Poikkeamispäätöshakemus, Suurmetsä tila RN:o 5:270, Rattitie 36
Suurmetsä, Rattitie 36, suunnittelutarveratkaisuhakemus
Päätös
Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä 41. kaupunginosan (Suurmetsä) Tapanilan kylän (429) tilasta RN:o 5:270 noin 1 000 m²:n määräalaa koskevan suunnittelutarveratkaisuhakemuksen. Hakemus koskee diesel-automaatti –jakeluaseman sijoittamista asemakaavoittamattomalle alueelle.
Maankäyttöjohtaja päätti myöntää suunnittelutarveratkaisun määräaikaisena 31.12.2029 saakka seuraavalla ehdolla:
- rakentamisessa tulee noudattaa 4.9.2018 päivättyä suunnitelmaa.
Hakija
Neste Markkinointi Oy
Rakennuspaikka
41. kaupunginosan (Suurmetsä) Tapanilan kylän (429) tilasta RN:o 5:270 noin 1 000 m²:n määräala, kiinteistötunnus 91-429-5-270, osoitteessa Rattitie 36
Hakemus
Hakija hakee lupaa raskaan kaluston diesel-automaatti -jakeluaseman sijoittamista 10 vuoden määräajaksi suunnittelutarvealueelle. Rakennuspaikalla ei ole voimassa olevaa asemakaavaa.
Hakija perustelee hakemustaan sillä, että hakemuksen mukaisella hankkeella turvataan alueelle tarpeellisen palvelutason säilyttäminen ja parantaminen. Hakijan mukaan Nesteen polttoaineen jakeluasema sijoittuu tärkeälle ja vilkkaalle työpaikka- ja teollisuusalueelle, jossa etenkin ammattiliikenteelle polttoaineen jakelupalvelut ovat tärkeitä.
Mikäli poikkeamislupaa ei myönnettäisi, hakijan mukaan alueen ammattiliikenne olisi pakotettu ajamaan kauemmaksi, jolla olisi haitallisia vaikutuksia alueen elinkeinoelämälle ja aiheuttaisi turhaa liikennettä sekä päästöjä.
Rakentamisrajoitus
Hakemus koskee maankäyttö- ja rakennuslain 16 §:n ja kaupungin rakennusjärjestyksen 28 §:n mukaista suunnittelutarvealuetta, jolle rakentamisen tulee noudattaa mitä rakennusluvan erityisistä edellytyksistä on säädetty maankäyttö- ja rakennuslain 137 §:ssä.
Lähtötiedot
Helsingin yleiskaavassa (2016) rakennuspaikka on osoitettu asuntovaltaiseksi alueeksi (A2). Aluetta kehitetään pääasiassa asumisen, puistojen, virkistys- ja liikuntapalvelujen sekä lähipalvelujen käyttöön.
Alueella ei ole voimassa olevaa asemakaavaa.
Nykytilanteessa rakennuspaikalla sijaitsee huoltoasema, joka on toiminut paikalla vuodesta 2001 alkaen. Tarkoituksena on pysyttää huoltoasematoiminta sellaisenaan.
Osallisten kuuleminen
Rakennuspaikalla ei ole lain edellyttämiä naapureita, joten kuulemista ei ole toteutettu.
Päätöksen perustelut
Haettu toimenpide voidaan toteuttaa, koska se sopeutuu voimassa olevan Helsingin yleiskaavan (2016) alueelle osoitettuihin tavoitteisiin ja ei näin aiheuta haittaa kaavoitukselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Toimenpiteellä parannetaan alueen palvelutasoa ja edistetään elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä. Aiemman toimintansa perusteella Tattarisuon teollisuusalueella on tarvetta raskaan liikenteen tankkausasemalle ja sen nykyinen sijainti palvelee hyvin alueella asioivia. Hanke ei aiheuta haittaa muille alueella toimiville yrityksille.
Haettu toimenpide voidaan toteuttaa 4.9.2018 päivätyn suunnitelman mukaisella ratkaisulla, sillä jakeluasematoiminta on maisemalliselta kannalta alueelle sopivaa eikä vaikeuta erityisten luonnon- tai kulttuuriympäristön arvojen säilyttämistä eikä virkistystarpeiden turvaamista. Koska alueen yksityiskohtainen suunnittelu ei ole käynnistynyt, on tarkoituksenmukaista hyväksyä päätöksen antaminen määräaikaisena 31.12.2019 asti.
Haettu toimenpide päätöksessä asetetuin ehdoin ei johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.
Sovelletut oikeusohjeet
Maankäyttö- ja rakennuslaki 137 §, 145 §, 173 § ja 174 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 85, 86, 88 ja 90 §
Hallintosääntö 16 luku 5 § kohta 2
Rakennusvalvontataksa 2019, 8 §
Maksu
1 000 euroa
Voimassaolo ja jatkotoimenpiteet
Ennen mahdolliseen rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä on saatava rakennuslupa, mikäli sellaista edellytetään. Rakennus- tai muu mahdollisesti vaadittava lupa on haettava kahden vuoden kuluessa poikkeamispäätöksen lainvoimaisuudesta lukien. Lupahakemukseen on liitettävä tämä päätös lainvoimaisuustodistuksineen.
Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon. Julkipanopäivä vastaa pöytäkirjan nähtävilläolopäivää. Päätöksen valitusaika päättyy 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kuulutusteksti kirjaamoon
Detta beslut publicerades 24.10.2019
Valitusosoitus
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta
- se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen, päätös välittömästi vaikuttaa
- viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
- sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
- se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa
- kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
- toimialueellaan sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen
- viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa.
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Mer information fås av
Juuso Ala-Outinen, suunnittelija, puhelin: 09 310 20769