Opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustus nuorten työpajatoimintaan, KeHa 2018
Opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustus nuorten työpajatoimintaan, KeHa 2018
Päätös
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan vs. hallintojohtaja päätti hakea Nuorten työpajatoimintaan Opetus- ja kulttuuriministeriön kohdennettua yleisavustusta nuorten työpajatoimintaan 237 750 euroa ajalle 1.8.2018 – 31.7.2019. Omarahoitusosuus on 25 % eli 79 250 euroa. Hakemus on päätöksen liitteenä (liitteet 1-2).
Päätöksen perustelut
Opetus- ja kulttuuriministeriö ilmoitti Kohdennetun yleisavustuksen nuorten työpajatoimintaan vuonna 2018 jakamisesta lokakuussa 2017 ja hakuaika päättyy 30.11.2017. Valtionavustus on tarkoitettu nuorisolaissa (1285/2016) säädetyn nuorten työpajatoiminnan tukemiseen. Avustuksen hakijana voi olla kunta tai useammat kunnat yhdessä, kuntayhtymä, osakeyhtiö, osuuskunta, yhdistys tai säätiö. Avustuksia ei voida myöntää yksityishenkilöille. Avustus voidaan myöntää nuorten sosiaaliseen vahvistamiseen, vakinaiseen työpajatoimintaan tai työpajatoiminnan kehittämiseen niille työpajatoiminnan järjestäjille, jotka ovat saaneet valtionapukelpoisuuden.
Avustusta haetaan toimintaan, joka koostuu neljästä toimintakokonaisuudesta:
1
Työvalmennus yritysyhteistyössä: Työpajoille palkataan kaksi työvalmentajaa toteuttamaan yrityksissä tapahtuvaa tukea työkokeilijoille. Työpajojen tukitiimiin palkataan myös tiimivastaava. Työvalmentajat toteuttavat alkuvalmennuksen, jonka aikana keskitytään työelämävalmiuksien parantamiseen, työelämän pelisääntöihin ja tutustutaan työnantajan toimintaan ja työpaikan vaatimuksiin. Alkuvalmennuksen jälkeen nuoret siirtyvät työkokeiluun yhteistyöyritykseen sovittuihin työtehtäviin. Työvalmentajat vastaavat työpaikalla tapahtuvasta ohjauksesta ja valmennuksesta työnantajan kanssa yhteistyössä.
2
Pajakykyisyyden varmistaminen yksilötyöskentelyn avulla: Työpajoille palkataan kuntouttava kouluttaja työpari. Työparin tehtävänä on pajan ulkopuolelle jääneiden nuorten sijoittaminen pajoille. Mikäli nuoren tilanne vaatii esim. terveydentilan tai päihteiden käytön vuoksi lisäselvityksiä kyvystä suoriutumiseen pajalla, kuntouttava kouluttaja toimii nuoren apuna toimintakyvyn selvitystyössä yhdessä soveltuvien yhteistyötahojen kanssa.
3
IT-alan työpajatoiminta: Työpajoille palkataan kouluttaja/opettaja IT-alan / koodauksen valmennukseen. IT-alan valmennus tapahtuu yhteistyössä innovaatiorahaston ja Helsingin kaupungin rahoittaman DigiTalents Helsingin kanssa, jossa on ilmennyt tarvetta nuorten valmentamiseen ennen kuin he voivat siirtyä DigiTalentsin ”esihautomoon” työkokeiluun tai palkkatukityöhön. DigiTalentsilla on yhteistyökumppaneina IT-alan yrityksiä, joiden kanssa he valmentavat nuoria yritysyhteistyöhön (Digia, Futurice ja Reaktor).
4
Työpajanuorten elämänhallinnan lisääminen – osallisuus: Mediakylpylän, Metalliverstaan, Sinisen Verstaan, WooDoo-werstaan, Villa Ullaksen ja Kahvila Aleksiksen nuoria osallistetaan valmistelemaan heille itselleen mieluisia elämyksellisiä kokonaisuuksia. Tällaisia voivat olla erilaiset koko päivän tapahtumien järjestäminen esiintyjineen, tutustuminen Helsingin kaupunkiin oppimisympäristönä (retket, vierailut, näyttelyt, museoiden työpajat tms.) tai vierailut erilaisiin museoihin ja niiden työpajoihin osallistuminen.
Detta beslut publicerades 27.11.2017
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Mer information fås av
Tarja Taskinen-Okungbowa, työpajaesimies, puhelin: 09 310 84053