Päätös tutkimuslupahakemuksesta HEL 2018-004246
Päätös tutkimuslupahakemuksesta HEL 2018-004246
Päätös
Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja päätti myöntää tutkimusluvan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkijoiden tutkimukselle ”Korvauskriteerit ja maakuntien arviointi”.
Tutkimuksen yhteyshenkilönä sosiaali- ja terveystoimialalla toimivat tilastopäällikkö Elise Haapamäki, vastaava suunnittelija Päivi Tossavainen ja suunnittelija Hannu Saarmala.
Tutkimus kohdentuu kaikkiin Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan palvelukokonaisuuksiin.
Tutkimuslupahakemukseen antoivat puoltavan lausunnon sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja Seija Meripaasi 16.8.2018, perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Maarit Sulavuori 22.8.2018, terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen 16.8.2018 sekä hallintojohtaja Tiina Mäki 23.8.2018.
Tutkimuslupapäätös on voimassa 31.12.2021 saakka.
Päätöksen perustelut ja ehdot
Tutkimuksen tavoitteena on:
– Tutkia kriteereitä valtion maakunnille jakaman rahoituksen tarveperustaisen (mahdollisimman oikeudenmukaisen) allokoinnin perustaksi sekä valtakunnallisille ja maakunnallisille tuottajien korvausperusteille.
– Tutkia maakuntien väestön sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttöä, kustannuksia ja niihin vaikuttavia tekijöitä, palvelujen saatavuutta sekä käyttöön ja saatavuuteen liittyviä sosioekonomisia eroja.
Tutkimuksella selvitetään, mitkä ovat sote-palvelujen käyttöä ja käytöstä aiheutuneita kustannuksia selittäviä tekijöitä. Tutkimusta varten projektissa muodostetaan kansallisiin hallinnollisiin rekistereihin perustuva koko väestön sisältävä yksilötason aineisto.
Kyseessä on THL:ssä tehtävä tieteellinen tutkimus, johon THL, Tilastokeskus, Väestörekisterikeskus, Kela ja Eläketurvakeskus luovuttavat tietoja. Lisäksi THL pyytää tietoja kunnilta ja kuntayhtymiltä. Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimesta tutkimusaineisto kerätään sosiaalipalvelujen käyttötiedoista vuosilta 2016–2017 sekä tämän jälkeen vuosilta 2018 ja 2019, kun aineisto on saatavilla koko kalenterivuodelta.
Aineistoa käsitellään ja aineisto säilytetään liitteenä olevan tieteellisen tutkimuksen rekisteriselosteen sekä henkilötietoaineiston vaikutusten- ja riskienarviointi - selvityksen mukaisesti. Aineisto kerätään aluksi tunnisteellisessa muodossa, mutta pseudonymisoidaan jatkokäsittelyssä ja suorat tunnisteet sisältävät aineistot tuhotaan tämän jälkeen. Tutkimusaineisto siirretään Tilastokeskuksen FIONA-järjestelmään, jossa aineistoon liitetään vielä Tilastokeskuksen hallinnoimia yksilötason tietoja.
Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:
Suorat tunnisteet sisältävät aineistot tuhotaan heti, kun aineistot on pseudonymisoitu ja on tarkistettu, että alkuperäiset suorat tunnisteet ovat palautettavissa virheettömästi.
Tutkimuslupa myönnetään päätöksen ja sen liitteiden mukaiseen tieteelliseen tutkimukseen. Jos aineiston käyttötarkoitus muuttuu, on tutkimuslupaa haettava uudestaan.
Aineiston keruusta muodostuvat kustannukset peritään sosiaali- ja terveystoimialan arvion mukaisesti tutkimusta suorittavalta taholta sisältäen myös toimialan henkilökunnan työpanoksen.
Tutkija saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali- ja terveystoimeen.
Tutkimusraportti tai sen sähköinen osoite toimitetaan sosiaali- ja terveystoimialan käyttöön osoitteella Helsingin kaupunki, Kirjaamo, Sosiaali- ja terveystoimiala, PL 10, 00099 Helsingin kaupunki, sähköposti:
helsinki.kirjaamo@hel.fi.
Detta beslut publicerades 30.08.2018
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Ninna Katajainen, ts. kehittämissuunnittelija, puhelin: 09 310 43444
Elina Vismanen, kehittämissuunnittelija , puhelin: 09 310 72924