Helsingin kaupungin osallistumisen Vähemmistöt ja identiteetti -tutkimukseen

De ärenden som har publicerats före 2019 får beslutets rubrik.
HEL 2018-012566
Ärendet har nyare handläggningar
§ 263

Helsingin kaupungin osallistumisen Vähemmistöt ja identiteetti -tutkimukseen

Kanslichef

Päätös

Kansliapäällikkö päätti hyväksyä Helsingin kaupungin osallistumisen Vähemmistöt ja identiteetit -tutkimukseen rahoittamalla tutkimusta yhteensä 125 000 eurolla.

Rahoitus osoitetaan kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosaston tutkimus- ja tilastoyksikön sekä elinkeino-osaston työvoima ja maahanmuutto -yksikön määrärahoista talousarviokohdalta 14011 seuraavasti:
- tutkimus- ja tilastoyksikön kustannuspaikalta 1858000 vuonna 2018 22 500 euroa ja vuonna 2019 22 500 euroa
- työvoima- ja maahanmuuttoyksikön kustannuspaikalta 1817200 vuonna 2018 40 000 euroa ja vuonna 2019 40 000 euroa

Päätöksen perustelut

Maahanmuutto on kolmen viime vuosikymmenen aikana muuttanut merkittävästi Helsingin ja laajemmin koko pääkaupunkiseudun väestöä. Maahanmuuttajien lasten määrän kasvun seurauksena kaupunkiin ja seudulle rakentuu myös uusia etnisiä, kulttuurisia ja kansallisia vähemmistöjä. Sen lisäksi, että kaupungin on syytä seurata maahanmuuttajien kotoutumista Suomeen ja uuteen kotikaupunkiinsa, on tärkeätä kerätä tietoa myös näiden vähemmistöjen muodostumisesta sekä niihin kuuluvien henkilöiden arvoista, asenteista ja identiteeteistä. Kotoutumisen psykologista ulottuvuutta voi kansainvälisen kokemuksen ja tutkimustiedon nojalla pitää yhtä tärkeänä kuin työmarkkinoille integroitumista.

Maahanmuuttajien ja laajemmin ulkomaalaistaustaisten identiteeteistä, arvoista ja asenteista on toistaiseksi ollut käytössä vain vähän tietoa, ja siitäkin hyvin pientä osaa on voinut yleistää väestöryhmiin laajemmin. Julkisessa keskustelussa on esitetty paljon käsityksiä ja näkemyksiä, joiden taustalla ei kuitenkaan ole ollut tutkittua tietoa. Osa näistä käsityksistä ja näkemyksistä on ollut sellaisia, jotka ovat heikentäneet kaupungin ja seudun yleistä ilmapiiriä ja vaikeuttaneet hyvien etnisten suhteiden muodostumista. Keskustelua on syytä käydä jatkossakin, mutta sen olisi syytä perustua tosiasioihin ja tutkittuun tietoon.

Suomen kulttuurirahasto ja e2 ovat vuosina 2017 ja 2018 toteuttaneet ainutlaatuista tutkimusta suomalaisten identiteeteistä. Tutkimuksessa on haastateltu liki 7000 suomalaista, joista osa on ollut suomenkielisiä ja osa ruotsinkielisiä. Hankkeen tästä osasta raportoidaan neljässä osassa, ja raporteista kolme on jo ilmestynyt.

Kyseinen hanke tarjosi mahdollisuuden laajentaa tutkimusta myös uusiin vähemmistöihin. Perusteellisten keskustelujen päätteeksi tutkimus päätettiin kohdentaa viiteen kieliperusteiseen ryhmään: venäjänkielisiin, vironkielisiin, somalinkielisiin, arabiankielisiin ja englanninkielisiin sekä tarkemmin pääkaupunkiseudulle. Hankkeeseen osallistuvat edellä mainittujen tahojen lisäksi myös oikeusministeriö sekä Espoon ja Vantaan kaupungit.

Tutkimuksessa tässä osassa kartoitetaan, miten eri kielivähemmistöt ja eri lähtömaista tulevat kokevat identiteettinsä ja minkälainen asenneorientaatio luonnehtii heitä ja analysoidaan, miten asenteet ja identiteetit nivoutuvat suomalaisuuteen ja suomalaiseen yhteiskuntaan. Tutkimuksen tuloksia voidaan verrata hankkeen aikaisemmassa osassa kerättyihin tietoihin suomenkielisten ja ruotsinkielisten arvoista, asenteista ja identiteeteistä.

Tutkimus tarjoaa monikulttuuristuvaan Helsinkiin tarpeellista perustietoa sekä taustaa muun muassa poliittiseen päätöksentekoon ja palvelujen kehittämiseen. Tutkimusta johtaa e2 Tutkimus. Lisäksi tutkimuskonsortioon ja rahoitukseen osallistuvat Suomen Kulttuurirahasto, oikeusministeriö sekä Helsingin kaupungin lisäksi Espoon ja Vantaan kaupungit.

Detta beslut publicerades 18.12.2018

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Leena Pellilä, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 36134

leena.pellila@hel.fi

Bilagor

1. Työsuunnitelma
Bilagan publiceras inte på internet.

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.