Osallistuminen Euroopan Unionin Urban Innovative Actions rahoitusohjelman hankehakuun hankkeella "HOPE"

HEL 2018-003362
Ärendet har nyare handläggningar
§ 81

Osallistuminen Euroopan Unionin Urban Innnovative Actions rahoitusohjelman hankehakuun hankkeella "HOPE"

Kanslichef

Päätös

Kansliapäällikkö päätti hyväksyä Helsingin kaupungin osallistumisen Euroopan Unionin Urban Innovative Actions (UIA) -ohjelman rahoitushakuun hankkeella ”Healthy Outdoor Premises for Everyone (HOPE)”.

Samalla kansliapäällikkö päätti valtuuttaa kaupunginkanslian elinkeino-osaston kilpailukyky ja kansainväliset asiat -yksikön toimimaan kaupungin edustajana kyseisessä hankkeessa ja allekirjoittamaan hankkeen toteuttamiseksi tarvittavat asiakirjat todeten samalla, että mikäli hanke saa myönteisen rahoituspäätöksen sen Helsingin osahankkeen kustannuksiin 1 200 000 euroa varaudutaan keskitetyn hanketoiminnan määrärahassa talousarviokohdassa 1 50 04. Määrärahalle saadaan EU-tukea yhteensä 960 000 euroa. Hanketoiminnan määrärahassa varaudutaan myös Forum Virium Helsinki Oy:n 100 000 euron maksuosuuteen.

Päätöksen perustelut

HOPE -hankkeen tavoitteena on kehittää ja kokeilla ilmanlaadun mittaamisen, seuraamisen ja parantamisen innovatiivisia keinoja Jätkäsaaren alueella. Jätkäsaari on nopeasti ja merkittävästi kehittyvä kaupungin osa, jonka monimuotoinen liikenne ja rakennustoiminta luovat haasteen hyvän ilmanlaadun ylläpitämiseksi. Tällaisia kehittyviä alueita syntyy paitsi Helsingissä niin myös muualla, mikä tekee haasteesta yhtä aluetta laajemman. Kehittyvät ja muuttuvat alueet luovat paitsi paineita myös mahdollisuuksia innovatiivisten ratkaisujen löytämiseksi.

Kaupunkialueiden hyvän ilmanlaadun saavuttaminen on eurooppalaisten kaupunkien haasteena. Edelläkävijäkaupungitkin raportoivat, että ilmanlaadun parantamisen osalta heillä on yhä haasteita ilmanlaadun analysoinnissa ja hallinnassa sekä kohdennettujen ratkaisujen löytämisessä juuri kullekin alueelle erityisten ilmanlaatuongelmien ratkaisemiseksi. Helsinki on jo tällä hetkellä yksi ilmanlaatutiedon johtomaita paitsi datan laadun niin myös sen saatavuuden puolesta. HOPE -hankkeessa tätä jo korkealla tasolla olevaa toimintaa viedään astetta pidemmälle ja kehitetään keinoja juuri edellä mainittujen ongelmien ratkaisemiseksi. Hanke tarjoaa siksi erinomaisia mahdollisuuksia suomalaisen osaamisen ja ratkaisujen viemiseksi muihin kaupunkeihin. Hankkeessa luodaan ilmanlaadun osalta myös keinoja asukkaiden osallistamiseksi yhteisten ratkaisujen etsimiseksi esimerkiksi osallistavan budjetoinnin avulla. Yritysten liiketoimintamahdollisuuksien ohella hanke tukee myös suomalaista ilmanlaatututkimusta ja parantaa paitsi asukkaiden osallisuusmahdollisuuksia yhteisten ongelmien ratkaisemiseksi niin myös heidän elämänlaatuaan paremman ilmanlaadun kautta.

Hanketta hallinnoi Helsingin kaupunki ja partnereina ovat Forum Virium Helsinki Oy, Helsingin yliopisto, Vaisala, HSY ja lisäksi mahdollisesti joitakin muita organisaatioita. Hankkeen arvioidut kokonaiskustannukset ovat noin 6 000 000 euroa, josta EU-tuen osuus on noin 4 800 000 euroa. Helsingin osahankkeen kustannukset ovat enintään 1 200 000 euroa, josta EU-tuen osuus on 960 000 euroa ja Helsingin kaupungin omarahoitusosuus 240 000 euroa. Keskitetystä hankemäärärahasta varaudutaan maksamaan myös Forum Virium Helsinki Oy:n omarahoitusosuutta enintään 100 000 euroa. Hanke toteutettaisiin vuosina 2018-2021.

Detta beslut publicerades 29.03.2018

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Mer information fås av

Mirja Eklund, EU-suunnittelija, puhelin: 09 310 36571

mirja.eklund@hel.fi

Kalle Toivonen, Projektipäällikkö, puhelin: 09 310 36178

kalle.toivonen@hel.fi

Beslutsfattare

Sami Sarvilinna
kansliapäällikkö
Ilkka Haahtela
maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö

Bilagor

1. Confidential: JulkL 24 § 1 mom 17 k.

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.