Oikaisuvaatimus kaupunkiympäristön toimialan lakipalvelut-yksikön päällikön vahingonkorvauspäätöksestä 9.3.2018 (39 §)

De ärenden som har publicerats före 2019 får beslutets rubrik.
HEL 2017-013937
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 12. / 572 §

Oikaisuvaatimus kaupunkiympäristön toimialan lakipalvelut-yksikön päällikön vahingonkorvauspäätöksestä 9.3.2018 (39 §)

Stadsmiljönämnden

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hylätä kaupunkiympäristön toimialan lakipalvelut-yksikön päällikön päätöksestä 9.3.2018 (39 §) tehdyn oikaisuvaatimuksen.

Muutoksenhaun kohteena oleva päätös

Lakipalvelut-yksikön päällikkö on hylännyt hakijan Pakilassa Oraspolulla 12.12.-13.12.2017 tapahtuneeseen auton vaurioitumiseen liittyvän vahingonkorvausvaatimuksen.

Esitetyt vaatimukset ja niiden perusteet

Hakija on toistanut oikaisuvaatimuksessaan vahingonkorvausvaatimuksensa Pakilassa tapahtuneeseen ajoneuvovahinkoon liittyen. Vahingonkorvaushakemuksen ja oikaisuvaatimuksen mukaan vahinko on aiheutunut kaupungin kunnossapitotoimenpiteiden laiminlyönnistä.

Hakijan pysäköidyn ajoneuvon päälle on pudonnut puusta oksa 12.12.2017 illan ja 13.12.2017 aamun välisenä aikana osoitteessa Oraspolku 8. Pudonnut oksa vaurioitti ajoneuvon vasenta sivupeiliä.

Hakijan oikaisuvaatimuksen mukaan hän hakee muutosta saamaansa lakipalvelut-yksikön päällikön hylkäävään päätökseen, koska hänen mielestään puu, josta oksa on pudonnut, ei ole ollut terve. Perusteluina tälle hän esittää sen, että terveestä puusta ei putoa yli 5 cm halkaisijaltaan paksu oksa lumen painosta.

Hakija kertoo varoittaneensa kaupunkia kyseisestä puusta 3-5 vuotta sitten, kun siitä viimeksi putosi saman paksuinen oksa. Hakijan mukaan kyseisessä lehtikuusessa on useita neulasettomia pienempiä oksia, joista osa on irrallaan. Hakija epäilee, ettei puun kuntoa ole tarkastettu riittävän usein kaupungin toimesta.

Hakija vaatii kaupunkia korvaamaan 723,00 euroa ajoneuvon korjauskuluja.

Päätöksen perustelut

Saadut selvitykset

Vahingon aiheuttanut puu kasvaa kaupungin puolella kiinteistön ja tonttikadun välisellä kaistaleella, joka on määritelty piennarniityksi. Kyseisessä kohdassa kasvaa rivi suuria lehtikuusia, joiden oksat ulottuvat selvästi viereisen kiinteistön puolelle.

Kunnossapitopiiriltä saadun lausunnon mukaan vahinkopaikalla on tehty katselmus vahingonkorvausvaatimuksen johdosta alueen kunnossapidosta vastaavan urakoitsijan toimesta. Puissa ei ole tällöin todettu olevan näkyvää vikaa, vaan ne ovat ulkoapäin terveitä ja hyväkuntoisia.
Lehtikuusi, josta oksa on pudonnut, ei ole ollut kituva eikä siinä ole ollut esim. ulospäin näkyviä sienikasvustoja. Katselmuksella ei ole todettu puiden kaipaavan kunnossapitotoimia.

Alueen kunnossapidosta vastaavalta yksityiseltä urakoitsijalta saadun selvityksen mukaan alueen puiden kunnosta keskustellaan säännöllisesti yhdessä kaupungin puistovastaavien kanssa ja huonokuntoisiksi todettujen puiden kaipaamista toimenpiteistä sovitaan yhteisissä tapaamisissa. Kaikki huonokuntoisiksi todetut puut ja sovitut kunnossapitotoimet kirjataan. Kyseessä olevista lehtikuusista ei ole merkintöjä.

Taajamassa kasvava puu, joka ulkoisesti tarkasteltuna on selvästi huonokuntoinen ja vaaraksi ympäristölleen, tulee poistaa puusta vastuullisen tahon toimesta. Alueen kunnossapidosta vastaava urakoitsija tekee jatkuvasti tarkastuksia alueellaan. Lisäksi kaupungin puolesta valvoja tarkkailee alueen puita säännöllisesti. Lisäksi kaikkien kuntalaisten olisi hyvä ilmoittaa havaitsemistaan mahdollisesti vaaraa aiheuttavista puista. Hakija kertoo varoittaneensa kaupunkia kyseisestä puusta 3-5 vuotta sitten. Kaupungin järjestelmistä ei kuitenkaan löydy kirjattuna tällaista palautetta tai ilmoitusta. Myöskään muita ilmoituksia kyseisistä puista ei kaupungille ole tullut.

Kaupunki on seurannut alueen puuston kuntoa riittävällä tavalla. Ulkoapäin vaaralliseksi todetut puut poistetaan. Lehtikuusi, josta vahingon aiheuttanut oksa on irronnut, on ulkoapäin terve puu. Tästä johtuen sitä ei ole arvioitu riskipuuksi, joka tulisi poistaa. Kyseessä on siis ollut ennalta arvaamaton tapahtuma, johon ei ole voitu kunnossapitotoimenpiteillä tämän paremmin varautua.

Ilmatieteen laitoksen Kumpulan mittausasemalla tehtyjen mittausten mukaan 12.12.2017 on sadetta mitattu 35 mm vedeksi muutettuna. Sade on tullut vetenä, räntänä ja lumena. Lumen syvyys on 12.12.2017 enimmillään ollut 9 cm kello 16.40. Lämpötila on pysytellyt 0,5°C - 1°C, mikä on tehnyt lumesta märkää ja painavaa. Sade on jatkunut vielä 13.12.2017 vähäisempänä.

Puun oksa on katkennut märän lumisateen seurauksena, eikä puussa ole ollut mitään sellaista näkyvää vikaa, joka olisi edellyttänyt hoitotoimenpiteisiin ryhtymistä ennen katkeamista.

Vahingonkorvausvastuuta voidaan sovitella tai rajoittaa, mikäli vahingonkärsijä on myötävaikuttanut vahinkoon. Myötävaikutukseksi katsotaan muun muassa niin sanottu vaaraan antautuminen. 12.12.2017 on ollut kova räntäsade. Se, joka pysäköi autonsa tällaisella kelillä puun alle, josta tietää jo aiemmin tippuneen oksia, ottaa tietoisen riskin.

Oksan irtoaminen on johtunut runsaasta räntäsateesta aiheutuneesta painavasta lumesta, minkä takia vahinko ei ole seurausta kaupungin huolimattomuudesta. Koska kaupungin puolella ei ole asiassa tuottamusta, ei se ole aiheutuneesta vahingosta korvausvastuussa.

Sovellettu lainsäädäntö

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2:1 § ja 6:1 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §

Lopputulema

Asiassa saatujen selvitysten nojalla on katsottava, että Helsingin kaupunki ei ole vastuussa puusta irronneen oksan aiheuttamasta hakijan ajoneuvon rikkoontumisesta. Aiemmin tehdyn kaupunkiympäristön toimialan lakipalvelut-yksikön päällikön päätöksen jälkeen ei ole esitetty uutta näyttöä siitä, että kaupunki olisi vastuussa aiheutuneesta vahingosta.

Kaupunkiympäristölautakunta katsoo, että lakipalvelut-yksikön päällikön päätöstä ei ole syytä muuttaa.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Oikaisuvaatimuksen käsittelyn edellytykset

Kuntalain (410/2015) 137 §:n mukaan kunnan viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Tässä tapauksessa oikaisuvaatimuksen on tehnyt asianosainen.

Kuntalain 134 §:n mukaisesti oikaisuvaatimus tehdään toimielimen alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle. Kuntalain 138 §:n mukaisesti oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Päätös on lähetetty hakijalle tiedoksi kirjeitse 13.3.2018. Oikaisuvaatimus kaupunkiympäristölautakunnalle on saapunut 27.3.2018 eli säädetyssä määräajassa.

Oikaisuvaatimus ja muut asiakirjat ovat olleet nähtävillä lautakunnan kokouksessa.

Stäng

Kaupunkiympäristön toimiala Hallinto Hallinto- ja lakipalvelut Lakipalvelut Yksikön päällikkö 09.03.2018 § 39

Stäng

Detta beslut publicerades 19.11.2018

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.
Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000
Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 250 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Föredragande

vs. kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Silja Hyvärinen

Mer information fås av

Tuuli Juntti, lakimies, puhelin: 09 310 21210

kymp.korvausasiat@hel.fi