
Norra esplanaden 11-13
Telefonnummer:
(09) 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.

Formen för och innehållet i begäran om omprövning

Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I begäran om omprövning ska uppges

  • det beslut som begäran om omprövning gäller
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs
  • vem som begär omprövning
  • på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
  • kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor

Stäng

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten
Niclas Grönholm

Mer information fås av

Karin Lassenius (Torp), planerare, telefon: 09 310 81193

karin.lassenius@hel.fi

Jenni Tirronen, chef för sakkunnig- och kontorstjänsterna, telefon: 09 310 73014

jenni.tirronen@hel.fi

Niclas Rönnholm, chef för den grundläggande utbildningen, telefon: 09 310 86219

niclas.ronnholm@hel.fi

Tanja Mellin, personalplanerare, telefon: 320 86222

tanja.mellin@hel.fi

Bilagor

1. ZaTo_utlåtande.pdf
Bilagan publiceras inte på internet.

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.