Vahingonkorvauksen myöntämistä koskeva päätösvalta sosiaali- ja terveystoimialalla

De ärenden som har publicerats före 2019 får beslutets rubrik.
HEL 2018-006832
Ärendet har nyare handläggningar
§ 121
Denna beslutsfattare är inte längre aktiv

Vahingonkorvauksen myöntämistä koskeva päätösvalta sosiaali- ja terveystoimialalla

Social- och hälsovårdssektorns sektorchef

Päätös

Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja päätti kumota 1.9.2018 lukien vahingonkorvauksen myöntämisestä päättämistä koskevan päätöksensä 26.6.2018 (§ 105).

Samalla toimialajohtaja päätti, että 1.9.2018 lukien vahingonkorvauksen myöntämisestä silloin, kun kaupunki on toimialaa koskevissa asioissa korvausvelvollinen tai vahingon korvaaminen katsotaan kohtuulliseksi, päättää sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen kotihoitopäällikkö yksikkönsä työntekijöiden osalta, kun kyseessä on enintään 400 euron suuruinen asiakkaisiin tai ulkopuolisiin kohdistuva vahinko tai enintään 600 euron suuruinen kaupungin omaisuuteen kohdistuva vahinko.

Lisäksi toimialajohtaja päätti, että 31.12.2019 saakka sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen eteläisen palvelualueen Kinaporin, Koskelan ja Kivelän monipuolisen palvelukeskuksen johtaja päättää alaistensa kotihoidon yksiköiden työntekijöiden osalta vahingonkorvauksen myöntämisestä, kun kaupunki on toimialaa koskevissa asioissa korvausvelvollinen tai vahingonkorvauksen myöntäminen katsotaan kohtuulliseksi, ja kun kyseessä on enintään 400 euron suuruinen asiakkaisiin tai ulkopuolisiin kohdistuva vahinko tai enintään 600 euron suuruinen kaupungin omaisuuteen kohdistuva vahinko.

Edelleen toimialajohtaja päätti, että vahingonkorvauksen myöntämisestä päättää terveys- ja päihdepalvelujen suun terveydenhuollon johtajahammaslääkäri oman palvelunsa työntekijöiden osalta, kun kaupunki on toimialaa koskevissa asioissa korvausvelvollinen tai vahingon korvaaminen katsotaan kohtuulliseksi, ja kun kyse on enintään 400 euron suuruinen potilaisiin tai ulkopuolisiin kohdistuva vahinko.

Lopuksi toimialajohtaja päätti, että hallintopalvelujen päätöksenteon tuen päällikkö päättää vahingonkorvauksen myöntämisestä siltä osin kuin päätösvaltaa ei ole määrätty terveys- ja päihdepalvelujen johtajahammaslääkärille, sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen kotihoitopäällikölle tai 31.12.2019 saakka Kinaporin, Koskelan tai Kivelän monipuolisen palvelukeskuksen johtajalle.

Päätöksen perustelut

Helsingin kaupungin hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 2 momentin 3 kohdan mukaan toimialajohtaja päättää tai hyväksyy perusteet, joiden mukaan viranhaltija päättää vahingonkorvauksesta silloin, kun kaupunki on toimialaa koskevissa asioissa korvausvelvollinen tai vahingon korvaaminen katsotaan kohtuulliseksi.

Esityksessä ehdotetaan päätöksenteon tuen päällikön määräämistä päättämään vahingonkorvauksen myöntämisestä silloin kun päätösvalta ei kuulu johtajahammaslääkärille, kotihoitopäällikölle eikä monipuolisen palvelukeskuksen johtajalle. Päätöksentekijä on tällä hetkellä hallintopäällikkö. Perusteluna esitykselle on se, että vahingonkorvauksen myöntämisestä päättäminen soveltuu päätöksenteon tuen päällikön toimenkuvaan luontevammin kuin hallintopäällikön. Lisäksi päätöksenteon tuen päällikön työtehtävät ja toiminta ovat lähellä vahingonkorvauspäätöksiä valmistelevia juridisen tuen alayksikön lakimiehiä. Tämä antaa hänelle hallintopäällikköä paremmat mahdollisuudet olla jatkuvassa vuorovaikutuksessa lakimiesten kanssa ja linjata valmistelua vahingonkorvausta vaativien asiakkaiden ja potilaiden yhdenvertaisen kohtelun turvaamiseksi. Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti vastaavasta päätösvallan siirrosta hallintopäälliköltä päätöksenteon tuen päällikölle 14.8.2018 (§ 188) työntekijän tai viranhaltijan vahingonkorvausvelvollisuudesta vapauttamista koskevan päätöksenteon osalta. On tarkoituksenmukaista, että vahingonkorvauksen myöntämisestä päättävä viranhaltija voi samalla päättää työntekijän tai viranhaltijan vapauttamisesta velvollisuudestaan korvata aiheuttamansa vahinko.

Terveys- ja päihdepalvelujen johtajahammaslääkärin, sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen kotihoitopäällikön ja monipuolisen palvelukeskuksen johtajan päätösvallan osalta 26.6.2018 tehtyä päätöstä (§ 105) ei esitetä sisällöllisesti muutettavaksi. Esitys päätöksen kumoamisesta ja ottamisesta osittain saman sisältöisenä uuden päätöksen osaksi perustuu siihen, että vahingonkorvauksen myöntämistä koskevat päätösvallan siirrot olisivat yhdessä toimialajohtajan päätöksessä, mikä helpottaa niiden löytämistä. Lisäksi vahingonkorvausvaatimuksia käsittelevät ja niiden johdosta tehtäviä päätöksiä valmistelevat työntekijät voisivat yhden toimialajohtajan päätöksen perusteella varmistua siitä, ketkä ovat oikeutettuja päättämään vahingonkorvauksen myöntämisestä.

Detta beslut publicerades 30.08.2018

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Karri Välimäki, johtava lakimies, puhelin: 09 310 43970

karri.valimaki@hel.fi

Beslutsfattare

Juha Jolkkonen
sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja