Hakemus vahingon korvaamiseksi kaupungin vakuutusrahastosta, Työterveys Helsinki, Helsinginkatu 24
Vakuutusrahastokorvauksen maksaminen kaupunkiympäristön toimialalle
Päätös
Kansliapäällikkö päättää hyväksyä kaupunkiympäristön toimialan vakuutusrahastolle osoitetun vahinkokorvaushakemuksen koskien Lauttasaaren liikuntapuiston suojellun huolto- ja pukuhuonerakennuksen korjaus ja rakennuksen alkuperäiseen kuntoon saattamisesta koituneita kuluja. Hakemuksen mukaan tulipalo aiheutti 216 556,80 euron kustannukset. (Liite 1). Vakuutusrahastosta maksetaan tapahtuneesta vesivahingosta koituneita kuluja 150 780 euroa kaupunkiympäristön toimialalle.
Päätöksen perustelut
Lauttasaaren liikuntapuiston suojellun huolto- ja pukuhuonerakennuksen tulipalon aiheutti 28.7.2017 ilkivaltaisesti sytytetty roskasäiliön palo. Palon leviäminen vaurioitti huolto- ja pukuhuonerakennuksen rakenteita huomattavasti. Tulipalo ja sammutusaineet aiheuttivat merkittäviä vahinkoja rakennuksen vesikattoon, kattoristikoihin, julkisivuun, ulko-oviin ja -ikkunoihin sekä sisätilojen pinnoille. Kaupunkiympäristön toimialan tekemän Helsingin kaupungin vakuutusrahastolle tehdyn korvaushakemuksen mukaan tulipalo aiheutti 216 556,80 euron kustannukset (liitteet 1 ja 2). Kaupunkiympäristön toimiala, rakennukset ja yleiset alueet, rakennuttaminen -palvelu hakee edellä mainittuja kustannuksia korvattavaksi kaupungin vakuutusrahastosta.
Kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosasto on saanut tarkastusvirastolta lausunnon korvausasiasta (liite 3). Tarkastusviraston lausunnon mukaan hyväksyttäviä kustannuksia on 200 780 euroa. Näin ollen tulipalosta aiheutuneita kustannuksia korvataan vakuutusrahastosta 50 000 euroa ylittävältä osalta yhteensä 150 780 euroa.
Talousarvion noudattamisohjeissa, koskien myös vuotta 2017, todetaan Helsingin kaupungin vakuutusrahaston osalta, että vahingosta aiheutuneita kustannuksia on haettava korvattavaksi sen vuoden aikana, jona vahinko on tapahtunut, kuitenkin viimeistään vahinkotapahtumaa seuraavan vuoden loppuun mennessä. Korvaushakemus on toimitettu kaupunginkansliaan 19.3.2018 sähköpostilla, jolloin voidaan katsoa hallintolain 4 luvun 20 §:n mukaan asian tulleen vireille. Näin ollen on perusteltua maksaa vakuutusrahastokorvaus Helsingin kaupungin vakuutusrahastosta.
Helsingin kaupungin vakuutusrahaston tarkoituksena on kaupungin oman ja sen huostassa olevan vieraan vakuuttamattoman omaisuuden vahingonvaaran muuntaminen tasaisiksi vuosikustannuksiksi. Rahaston varoja voidaan käyttää myös huomattavan kaupungin henkilöstöön kohdistuvan vahingon tai kaupungin vastuulla olevan vahingon kattamiseen.(Kvsto 17.5.2017 § 240)
Helsingin kaupungin vakuutusrahaston hallinnosta vastaa kaupunginhallitus ja rahastoa hoitaa kaupunginkanslia (Kvsto 17.5.2017 § 240).
Vakuutusrahaston korvauksista päättää kansliapäällikkö tai hänen määräämänsä viranhaltija. Kaupunginhallituksen päättämää määrää pienempiä vahinkoja ei korvata. Päätös ei kuitenkaan koske kaupungin huostassa olevaa vierasta vakuuttamatonta omaisuutta. Korvauksen myöntäminen rahaston varoista ei poista toimialan eikä liikelaitoksen velvollisuutta periä korvaus vahingon aiheuttajalta eikä mahdolliselta muulta korvausvelvolliselta. Mikäli näin saadaan myöhemmin perityksi korvauskokonaisuudessaan tai osittain, on se tilitettävä rahastoon siihen määrään asti, joka rahastosta on suoritettu. (Kvsto 17.5.2017 § 240.)
Detta beslut publicerades 05.12.2019
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Juha Kesänen, riskienhallinnan asiantuntija, puhelin: 09 310 36117