Kallion lukio, perusparannuksen ja laajennuksen tarveselvitys ja hankesuunnitelma

HEL 2018-001823
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 13. / 180 §

Projektplan för ombyggnad och utbyggnad av Kallion lukios skolhus

Helsingfors stadsfullmäktige

Beslut

Stadsfullmäktige godkände projektplanen för ombyggnad och utbyggnad av Kallion lukios skolhus, daterad 20.12.2017, enligt vilken projektet omfattar högst 4 378 m² bruttoyta och byggkostnaderna för projektet uppgår till högst 12 270 000 euro exklusive mervärdesskatt i prisnivån för september 2017.

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Stäng

Kallion lukio fungerar i ett skolhus från 1928, ritat av Väinö Vähäkallio, som har genomgått en utbyggnad år 1957, på Porthansgatan 15. Det är aktuellt att bygga om skolhuset. De senaste omfattande reparationerna gjordes på 1980-talet. I byggnaden finns helheter som kräver omfattande ombyggnadsåtgärder, såsom yttertaket, fasaden med fönster och konstruktioner i bottenbjälklaget och mellanbjälklaget. I konstruktionerna finns fuktskador samt orenligheter och skadeämnen vilka påverkar inneluftens kvalitet. Skolhusets gamla del har i nuläget bara frånluftsventilation.

Projektplanen gäller en omfattande funktionell och teknisk ombyggnad och utbyggnad. I projektet repareras konstruktioner i yttertaket, bottenbjälklaget och mellanbjälklaget. Fasaderna och fönstren renoveras. Byggnadens akustik, lokalernas funktionella förbindelser och tillgängligheten förbättras. I lokalerna byggs lösningar som följer nya lärmiljöer och bidrar till digitaliseringen. De hustekniska systemen utvidgas och förbättras så att de motsvarar de nuvarande föreskrifterna.

I projektet utvidgas huset med en utbyggnad på 264 m² bruttoyta mot gården. Detta är en teknisk lösning som ökar användningssäkerheten. Utbyggnadslösningen har planerats i samarbete mellan Helsingfors stadsmuseum, byggnadstillsynstjänsten och detaljplanläggningstjänsten.

Projektplanen har utarbetats i samarbete mellan stadsmiljösektorn och fostrans- och utbildningssektorn. I samband med projektet har det gjorts upp en utredning om serviceformgivningen för att kartlägga studerandenas och personalens åsikter om byggnadens nuvarande funktionalitet och problempunkter samt idéer om idealiska lokaler för gymnasiets lektioner i uttrycksförmåga. Fostrans- och utbildningssektorns samarbetspersonal inom arbetarskyddet tillstyrker projektet med preciseringar för den fortsatta planeringen.

Projektplanen finns som bilaga 1.

Fostrans- och utbildningsnämnden har tillstyrkt projektet i sitt utlåtande 8.5.2018 (§ 98).

Stäng

Behov

I en utredning om gymnasienätet som genomfördes av före detta utbildningsverket och före detta lokalcentralen åren 2016–2017 anges det att Kallion lukio fortsätter sin verksamhet på Porthansgatan 15, att elevantalet förblir detsamma och att en ombyggnad förverkligas i byggnaden. Kallion lukio är ett riksomfattande gymnasium med särskild utbildningsuppgift i uttrycksförmåga. Kallion lukios projekt dimensioneras enligt 481 elever, men det faktiska elevantalet är 509 (situationen i september 2015).

På Terrassgatan 5 finns Helsingin kuvataidelukios och Kallion lukios gemensamma konsthus Taidetalo där båda skolornas undervisning i dessas särskilda utbildningsuppgift har koncentrerats. Kallion lukio har undervisningslokaler på 1 155 m² på Terrassgatan. Trots detta har skolan varit tvungen att hyra teatersalutrymmen och gymnastiklokaler annanstans. Samma situation fortsätter också efter ombyggnaden men den stora gymnastiksal som blir färdig i Alppilan lukio gör att gymnasisterna i Kallion lukio får använda gymnastiklokaler på närmare håll.

Byggnad

Byggnadens första del blev färdig år 1928 och dess utbyggnad år 1957. Skolhuset har skyddats i detaljplanen som en arkitektoniskt och kulturhistoriskt värdefull byggnad med beteckningen sr-2. Gatufasaderna och yttertakets utseende får inte ändras. Byggnaden inrymmer värdefulla entréhallar och trapphus.

Plan

Ombyggnadens tekniska kvalitetsnivå motsvarar nivån för ombyggnaderna i stadens övriga gymnasiebyggnader. Byggnadens målsatta tekniska drifttid är 50 år för konstruktioner och 15–20 år för hustekniken. Efter ombyggnaden blir husets energieffektivitet bättre.

Ombyggnadens tekniska kvalitetsnivå i gymnasiets lokaler för ämnesundervisning motsvarar nivån för ombyggnaderna i stadens övriga gymnasiebyggnader. Det är möjligt att ge undervisning i fysik och kemi enligt de nuvarande läroplanerna i trygga förhållanden i tillbörliga lokaler för ämnesundervisningen efter ombyggnaden. Den funktionalitet som den särskilda utbildningsuppgiften förutsätter har förverkligats i byggnaden inom ramen för skyddsbestämmelserna.

Undervisningen i uttrycksförmåga förutsätter att scenen och biutrymmena i byggnadens sal ska vara bättre utrustade än i ett allmänt gymnasium. För skolans sal planeras utrustning enligt modellen för en liten yrkesmässig teater. Salen förses med en flyttbar och fällbar scen. Dessutom utvidgas scenutrymmet och salens biutrymmen mot gården. Källaren byggs ut under scenen och dit förläggs tillbörliga omklädnings- och badrum för studerandena. På vinden placeras en ventilationsmaskin.

Utbyggnadsdelen får ett nytt sektionerat utrymningstrapphus och det nya köket placeras delvis i utbyggnadsdelen. Det nya sektionerade utrymningstrapphuset är en nödvändig förbättring med tanke på användningssäkerheten.

Prognoserad hyra

Lokalkostnaderna för projektet, dvs. den interna hyran enligt anvisningarna för behandling av lokalprojekt (stadsstyrelsen 14.12.2015, § 1028) är ca 88 970 euro i månaden och ca 1 067 650 euro om året. Av detta är kapitalhyrans andel 78 175 euro i månaden, dvs. 23,90 euro/m² lägenhetsyta i månaden och underhållshyrans andel 10 795 euro i månaden, dvs. 3,30 euro/m² lägenhetsyta i månaden. De totala kostnaderna är 27,20 euro/m² lägenhetsyta i månaden. Grunden för hyran är 3 271 m² lägenhetsyta. Den slutliga kapitalhyran justeras efter att man fått reda på de faktiska kostnaderna för projektet. Underhållshyran justeras så att den motsvarar underhållshyran vid tidpunkten för färdigställandet av projektet.

Den nuvarande hyran för Kallion lukio är 48 348 euro i månaden, dvs. 580 171 euro om året. Hyran är 14,30 euro/m² lägenhetsyta i månaden varav underhållshyran är 3,08 euro/m² lägenhetsyta i månaden. Detta baserar sig på den i hyresavtalet angivna lägenhetsytan som är 3 445 m². Byggnaden har i början av projektplaneringen inventerats digitalt och uppgifterna om ytan har justerats.

För de tillfälliga lokalerna betalar fostrans- och utbildningssektorn under byggtiden en hyra som motsvarar hyran för de befintliga lokalerna. Kostnaderna för de tillfälliga lokalerna har i enlighet med anvisningarna för behandling av stadens lokalprojekt beaktats i kapitalhyran.

Tillfälliga lokaler

De tillfälliga lokalerna kommer att finnas i skolfastigheten på Lärkträdsvägen 4. Mindre ändringsarbeten måste göras i de tillfälliga lokalerna, närmast för undervisningen i teater och muntlig framställning.

De beräknade driftsekonomiska kostnaderna för de tillfälliga lokalerna på Lärkträdsvägen 4 uppgår till 840 000 euro (hyrestid på 21 månader). Investeringskostnaderna för de tillfälliga lokalerna beräknas bli 300 000 euro.

Finansiering

Projektet ingår i byggnadsprogrammet för husbyggnadsprojekt för åren 2018–2027 i 2018 års budget. Enligt programmet förverkligas projektet på 9 miljoner euro åren 2019–2020. Enligt projektplanen har det av projektet förutsatta maximipriset höjts till 12,3 miljoner euro (kostnadsnivån för september 2017, det aktuella anbudsprisindexet är 179,2), vilket beaktas då byggnadsprogrammet justeras.

Tidtabell

Enligt måltidtabellen börjar byggandet i juni 2019 och arbetet blir färdigt i december 2020. Stadsmiljösektorns service för byggherreverksamhet ansvarar för projektets genomförande. Stadsmiljösektorns underhållstjänster ansvarar för underhållet av byggnaden.

Fostrans- och utbildningsnämndens beslut om behovsutredningen och utlåtande i ärendet

Fostrans- och utbildningsnämnden har i sitt utlåtande (8.5.2018, § 98) godkänt behovsutredningen för ombyggnaden och utbyggnaden av Kallion lukio. Fostrans- och utbildningsnämnden har samtidigt tillstyrkt projektplanen. Enligt utlåtandet förbättrar projektet skolans inneluftskvalitet, ventilation, funktionalitet, trivsel, tillgänglighet och brandsäkerhet. Fostrans- och utbildningsnämnden påminner dessutom i sitt utlåtande om stadsstrategins 2017–2021 inskrivning enligt vilken investeringar orsakade av reparationer som gäller inomhusluften inte höjer den gängse hyran för lokalerna.

Stäng

Kaupunginhallitus 04.06.2018 § 392

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä 20.12.2017 päivätyn Kallion lukion perusparannuksen ja laajennuksen hankesuunnitelman siten, että hankkeen enimmäislaajuus on 4 378 brm² ja että hankkeen enimmäishinta on arvonlisäverottomana 12 270 000 euroa syyskuun 2017 kustannustasossa.

Esittelijä
kansliapäällikkö
Sami Sarvilinna
Lisätiedot

Maria Nelskylä, vs. kaupunginsihteeri, puhelin: 310 25251

maria.nelskyla@hel.fi

Kasvatus- ja koulutuslautakunta 08.05.2018 § 98

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä Kallion lukion 20.12.2017 päivätyn perusparannuksen ja laajennuksen tarveselvityksen, ja antoi puoltavan lausunnon kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostolle Kallion lukion 20.12.2017 päivätystä perusparannuksen ja laajennuksen hankesuunnitelmasta.

Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunta muistuttaa Helsingin kaupunkistrategian 2017–2021 kirjauksesta, jonka mukaan sisäilmakorjauksista aiheutuvat investoinnit eivät nosta tiloista perittävää käypää vuokraa.

Kaupunkiympäristön toimialan rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuus on pyytänyt kasvatus- ja koulutuslautakunnalta lausuntoa 20.12.2017 päivätystä Kallion lukion perusparannuksen ja laajennuksen tarveselvityksestä ja hankesuunnitelmasta. Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto esitti 8.3.2018 kaupunginhallitukselle 20.12.2017 päivätyn Kallion lukion perusparannuksen ja laajennuksen hankesuunnitelman hyväksymistä ehdolla, että kasvatus- ja koulutuslautakunta antaa puoltavan lausunnon tarveselvityksestä ja hankesuunnitelmasta.

Hankkeen enimmäislaajuus on 4 378 brm² ja hankkeen enimmäishinta on 12 270 000 euroa arvonlisäverottomana syyskuun 2017 kustannustasossa.

Esittelijä
lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja
Arja Kukkonen
Lisätiedot

Eeva Jalovaara, projektiarkkitehti, puhelin: 310 79657

eeva.jalovaara@hel.fi

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto 08.03.2018 § 26

Esitys

A

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto esitti kaupunginhallitukselle 20.12.2017 päivätyn Kallion lukion perusparannuksen ja laajennuksen hankesuunnitelman hyväksymistä siten, että hankkeen enimmäislaajuus on 4 378 brm² ja että hankkeen enimmäishinta on 12 270 000 euroa arvonlisäverottomana syyskuun 2017 kustannustasossa. Ajankohdan tarjoushintaindeksi on 179,2.

Päätös tehdään ehdolla, että kasvatus- ja koulutuslautakunta antaa puoltavan lausunnon tarveselvityksestä ja hankesuunnitelmasta.

B

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti oikeuttaa kaupunkiympäristön toimialan rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuuden jatkamaan hankkeen suunnittelua odottamatta hankepäätöstä.

Esittelijä
vs. tekninen johtaja
Sari Hildén
Lisätiedot

Sirkka-Liisa Sundvall, projektinjohtaja, puhelin: 310 23058

sirkka-liisa.sundvall@hel.fi

Päivi Etelämäki, projektinjohtaja, puhelin: 310 31871

paivi.etelamaki@hel.fi
Stäng

Detta beslut publicerades 26.06.2018

BESVÄRSANVISNING

Ändring i beslutet söks genom kommunalbesvär.

Besvärsrätt

Ändring i beslutet får sökas

  • av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • av kommunmedlemmarna
Besvärstid

Kommunalbesvär ska anföras inom 30 dagar från delfåendet av beslutet.

Besvärsskriften ska inlämnas till besvärsmyndigheten senast besvärstidens sista dag under besvärsmyndighetens öppettid.

Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.

Dagen för delfåendet räknas inte in i besvärstiden. Om sista dagen av besvärstiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får besvärshandlingarna inlämnas första vardagen därefter.

Besvärsgrunder

Kommunalbesvär får anföras på den grunden att

  • beslutet har tillkommit i felaktig ordning
  • den myndighet som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter
  • beslutet annars strider mot lag
Besvärsmyndighet

Kommunalbesvär anförs hos Helsingfors förvaltningsdomstol.

Förvaltningsdomstolens kontaktuppgifter är:

E-postadress:
Adress:
Banbyggarvägen 5
 
00520 HELSINGFORS
Faxnummer:
029 56 42079
Telefonnummer:
029 56 42000
Formen för och innehållet i besvärsskriften

Besvär ska anföras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I besvärsskriften, som ska riktas till besvärsmyndigheten, ska uppges

  • det beslut som besvärsskriften gäller
  • till vilka delar ändring söks I beslutet och hurdana ändringar som söks
  • på vilka grunder ändring söks

I besvärsskriften ska ändringssökandens namn och hemkommun uppges. Om ändringssökandens talan förs av hans lagliga företrädare eller ombud eller om någon annan person har uppgjort besvären, ska i besvärsskriften även uppges namn och hemkommun för denna person.

I besvärsskriften ska vidare uppges den postadress och det telefonnummer under vilka meddelanden i saken kan tillställas ändringssökanden.

Besvärsskriften ska undertecknas av ändringssökanden, den lagliga företrädaren eller ombudet. Ett elektroniskt dokument behöver emellertid inte kompletteras med en underskrift om dokumentet innehåller uppgifter om avsändaren och om det inte finns anledning att betvivla dokumentets autenticitet och integritet.

Till besvärsskriften ska fogas

  • det beslut som besvärsskriften gäller, i original eller kopia
  • ett intyg över vilken dag beslutet har delgivits eller en annan utredning över när besvärstiden har börjat
  • de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sin begäran, om dessa inter redan tidigare har tillställts myndigheten
Rättegångsavgift

Förvaltningsdomstolen tar ut en rättegångsavgift på 250 euro för behandlingen av ärendet. Om förvaltningsdomstolen ändrar det överklagade beslutet till förmån för ändringssökanden tas ingen rättegångsavgift ut.

Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor.

E-postadress:
Postadress:
PB10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Faxnummer:
(09) 655 783
Besöksadress:
Helsingfors stads registratorskontor
 
Norra esplanaden 11-13
Telefonnummer:
(09) 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00

Stäng

Föredragande

Stadsstyrelsen

Mer information fås av

Maria Nelskylä, stf. stadssekreterare, telefon: 09 310 25251

maria.nelskyla@hel.fi

Bilagor

1. Kallion_lukio_tarveselvitys_ja_hankesuunnitelma
Bilagan publiceras inte på internet.

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.