Inrättande av en förskolegrupp för utvecklingsstörda elever
Inrättande av en förskolegrupp för utvecklingsstörda elever
Beslut
Svenska sektionen beslutade att inrätta en förskolegrupp för barn med förlängd läroplikt som studerar enligt verksamhetsområde i Toppans förskola vid Stenbäcksgatan 14 från 1.8.2018.
Beslutet stämmer överens med förslaget.
Enligt Helsingfors stads förvaltningsstadga kap 15 § 2, punkt 2 är det svenska sektionen som beslutar om ordandet och dimensioneringen av undervisningen vid enskilda skolor enligt lagen om grundläggande utbildning.
Undervisningen för elever som har beslut om särskilt stöd och beslut om förlängd läroplikt och studerar enligt verksamhetsområde i stället för i skilda läroämnen ordnas vid Zacharias Topeliusskolan.
Undervisningen ordnas enligt verksamhetsområde endast när det är uppenbart att eleven inte kan studera enligt en individualiserad lärokurs. Verksamhetsområdena är motoriska färdigheter, språk och kommunikation, sociala färdigheter, kognitiva färdigheter och färdigheter för dagliga rutiner.
Laghänvisningar: 1998/628 lagen om grundläggande utbildning § 17 mom. 4 (särskilt stöd), § 25 mom. 2 (förlängd läroplikt); 2012/422 statsrådets förordning § 9 mom. 3 (studier enligt verksamhetsområde)
Hittills har förskoleundervisningen för de här barnen ordnats i samband med nybörjarundervisningen. Det bästa vore att inrätta en egen förskolegrupp för barnen. Motiveringen till att flytta förskoleverksamheten för barn som omfattas av förlängd läroplikt till småbarnspedagogiken är att det ur barnets och familjens perspektiv blir en enhetlig dag (morgon- och eftermiddagsvård), att daghemsgruppen är en bättre inlärningsmiljö och verksamheten bildar en enhetlig serviceform i huvudstadsregionen.
Svenska sektionen slog i november 2017 fast enheterna för förskoleundervisning, av vilka Toppans förskola är en. Toppans förskola lyder administrativt under Daghemmet Bertha Maria-hemmet, men verkar i Zacharias Topeliusskolans lokaler.
På grund av sina funktionsstörningar har de barnen med förlängd läroplikt och studier enligt verksamhetsområde inte förutsättningar att klara av förskoleundervisningen integrerade i den förskolegrupp som redan existerar. Det är inte heller optimalt för den existerande gruppen att förskoleverksamheten omfattar verksamhetsområdesvisa arbetsmetoder, samtidigt som verksamheten ska stöda barn inom allmän förskoleverksamhet.
Barnen behöver en egen verksamhetsmodell och klarar inte av att integreras i sin helhet med de barn som går i Toppans förskola. Barnen behöver en egen liten grupp som fungerar parallellt med den övriga verksamheten. Även inom den finska verksamheten har man gått in för denna modell för att säkerställa barnens rätt till optimal inlärning inom förskoleverksamheten. Även i övrigt ska barnets dag vara enhetlig med korta transportsträckor och kompletterande dagvård tillsammans med trygga vuxna i en trygg miljö.
Med hänvisning till ovanstående föreslår föredraganden att sektionen beslutar att inrätta en förskolegrupp för elever med förlängd läroplikt vid Daghemmet Bertha Maria-hemmets förskola Toppans förskola.
Bedömning av hur det påverkar barnen
Barnen en enhetlig dag där välmående och förskoleundervisning stöds utan att nybörjarundervisningen för de andra eleverna rubbas. Barnen i förskoleundervisningen jobbar således enligt den verksamhetsform som även blir en fortsättning då de överflyttas till nybörjarundervisningen. Detta säkerställer elevernas rätt till den verksamhetsområdesvisa undervisningen.
Detta beslut publicerades 04.05.2018
Anvisningar om hur man begär omprövning
Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.
Rätt att begära omprövning
Omprövning får begäras
- av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
- av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras
Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.
Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.
Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.
Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.
Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.
Omprövningsmyndighet
Omprövning begärs hos Helsingfors stads fostrans- och utbildningsnämnd.
Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:
E-postadress: | |
Postadress: | PB10 |
00099 HELSINGFORS STAD | |
Faxnummer: | (09) 655 783 |
Besöksadress: | Helsingfors stads registratorskontor |
Norra esplanaden 11-13 | |
Telefonnummer: | (09) 310 13700 |
Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.
Formen för och innehållet i begäran om omprövning
Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.
I begäran om omprövning ska uppges
- det beslut som begäran om omprövning gäller
- hurdan omprövning som begärs
- på vilka grunder omprövning begärs
- vem som begär omprövning
- på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
- kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll
Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor
Föredragande
Mer information fås av
Anne Grönqvist, specialplanerare, telefon: 09 310 84031