Beslut gällande begäran om skadestånd
Beslut gällande begäran om skadestånd
Beslut
Förvaltningschefen beslutade att avslå ********** begäran om ersättning för barnets glasögon som hade gått sönder under rasten.
Om anvisning för hur man begär omprövning konstaterar förvaltningschefen följande: Ersättning av en skada är ett privaträttsligt ärende och behandlingen av privaträttsliga ärenden hör till de allmänna domstolarna. Som en begäran om omprövning kan man granska om den myndighet som fattat beslutet haft befogenhet att göra det, om det skett ett fel i förfarandet eller något annat laglighetsfel.
Beslutsmotivering
Skadeståndsrättens grundtanke är att om någon på ett otillbörligt sätt skadat en annan så ska den som orsakat skadan ersätta den skadade med skadans värde.
I skadeståndslagen (kap. 2 § 1 mom. 1) sägs att den som uppsåtligen eller av vållande förorsakar någon annan en skada ska ersätta den. I skadeståndslagen (kap. 3 § 1 mom. 1) sägs också att arbetsgivaren är skyldig att ersätta en skada, som en arbetstagare förorsakar genom fel eller försummelse i arbetet.
Av rektorns redovisning har följande kommit fram: Eleven i årskurs 5 har fått en boll på glasögonen. Skalmen hade gått sönder och kunde inte repareras. Olyckshändelsen hade skett på en rast och under rasten hade gården varit övervakad av två lärare och inget som bröt mot skolans regler hade skett. Det var en ren olyckshändelse.
Föräldern önskar ersättning för 249 euro.
Det har inte kommit fram någon grund som skulle leda till att Helsingfors stad (fostrans- och utbildningssektorn) kan åläggas skadeståndsansvar. Det gäller en skada som uppkommit genom en olyckshändelse.
Detta beslut publicerades 04.06.2018
Anvisningar om hur man begär omprövning
Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.
Rätt att begära omprövning
Omprövning får begäras
- av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
- av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras
Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.
Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.
Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.
Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.
Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.
Omprövningsmyndighet
Omprövning begärs hos Helsingfors stads fostrans- och utbildningsnämnd.
Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:
E-postadress: | |
Postadress: | PB10 |
00099 HELSINGFORS STAD | |
Faxnummer: | (09) 655 783 |
Besöksadress: | Helsingfors stads registratorskontor |
Norra esplanaden 11-13 | |
Telefonnummer: | (09) 310 13700 |
Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.
Formen för och innehållet i begäran om omprövning
Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.
I begäran om omprövning ska uppges
- det beslut som begäran om omprövning gäller
- hurdan omprövning som begärs
- på vilka grunder omprövning begärs
- vem som begär omprövning
- på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
- kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll
Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor
Mer information fås av
Merja Aalto-Setälä, jurist, telefon: 09 310 86350