Päivystyspalvelun lakkauttaminen ja sosiaali- ja kriisipäivystyksen siirto osaksi terveys- ja päihdepalvelujen psykiatria- ja päihdepalveluja

De ärenden som har publicerats före 2019 får beslutets rubrik.
HEL 2018-006170
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 4. / 194 §
Denna beslutsfattare är inte längre aktiv

Päivystyspalvelun lakkauttaminen ja sosiaali- ja kriisipäivystyksen siirto osaksi terveys- ja päihdepalvelujen psykiatria- ja päihdepalveluja

Social- och hälsovårdsnämnden

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti lakkauttaa sosiaali- ja terveystoimialan terveys- ja päihdepalvelujen päivystys-palvelun 7.1.2019 lukien. Samalla sosiaali- ja terveyslautakunta päätti siirtää sosiaali- ja kriisipäivystys -yksikön osaksi terveys- ja päihdepalvelujen psykiatria- ja päihdepalveluja 7.1.2019 alkaen.

Päätös on ehdollinen kunnes Helsingin kaupunginvaltuusto on päättänyt Helsingin kaupungin päivystystoimintojen (Haartmanin ja Malmin päivystykset, päivystys- ja valvontaosastot sekä päivystystä tukevat osastot) sekä suun terveydenhuollon virka-ajan ulkopuolisen päivystyksen siirtämisestä liikkeenluovutuksen periaattein Helsingin yliopistolliseen keskussairaalaan (Hyks).

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Helsingin kaupunginvaltuuston 13.6.2018 (§ 174) hyväksymän hallintosäännön 10 luvun 1 §:n mukaisesti toimialan lautakunnan yleiseen toimivaltaan kuuluu toimialan palvelukokonaisuutta seuraavan tason organisaatiosta päättäminen.

Vuonna 2017 voimaan tulleessa päivystysasetuksessa edellytetään, että ympärivuorokautinen päivystys on järjestettävä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystyksenä. Asetuksen mukaan laajan ympärivuorokautisen päivystyksen yksiköissä tulee tarjota keskeisten erikoisalojen päivystyspalvelu. Helsinkiläisille halutaan tarjota nykyistä sujuvammin ja kustannustehokkaammin laadukkaat päivystyspalvelut ympäri vuorokauden. Helsingin alueella tähän on parempi mahdollisuus, kun päivystyspalvelut sijaitsevat samassa organisaatiossa.

Sosiaali- ja terveystoimi ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) ovat valmistelleet vuoden 2018 aikana päivystyspalvelun Malmin ja Haartmanin sairaalan päivystysten, päivystys- ja valvontaosastojen sekä päivystystä tukevien osastojen sekä suun terveydenhuollon virka-ajan ulkopuolisen päivystyksen siirtoa liikkeenluovutuksena osaksi HUS:n erikoissairaanhoitoa Helsingin yliopistolliseen keskussairaalaan.

Sosiaali- ja terveystoimen päivystyspalvelu on osa terveys- ja päihdepalvelujen palvelukokonaisuutta. Päivystyspalveluun kuuluvat Haartmanin ja Malmin päivystystoiminnat (päivystys, päivystys- ja valvontaosastot, päivystystä tukevat osastot), suun terveydenhuollon virka-ajan ulkopuolinen päivystys sekä sosiaali- ja kriisipäivystys.

Helsingin kaupungin ja HUS:n päivystyspalvelujen integraatiossa terveys- ja päihdepalvelujen päivystyspalvelun sosiaali- ja kriisipäivystys jää edelleen osaksi Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan toimintaa. Sosiaali- ja kriisipäivystyksen päivystyssosiaalityön alayksiköstä neljä (4) vakanssia (1 vastaava sosiaalityöntekijä, 3 sosiaalityöntekijää) siirtyvät päivystystoimintojen liikkeenluovutuksessa osaksi Helsingin yliopistollisen keskussairaalan Hyks sisätautien ja kuntoutuksen tulosyksikköä (Hyks Sisu). Helsingin yliopistollisen sairaalan Hyks Akuutille tuotetaan sosiaalityön palvelut jatkossakin Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan sosiaali- ja kriisipäivystyksen yksiköstä. Helsingin kaupunki ja Hyks Akuutti neuvottelevat sosiaalityön toteutumisesta ja yhteistyösopimuksesta syksyn 2018 aikana.

Terveys- ja päihdepalvelujen johtoryhmässä on käsitelty sosiaali- ja kriisipäivystyksen sijoittumista sosiaali- ja terveystoimialan organisaatiossa Haartmanin ja Malmin päivystystoimintojen ja suun terveydenhuollon virka-ajan ulkopuolisen päivystyksen siirtyessä Helsingin yliopistolliseen keskussairaalaan. Terveys- ja päihdepalvelujen johtoryhmä on esittänyt, että päivystyspalvelu lakkautetaan 7.1.2019 lukien ja sosiaali- ja kriisipäivystys- yksikkö siirtyy terveys- ja päihdepalvelujen palvelukokonaisuuden psykiatria- ja päihdepalveluun. Sosiaali- ja kriisipäivystys tekee tiivistä yhteistyötä perhe- ja sosiaalipalvelujen lastensuojelun, päivystysten sekä psykiatria- ja päihdepalvelujen ja sairaala-, hoiva- ja kuntoutuspalvelujen kanssa. Päivystyksissä sosiaalityö painottuu molemmissa sairaaloissa iäkkäiden henkilöiden ja päihde- ja/tai mielenterveyspotilaiden akuuttiin avuntarpeeseen. Sosiaali- ja kriisipäivystyksen sijoittuminen jatkossakin osaksi terveys- ja päihdepalvelujen palvelukokonaisuutta on tarkoituksenmukaista mm. säännöllisen yhteistyön jatkumiseksi päivystyksen ja psykiatria- ja päihdepalvelujen kanssa sekä sosiaali- ja terveydenhuollon integraation vahvistamiseksi.

Päivystyspalvelun lakkauttamista ja sosiaali- ja kriisipäivystyksen siirtoa osaksi psykiatria- ja päihdepalveluja on käsitelty sosiaali- ja kriisipäivystyksen henkilöstön kanssa yksikkökokouksissa sekä sosiaali ja kriisipäivystyksen yhteistoimintatilaisuudessa 6.6.2018. Päivystyksen sosiaalityön työntekijöitä (1 vastaava sosiaalityöntekijä, 3 sosiaalityöntekijää), jotka siirtyvät päivystystoimintojen liikkeenluovutuksessa osaksi Hyks sisätautien ja kuntoutuksen tulosyksikköä on kuultu henkilökohtaisesti 22.5.2018.

Stäng

Detta beslut publicerades 29.08.2018

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Föredragande

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja
Juha Jolkkonen

Mer information fås av

Mikko Tamminen, psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja, puhelin: 09 310 58655

mikko.tamminen@hel.fi

Pia Mäkeläinen, sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikkö, puhelin: 09 310 43816

pia.makelainen@hel.fi