Vahingonkorvausvaatimus, puun aiheuttama omaisuusvahinko

De ärenden som har publicerats före 2019 får beslutets rubrik.
HEL 2018-008535
Ärendet har nyare handläggningar
§ 36
Denna beslutsfattare är inte längre aktiv

Vahingonkorvausvaatimus, puun aiheuttama omaisuusvahinko

Förvaltningsdirektör

Päätös

Kaupunkiympäristön toimialan hallintojohtaja päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Vahingonkorvausvaatimuksen mukaan 21.6.-22.6.2018 kello 00.00 osoitteessa Palininkatu 2 hakijan kaupungilta vuokraaman tontin piha-alueelle on kaatunut puu. Iso koivu on kaatuessaan vaurioittanut hakijan piha-alueella ollutta omaisuutta myyntikelvottomaan kuntoon. Hakija on vaatinut kaupunkia korvaamaan yhteensä 16 789,00 euroa vahingosta aiheutuneista kuluista.

Hallintolain 51 § mukaan korjataan tapahtumapaikan osoite Palininkatu 2 osoitteeksi Pihlajamäentie 34. ML 4.12.2018

Vahingonkorvausvaatimuksen mukaan 21.6.-22.6.2018 kello 00.00 osoitteessa Pihlajamäentie 34 hakijan kaupungilta vuokraaman tontin piha-alueelle on kaatunut puu. Iso koivu on kaatuessaan vaurioittanut hakijan piha-alueella ollutta omaisuutta myyntikelvottomaan kuntoon. Hakija on vaatinut kaupunkia korvaamaan yhteensä 16 789,00 euroa vahingosta aiheutuneista kuluista.

Kunnossapitopiiriltä saadun selvityksen mukaan vahingon aiheuttanut puu kasvoi kaupungin vuokraamalla tontilla. Selvityksen mukaan vahinkoaikaan on myrskynnyt. Puu on ollut hyvin lehtevä ja suuri sademäärä on lisännyt lehtevän puun haaran painoa, minkä seurauksena haara on revennyt. Kaatunut puu ei arboristin arvion mukaan ole ollut sairas, vaan kaatumisen syynä on ollut kova tuuli ja vesisade. Puun muu oksa kuin revennyt on ollut ylläpidon seurannassa puun keskellä olleen onkalon vuoksi useamman vuoden ajan. Puuta on jatkuvasti seurattu eikä sitä ole ollut tarvetta kaataa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Malmin lentokentän mittausasemalla tehdyissä mittauksissa vahinkoaikaan on tuulen keskinopeus ollut navakkaa ja puuskissa kovaa. Sademäärä on Kumpulan mittausasemalla ollut vahinkoa edeltävän tunnin aikana rankkaa, määrän ollessa noin 20 mm.

Vahingonkorvausvelvollisuuden syntymiseksi edellytetään tuottamusta, eli kunnossapidosta vastaavan on täytynyt tehdä jokin laiminlyönti. Tämän lisäksi aiheutuneen vahingon sekä tehdyn laiminlyönnin välillä tulee olla syy-yhteys.

Koska puu on ollut jatkuvassa seurannassa, ei voida katsoa asiassa olleen laiminlyöntiä. Kyseessä on ennalta arvaamaton tapahtuma, johon ei ole voitu kunnossapidon toimenpiteillä varautua. Tämän johdosta kaupunki ei katso olevansa asiassa korvausvelvollinen.

Sovelletut oikeusohjeet

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1 - 2 §, 6 §

Rakennusjärjestys

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 21.6.2017 § 57

Detta beslut publicerades 16.11.2018

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Marjo Laine, valmistelija, puhelin: 09 310 38506

kymp.korvausasiat@hel.fi

Beslutsfattare

Silja Hyvärinen
hallintojohtaja