Vakuutusrahastokorvauksen maksaminen liikenneliikelaitokselle
Vakuutusrahastokorvauksen maksaminen liikenneliikelaitokselle
Päätös
Kansliapäällikkö päätti korvata liikenneliikelaitokselle kahdesta metrovaunuihin, muihin ratakulkuneuvoihin sekä ratarakenteisiin kohdistuneesta vahingosta aiheutuneita kustannuksia 849273,43 euroa vakuutusrahaston varoista.
Päätöksen perustelut
Liikenneliikelaitokselle (HKL) on aiheutunut kahdesta vuonna 2016 tapahtuneesta onnettomuudesta kustannuksia vuoteen 2018 saakka. HKL on hakenut kustannuksiin korvauksia vakuutusrahastosta.
HKL:n metrojunayksikkö M302 törmäsi koeajoliikenteessä 27.7.2016 Itäkeskuksen aseman vaihteissa metrojunayksikön M157 kylkeen, jolloin M302 suistui raiteelta ja ajautui päin virtakiskoa. Metrojunayksikön M302 vaunukori, sisustus ja teli kärsivät huomattavia vaurioita. Myös junayksikön M157 kylkeen tuli painaumia ja naarmuja usean kymmenen metrin matkalla. Lisäksi metrorata ja vaihde kärsivät vaurioita, kun ne siirtyivät törmäyksen seurauksena sivusuunnassa. Tapahtumasta on laadittu onnettomuustutkintakeskuksen raportti.
HKL:n metrojunayksikkö M303 vaurioitui 25.8.2016 Koivusaaren asemalla, kun Länsimetron työmaalle tarvikkeita tuonut HKL:n omistama ratakuorma-auto törmäsi pysäköitynä olleeseen metrojunaan. Törmäyksen seurauksena metrojunan keulaosa ja ajopöytä vaurioituivat huomattavasti. Myös vaunujen välissä oleva välikytkin ja matkustajasilta vaurioituivat. Lisäksi onnettomuuspaikalla oli välttämätöntä tehdä välittömiä korjaustöitä, jotta metrojuna saatiin siirretyksi pois.
27.7.2016 tapahtuneesta onnettomuudesta HKL on hakenut korvausta 489007,15 euroa ja 25.8.2016 tapahtuneesta onnettomuudesta 410266,28 euroa, yhteissumma 899273,43 euroa.
Talousarvion noudattamisohjeen mukaan vakuutusrahastosta korvattavien vahinkokustannusten vähimmäisraja on eräitä poikkeuksia lukuun ottamatta 50 000 euroa. Vakuutusrahastokorvaus maksetaan vain tämän vähimmäisrajan ylittävästä osuudesta. Vahingosta aiheutuneita kustannuksia on haettava korvattavaksi sen vuoden aikana, jona vahinko on tapahtunut, kuitenkin viimeistään vahinkotapahtumaa seuraavan vuoden loppuun mennessä. HKL on hakenut korvausta vuoden 2017 lopussa todeten samalla, että kaikki kustannukset eivät ole vielä olleet koossa.
Onnettomuuksien korjaustyöt ovat osin jatkuneet vielä vuoden 2018 puolelle, ja laskutus on lopullisesti selvitetty vasta syyskuussa 2018.
Tarkastusvirasto on lausunnossaan 12.2.2018 puoltanut korvauksen maksamista 50000 euroa ylittävältä osalta vakuutusrahaston varoista sillä varauksella, että HKL esittää vahinkoihin liittyvät laskut ja muut tositteet maksuista.
Kaupunginvaltuuston 17.5.2017 hyväksymien vakuutusrahaston sääntöjen 3 §:n mukaan korvauksista päättää kansliapäällikkö tai hänen nimeämänsä viranhaltija.
Detta beslut publicerades 05.12.2018
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Olli Lahtinen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 36055