Suomenlinna Ison Mustasaaren raitit, yleissuunnitelman hyväksyminen, nro 30852/1−2, Suomenlinna
Suomenlinna Ison Mustasaaren raitit, yleissuunnitelman hyväksyminen, nro 30852/1−2, Suomenlinna
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä Suomenlinna Ison Mustasaaren raittien nro 30852/1−2 yleissuunnitelman.
Lisäksi lautakunta päätti määrätä tämän yleissuunnitelman hyväksymispäätöksen tulemaan voimaan ennen kuin se on saanut lainvoiman.
Lisäksi lautakunta päätti oikeuttaa rakennuttamispäällikön tekemään hankkeen kaupunkiympäristön toimialan vastuulle kuuluvat urakkahankinnat enintään puistosuunnitelman kustannusarvioiden yhteissummaan 1 540 000 euroa (alv. 0 %).
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Lähtökohdat ja tavoitteet
Suomenlinna on asemakaavoittamatonta aluetta. Suomenlinna on muinaismuistolain (295/1963) automaattisesti rauhoittama muinaismuistoalue. Esitys Suomenlinnan suojelusta rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain (498/2010) nojalla on vireillä. Se sisältää myös aukiot ja väylät sekä puistot, puutarhat ja puurivistöt.
Raittien kunnostuksen tavoitteena on Suomenlinnan säilyttäminen ja vaaliminen tuleville sukupolville ainutlaatuisena ja poikkeuksellisena rakennettuna ympäristönä.
Raittien kunnostustyö mahdollistaa raittien käytettävyyden ja parantaa esteettömyyttä kaikkien käyttäjien osalta sekä helpottaa kunnossapitoa. Kunnostustyön yhteydessä saneerataan raittien alla olevat kunnallistekniset järjestelmät.
Suunnitelma
Iso Mustasaaren kaikki liikenne ohjataan jatkossakin samaan tilaan, mutta liikenne on kävelypainotteista. Raittien leveydet pysyvät pääsääntöisesti nykyisellään. Raitit päällystetään Suomenlinnalle tyypillisillä materiaaleilla. Kivikourut raittien reunalla kunnostetaan. Paikoin kävelyliikenne keskitetään katupinnoitteelle suojaamalla istutukset kasvillisuuden suoja-aidoilla tai muilla tilapäisillä aidoilla.
Saaren poikki aina Susisaaren sillalle asti kulkevan pääraitin makadam- eli vesisepellyspinnoite vaihdetaan sorapinnaksi. Sorapintainen osuus tehdään kuusi metriä leveänä Kirkkopuiston kohdalla.
Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevista suunnitelmaselostuksesta.
Yleissuunnitelma täyttää maankäyttö- ja rakennuslain 85 §:ssä ja maankäyttö- ja rakennusasetuksen 41 §:ssä säädetyt edellytykset.
Raitit sopeutuvat ympäristöönsä ja täyttävät toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.
Vuorovaikutus
Yleissuunnittelu on toteutettu ”Yhteinen kunnallistekninen työmaa” sopimuksen (7.3.2017) mukaisesti yhteistyössä sopimuksen osapuolten kanssa. Sopimuksen osapuolia ovat Helsingin kaupunki, Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä (HSY), Helen Oy, Helen Sähköverkko Oy ja Elisa Oyj. Sopimuksen mukaisesti kukin sopimuksen allekirjoittanut osapuoli sitoutuu suunnittelun aikana määrittelemään omat johtotarpeensa kohteessa ja tekemään omaa suunnittelua samanaikaisesti hankkeen etenemisen kanssa. Suunnittelun tavoitteena on aikaansaada rakennushankekohtaiset yhteiset ristiriidattomat suunnitelma-asiakirjat ja selostukset.
Yleissuunnitelma on laadittu yhteistyössä Suomenlinnan hoitokunnan ja Museoviraston kanssa.
Yleissuunnitelmaluonnos on ollut esillä kaupunkiympäristön info- ja näyttelytila Laiturissa ja Helsingin kaupungin internetsivuilla 19.12.2017−2.1.2018 välisen ajan. Suunnitelmaluonnoksen esittelytilaisuus asukkaille pidettiin 19.12.2017 Suomenlinnassa, Paarlastihuoneessa.
Yleissuunnitelma on ollut nähtävillä maankäyttö- ja rakennusasetuksen 43 §:n mukaisesti 14.−27.2.2018 välisen ajan. Suunnitelman nähtävillä olosta ilmoitettiin kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille sekä Suomenlinnaseura ry:lle.
Maankäyttö- ja rakennusasetuksen 43 §:n 1. momentin perusteella vain osallisilla on oikeus tehdä muistutus katusuunnitelmaehdotuksesta. Muistutus on toimitettava kunnalle ennen nähtävilläoloajan päättymistä.
Suunnitelmasta on tehty kaksi muistutusta.
Muistutusten käsittely
Muistutus 1
Muistutuksessa esitetään, että nykyisin sateella syntyviä kuopia ja uria pitäisi jatkossa olla vähemmän. Lisäksi erityinen ongelmakohta on C31 porttikongilta sillalle vievä osuus, joka on keskeinen pyöräilyreitti, on usein huonossa kunnossa.
Esittelijän vastaus muistutukseen
Pääreitillä vanha makadam-pinta (vesisepellys) muutetaan helpommin hoidettavaksi sorapinnaksi. Nykyiset sorapintaiset reitit säilyvät jatkossakin sorapintaisina. Kuivatusta parannetaan korjaamalla raitteja reunustavia kivikouruja.
Pinnan tasaukseen tehdään kaltevuus muutoksia niin, että vesi kulkeutuisi kouruihin eikä teitä pitkin.
Reittiä C31 porttikongilta sillalle parannetaan rakentamalla kivikouruja talon C39 viereen puuttuviin kohtiin. Porttikongiin asennetaan myös sileämpi osuus kivilaatoista kulkemisen helpottamiseksi.
Jatkossakin rankkasateet syövyttävät sorapintaisia osuuksia ja sorapinnat vaativat edelleenkin jatkuvaa hoitoa.
Muistutus 2
Muistutuksessa esitetään, että pääraitilla Kirkkopuiston kohdalla raitin nykyinen levennys puiston puolella tulisi säilyttää. Levennys on tarpeellinen etenkin turistien suosimiin aikoihin.
Esittelijän vastaus muistutukseen
Nykyinen raitin levennys on osittain kulunutta nurmipintaa kivikourun takana. Iso Mustasaaren raiteilla ei ole erillisiä jalkakäytäviä, vaan liikennöinti tapahtuu yhteisessä tilassa. Nykyinen raitin leveys on noin viisi metriä ja se levennetään yhtenäiseksi kuuden metrin levyiseksi tilaksi. Puiston nurmetus suojataan myös aidalla, jotta jatkossa jalankulku ei leviäisi puiston puolelle, kun jalankulkijoita on hetkittäin paljon kesä aikaan.
Muistutukset eivät aiheuta muutoksia laadittuun yleissuunnitelmaan.
Kustannukset ja aikataulu
Yleissuunnitelman rakennuskustannukset ovat yhteensä noin 1 540 000 euroa, keskimäärin 115 euroa/m² (alv. 0 %).
Raittien vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 69 000 euroa (alv. 0 %). Ylläpitokustannukset eivät muutu nykyisestä.
Katujen rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2018 alkaen.
Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 03 01 02 Perusparantaminen ja liikennejärjestelyt.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 84-86 §, 62 §, 202 §, 190 §, maankäyttö- ja rakennusasetus 41-43 §.
Detta beslut publicerades 05.06.2018
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 250 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Föredragande
Mer information fås av
Petra Rantalainen, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 39795