Ändring i timfördelningen för A1-språket i årskurserna 1 och 2

De ärenden som har publicerats före 2019 får beslutets rubrik.
HEL 2018-003754
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 7. / 11 §

Ändring i timfördelningen för A1-språket i årskurserna 1 och 2

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

Beslut

Svenska sektionen beslutade att godkänna en ändring i timfördelningen så att A1-språket från och med 1.8.2018 undervisas en årsveckotimme i årskurs ett, och två årsveckotimmar i årskurs två.

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Stäng

Utbildningsnämndens svenska sektion godkände den 16 april 2015, § 16, språkprogrammet för den svenska grundläggande utbildningen. I och med beslutet stärktes finskundervisningen (A1, med alternativen A-finska eller modersmålsinriktad finska) genom en tidigareläggning, och inleds redan i årskurs 2. I årskurserna 1–6 erbjuds i samtliga skolor engelska (A2) från och med årskurs 4, men i varje område finns möjlighet att läsa ett annat A2-språk.

Övriga språk (B2) erbjuds från årskurs 7. B2-språket stärktes genom att det inleds ett år tidigare, och med ett två timmar högre timantal jämfört med det nationella minimiantalet för ämnet.

Vilka A2 och B2- språk som erbjuds i de svenska skolorna beslöt sektionen i samband med sitt möte den 1 oktober 2015, § 49.

I Helsingfors stadsstrategi för åren 2017–2021 konstateras att helsingforsarnas språkkunskaper görs mångsidigare bland annat genom att undervisning i det första främmande eller det andra inhemska språket inleds redan från och med årskurs ett.

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning beslöt i samband med sitt möte 19 december 2017, § 27, att godkänna en ändring i språkprogrammet för de svenska skolorna. I och med ändringen tidigareläggs A1-språket finska, och inleds från och med läsåret 2018–2019 i årskurs ett.

Diskussioner har under perioden januari-mars förts såväl inom som mellan den finska och svenska administrationen, som med rektorer och lärarrepresentanter. Skolornas ledare och involverade pedagoger är eniga om att beredningens förslag till timfördelning i A1-språket är den bästa och mest fungerande för de svenska skolorna, och den bästa lösningen för eleverna i dem. I och med ändringen ges skolorna ännu bättre möjlighet att arbeta i enlighet med de svenska skolornas språkstrategi, och de båda inhemska språken stöds starkt i ett tidigt skede. Det med stadens strategi förenliga målet att hos eleverna utveckla en levande tvåspråkighet uppfylls, och eleverna stöds samtidigt i att utveckla skolspråket svenska, vilket är en förutsättning för elevens framtida inlärning och studier. Den föreslagna ändringen i timfördelningen för A1-språket innebär för eleverna en tilläggstimme i årskurs ett, och en i årskurs två.

Den svenska servicehelheten kommer under våren 2018 och följande läsår att utreda på vilka sätt språkprogrammet i de svenska skolorna på sikt ytterligare kan stärkas, bland annat genom en eventuell tidigareläggning av A2-språket och språkberikande undervisning. Frågan bereds därefter för sektionen.

Läroplanen för det tidigarelagda A1-språket finska bereds för godkännande i samband med sektionens möte i juni 2018.

Bedömning av hur det påverkar barnen

Att inleda språkstudierna tidigt under den grundläggande utbildningen är pedagogiskt motiverbart och ger eleverna möjlighet att lära sig språk när de är som mest mottagliga för inlärning. Genom att A1-språket inleds redan i årskurs ett stöds inlärning av de båda inhemska språken i enlighet med de svenska enheternas språkstrategi, och de språk som barnen för det mesta använder i sin vardag och i sina studier utvecklas på bästa möjliga vis.

Stäng

Detta beslut publicerades 04.05.2018

Anvisningar om hur man begär omprövning

Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras

  • av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.

Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.

Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos Helsingfors stads fostrans- och utbildningsnämnd.

Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:

E-postadress:
Postadress:
PB10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Faxnummer:
(09) 655 783
Besöksadress:
Helsingfors stads registratorskontor
 
Norra esplanaden 11-13
Telefonnummer:
(09) 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.

Formen för och innehållet i begäran om omprövning

Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I begäran om omprövning ska uppges

  • det beslut som begäran om omprövning gäller
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs
  • vem som begär omprövning
  • på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
  • kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor

Stäng

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten
Niclas Grönholm

Mer information fås av

Niclas Rönnholm, Chef för den grundläggande utbildningen, telefon: 09 310 86219

niclas.ronnholm@hel.fi