Det maximala antalet platser för antagningen till årskurs 1 i Zacharias Topeliusskolans Toinienhet läsåret 2018-2019

De ärenden som har publicerats före 2019 får beslutets rubrik.
HEL 2018-005401
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 4. / 16 §

Det maximala antalet platser för antagningen till årskurs 1 i Zacharias Topeliusskolans Toinienhet läsåret 2018-2019

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

Beslut

Svenska sektionen beslutade att maximalt sex elever med förlängd läroplikt kan antas till årskurs 1 vid Zacharias Topeliusskolans Toini-enhet läsåret 2018–2019.

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Stäng

Enligt kapitel 15, § 2, moment 1, punkt 2, i förvaltningsstadgan för Helsingfors stad är det svenska sektionen som för de svenska skolorna beslutar om ordnandet och dimensioneringen av undervisningen vid enskilda skolor i enlighet med lagen om grundläggande utbildning.

Helsingfors och vissa grannkommuner har genom ett avtal kommit överens om att från och med 1.8.2018 ordna grundläggande utbildning för elever som omfattas av förlängd läroplikt och studerar enligt verksamhetsområde. I fråga om dessa elever fattas beslut om särskilt stöd med stöd av 17 § 4 momentet i lagen om grundläggande utbildning, beslut om förlängd läroplikt med stöd av 25 § 2 momentet i lagen om grundläggande utbildning (1998/628) och 9 § 3 momentet i statsrådets förordning (422/2012) om studier enligt verksamhetsområde.

Enligt statsrådets förordning kan undervisningen för elever med mycket grava funktionshinder ordnas enligt verksamhetsområde i stället för läroämnesvis. Undervisningen ordnas enligt verksamhetsområde endast när det är uppenbart att eleven inte kan studera enligt en individualiserad lärokurs. Verksamhetsområdena är motoriska färdigheter, språk och kommunikation, sociala färdigheter, kognitiva färdigheter och färdigheter för dagliga rutiner. En undervisningsgrupp som bildas av elever med mycket grava funktionsstörningar får omfatta högst sex elever.

Gruppens specialpedagogiska planering och verksamhet handhas av en specialklasslärare. Skoldagen ska ge barnet möjligheter till utveckling och specialpedagogisk handledning. Barnen skall ha rätt till kontinuerlig uppföljning och utvärdering av verksamhetsområdesvisa arbetssätt, samtidigt som innehållet i barnets dag skall granskas av den som ansvarar för specialundervisningen. Arbetet i gruppen kräver ett tätt samarbete med vårdnadshavarna, assistenterna och expertis kring barnet.

Stäng

Detta beslut publicerades 31.05.2018

Anvisningar om hur man begär omprövning

Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras

  • av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.

Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.

Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos Helsingfors stads fostrans- och utbildningsnämnd.

Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:

E-postadress:
Postadress:
PB10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Faxnummer:
(09) 655 783
Besöksadress:
Helsingfors stads registratorskontor
 
Norra esplanaden 11-13
Telefonnummer:
(09) 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.

Formen för och innehållet i begäran om omprövning

Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I begäran om omprövning ska uppges

  • det beslut som begäran om omprövning gäller
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs
  • vem som begär omprövning
  • på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
  • kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor

Stäng

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten
Niclas Grönholm

Mer information fås av

Anne Grönqvist, pedagogisk sakkunnig, telefon: 09 310 84031

anne.gronqvist@hel.fi