Oikaisuvaatimus kaupunkiympäristön toimialan lakipalvelut-yksikön päällikön vahingonkorvauspäätöksestä 30.4.2018 56 §

De ärenden som har publicerats före 2019 får beslutets rubrik.
HEL 2018-000771
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 14. / 606 §

Oikaisuvaatimus kaupunkiympäristön toimialan lakipalvelut-yksikön päällikön vahingonkorvauspäätöksestä 30.4.2018 56 §

Stadsmiljönämnden

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hylätä kaupunkiympäristön toimialan lakipalvelut-yksikön päällikön päätöksestä 30.4.2018 56 § tehdyn oikaisuvaatimuksen.

Muutoksenhaun kohteena oleva päätös

Lakipalvelut-yksikön päällikkö on hylännyt hakijan Suutarilassa Uranuksentiellä 10.11.2017 tapahtuneeseen auton vaurioitumiseen liittyvän vahingonkorvausvaatimuksen.

Esitetyt vaatimukset ja niiden perusteet

Hakija on toistanut oikaisuvaatimuksessaan vahingonkorvausvaatimuksensa Suutarilassa Uranuksentiellä tapahtuneeseen ajoneuvovahinkoon liittyen. Vahingonkorvaushakemuksen ja oikaisuvaatimuksen mukaan vahinko on aiheutunut kaupungin kunnossapitotoimenpiteiden laiminlyönnistä.

Hakija on vahingonkorvausvaatimuksessaan ilmoittanut ajoneuvonsa jousen menneen poikki 10.11.2017 kello 8.05 Uranuksentiellä. Hän on toimittanut vaatimuksensa liitteenä valokuvan havainnollistamaan tien kuntoa. Oikaisuvaatimuksessaan hakija kertoo tuon kyseisen kuvan otetun 14.3.2016. Hakija on käyttänyt kyseistä soratietä päivittäin maaliskuusta 2012 lähtien.

Oikaisuvaatimuksen mukaan vahinko on seurausta siitä, että Uranuksentien kunnossapitoa on laiminlyöty keväästä 2012 aina syksyyn 2017 saakka. Lakipalvelut-yksikön päällikön hylkäävän päätöksen perustelut eivät ole olleet riittävät, koska nykyinen alueen kunnossapitourakoitsija ei voi tietää, miten tietä on pidetty kunnossa vuosina 2012–2017. Myöskään viime syksyn poikkeuksellisen runsas sade ei selitä sitä, että tien kunnossapitoa on laiminlyöty maaliskuusta 2012 lähtien. Hakijan mukaan oikea kuva tien kunnossapidosta voidaan muodostaa vain selvittämällä kunnossapitohistoria vuodesta 2012 lähtien. Tämän lisäksi nykyisen urakoitsijan syksyllä 2017 tekemät toimenpiteet (19.10.2017 ja 10.11.2017) on hakijan mukaan tehty väärin.

Hakijan ajoneuvo on vahinkohetkellä ollut reilu viisi vuotta vanha ja sillä oli tuolloin ajettu 100 000 km. Hänen mukaan normaaleissa olosuhteissa auton jouset eivät tuossa iässä mene vielä poikki. Lisäksi hakija kertoo ajavansa kyseisellä tiellä aina nopeusrajoituksen puitteissa olosuhteiden sallimalla nopeudella.

Sen lisäksi, että hakija vaatii lisäselvityksen Uranuksentien hoidosta vuosilta 2012-2017 ja siitä ulkopuolisen tahon lausunnon, vaatii hän kaupunkia korvaamaan 151,50 euroa ajoneuvon korjauskuluja, 100,00 euroa ajoneuvon seisonta-ajasta sekä 100,00 euroa/tunti asian hoitamiseen menevästä ajasta.

Päätöksen perustelut

Saadut selvitykset

Vahinkoalueella ajoratojen kunnossapito kuuluu Helsingin kaupungille. Katujen ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta annetun lain mukaan kunnossapito käsittää ne toimenpiteet, joiden tarkoituksena on pitää katu liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kunnossapitoon kuuluu muun muassa sorapäällysteisen kadun tasaisena pitäminen.

Kunnossapitolain mukaan kunta voi antaa tarkempia määräyksiä siitä, miten kadun ja yleisten alueiden kunnossapito talvella, muu kunnossapito sekä puhtaanapito on laissa asetetut velvollisuudet ja paikalliset olot huomioon ottaen hoidettava. Tähän perustuen Helsingissä alueet on jaettu kunnossapitoluokkiin. Uranuksentie kuuluu vähäliikenteisenä tonttikatuna kunnossapitoluokkaan III. Tämän luokan kaduilla sallitaan vaurioita kohtuullisin määrin.

Vahinkoalueen kunnossapitotehtävät, kuten esim. sorateiden lanaus, oli vuosina 2013- 2017 tilattu YIT:ltä. Tuon ajan kuitenkin esimerkiksi soran lisäys sorateille oli Staran vastuulla eli tehtäviä oli jaettu kahden urakoitsijan välillä. Kunnossapitourakoitsija vaihtui 1.6.2017 VRJ:ksi, joka hoitaa aluetta ja vastaa aiemmin sekä YIT:lle että Staralle kuuluneista tehtävistä vuoteen 2022 saakka.

Sorateiden kunto vaihtelee herkästi säistä riippuen. Näihin muutoksiin pyritään vastaamaan parhaalla mahdollisella tavalla kunnossapitotoimin. Sorateille muodostuu sateella helposti kuoppia. Vuoden 2017 syksy oli poikkeuksellisen sateinen ja se asetti haasteita päällystämättömien teiden kunnossapidolle. Tästä johtuen soratiet, mukaan lukien Uranuksentie, kunnostettiin tuolloin perusteellisesti ja ne ovatkin pysyneet siitä saakka hyvässä kunnossa.

VRJ:ltä saadun selvityksen mukaan Uranuksentiellä on tehty lanaukset 19.10.2017 ja 10.11.2017. Urakoitsija on myös valokuvannut tien kunnon kyseisinä päivinä. Tietä ei noilla normaaleilla lanauksilla saatu kuntoon poikkeuksellisten sateiden takia, joten Uranuksentielle tehtiin perusteellinen kunnostus 17.11.2017. Tämän jälkeen tie on pysynyt hyvässä kunnossa, joten viitteitä tai perusteita siitä, että nuo kunnossapitotoimet olisi väärin suoritettu, ei ole.

Uranuksentien rakenteellisesta kunnosta ei ole tullut huomattavan suurta määrää palautetta menneiden vuosien aikana. Palautteen määrässä näkyy kuitenkin piikki syksyn 2017 aikana, jolloin keliolosuhteet sorateiden kannalta olivat hankalat. Tähän kuitenkin vastattiin tien perusteellisella kunnostamisella. Muinakin vuosina tulleet palautteet ovat lähes poikkeuksetta tulleet syksyisin, kun sateinen sää on tehnyt kuoppia tiehen. Urakoitsijat ovat vastanneet palautteisiin kunnossapitotoimin.

Kaupunki on tietoinen sorateiden haasteista ja pyrkii jatkuvasti kunnostamaan niitä asfalttipintaisiksi, mutta se on pitkä prosessi, joka vaatii aikaa. Uranuksentie tullaan todennäköisesti tämän hetkisten suunnitelmien mukaan muuttamaan asfalttipäällysteiseksi ensi vuosikymmenen alussa. Se, että soratiet saattavat olla kuoppaisempia kuin päällystetyt tiet, on yleisesti tiedossa. Hakija on ollut tietoinen Uranuksentien sorapintaisuudesta alkaessaan käyttää sitä päivittäin.

Ajoneuvon jousi on käytössä kuluva osa ja niiden käyttöikä vaihtelee useista seikoista riippuen. Jousen katkeamiseen on voinut vaikuttaa hyvin moni asia.

Kaupunki on ryhtynyt kunnossapitotoimiin aina, kun tarve sellaisille on havaittu. Sorapintaisten teiden kunto ja sorateiden kunnostus ovat hyvin riippuvaisia sääoloista. Kaikkia kunnossapitotoimia ei voida aina heti toteuttaa, vaan joskus joudutaan odottamaan tien kuivumista tietynlaisten kunnossapitotoimenpiteiden suorittamiseksi tai joskus täyttösora saattaa liikkua pois täytetyistä kuopista hyvinkin nopeasti. Tästä syystä kaupunki tarkkailee sorateitä niiden vaatimalla tavalla ja käy lanaamassa teitä omiin havaintoihin ja palautteisiin perustuen säännöllisesti. Tästä johtuen vahinko ei ole seurausta kaupungin kunnossapitolain mukaisien velvollisuuksien laiminlyönnistä.

Hallintoasiassa kukin vastaa omista kuluistaan. Kaupunki ei myöskään hanki asian laajemmaksi selvittämiseksi ulkopuolisen tahon tekemää arviota tehtyjen kunnossapitotoimien riittävyydestä ajalta 2012-2017, vaan katsoo täyttäneensä hallintolain mukaisen selvittämisvelvollisuutensa tällä selvityksellä.

Sovellettu lainsäädäntö

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2:1 §, 6:1 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §, 14 §

Hallintolaki (434/2003) 31 §, 64 §

Lopputulema

Asiassa saatujen selvitysten nojalla on katsottava, että Helsingin kaupunki ei ole vastuussa hakijan ajoneuvon rikkoontumisesta. Kaupunki on suorittanut soratien kunnossapidon parhaalla mahdollisella tavalla, eikä ole näin laiminlyönyt velvollisuuksiaan.

Aiemmin tehdyn kaupunkiympäristön lakipalvelut-yksikön päällikön päätöksen jälkeen ei ole esitetty sellaista uutta näyttöä, että tulisi katsoa kaupungin olevan vastuussa aiheutuneesta vahingosta.

Kaupunkiympäristölautakunta katsoo, että lakipalvelut-yksikön päällikön päätöstä ei ole syytä muuttaa.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Oikaisuvaatimuksen käsittelyn edellytykset

Kuntalain (410/2015) 137 §:n mukaan kunnan viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Tässä tapauksessa oikaisuvaatimuksen on tehnyt asianosainen.

Kuntalain 134 §:n mukaisesti oikaisuvaatimus tehdään toimielimen alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle. Kuntalain 138 §:n mukaisesti oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Päätös on lähetetty hakijalle tiedoksi kirjeitse 2.5.2018. Oikaisuvaatimus kaupunkiympäristölautakunnalle on saapunut 13.5.2018 eli säädetyssä määräajassa.

Oikaisuvaatimus ja muut asiakirjat ovat olleet nähtävillä lautakunnan kokouksessa.

Stäng

Kaupunkiympäristön toimiala Hallinto Hallinto- ja lakipalvelut Lakipalvelut Yksikön päällikkö 30.04.2018 § 56

Stäng

Detta beslut publicerades 04.12.2018

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.
Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000
Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 250 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Föredragande

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Mikko Aho

Mer information fås av

Tuuli Juntti, lakimies, puhelin: 09 310 21210

kymp.korvausasiat@hel.fi