Määräraha-asiat, Työllisyysmäärärahan myöntäminen työkyky käyttöön-hanke

HEL 2019-000472
Ärendet har nyare handläggningar
§ 8

Työllisyysmäärärahan myöntäminen kanslian ja sosiaali- ja terveystoimialan yhteiselle hankkeelle liittyen työkykyselvityksen asiakasprosessin kehittämiseen.

Näringslivsdirektör

Päätös

Elinkeinojohtaja päätti myöntää kaupunginkanslian ja sosiaali- ja terveystoimialan yhteistyösopimukseen viitaten 100 000 euroa työllisyysmäärärahoja Työkyky käyttöön-hankkeen toteuttamiseksi. Hankkeen toteuttamiseksi varattu kahden henkilötyövuoden resurssi käytetään työmarkkinatuen kuntaosuuslistalla olevien henkilöiden selvittelyyn ja arviointiin. Työntekijöiden hallinnollinen sijaintipaikka on sosiaali- ja terveystoimialan työkykyselvitys, joka tekee yhteistyötä kanslian työllisyyspalveluiden kanssa.

Työkyky käyttöön –hankkeen projektityöntekijöiden palkkakulut maksetaan talousarviokohdalta 14001, sisäinen tilaus 1817100006 hankkeet, työllisyys, kaupunginkanslian elinkeino-osaston työllisyys- ja maahanmuuttoyksikölle osoitetusta määrärahasta.

Päätöksen perustelut

Helsingin myönteisestä työllisyyskehityksestä huolimatta työmarkkinatuen kuntarahoitusosuuslistalla on ja sinne tulee lisää henkilöitä, joiden työkyvyn arvioidaan olevan alentunut. Pitkään eli yli viisi vuotta työttömänä olleiden työllisyystilanne ei ole kohentunut. Näin ollen myöskään työmarkkinatuen kuntarahoitusosuus ei ole laskenut henkilömäärän vähenemisestä huolimatta. Korkeimpaan maksuluokkaan eli yli 1 000 päivää työmarkkinatukea saaneisiin on siirtynyt lisää henkilöitä. Korkeimmassa maksuluokassa kunnan rahoitusosuus on 70 prosenttia.

Loppuvuodesta 2017 tehdyn selvityksen mukaan noin kaksi viidestä kuntarahoituksen piirissä olevasta asiakkaasta on vajaatyökykyinen (Kaupunkitutkimus- ja tilastot 2017). Kuntaosuuslistalla on yhteensä noin 12 000 henkilöä ja vuonna 2018 Helsinki on maksanut työmarkkinatuen kuntarahoitusosuutta yli 60 miljoonaa euroa.

Myös muut selvitykset ja tutkimukset pitkäaikaistyöttömistä painottavat työkyvyn merkitystä ja pitkäjänteisen työn tarvetta. Selvitysten perusteella on ehdotettu mm. yli hallituskausien ulottuvan strategisen työkykyohjelman käynnistämistä, koska työttömyyden ratkaisemiseksi tarvitaan usean tahon yhteistyötä (mm. Tuija Oivo, Raija Kerätär 2018, STM).

Pitkään työttömänä olleiden työllisyyskehityksen ja työttömien työkykyyn liittyvien ilmeisten kehittämistarpeiden vuoksi kaupungin työllisyyspalvelut toteutti sosiaali- ja terveystoimialan kanssa yhteisen työpajan 25.9.2018. Pääteemana oli työkykyselvitysprosessin tarkastelu ja sen kehittäminen sekä kuntaosuuslistan lähempi tarkastelu. Työpajan perusteella päädyttiin esittämään yhteisen hankkeen toteuttamista.

Työkyky käyttöön -hankkeella on tarkoitus löytää malli, jossa verkostomaisella työotteella saadaan kuntaosuuslistalla olevia henkilöitä nopeammin selvittelyn piiriin työkykyselvitykseen ja kuntoutukseen. Työtä tuetaan tarvittaessa hankkimalla lisähankintana lääkäripalveluja.

Kanslian työllisyyspalveluiden henkilöstö on myös tavannut itäisen suurpiirin aikuisten ja nuorten sosiaalityön tiimit yhteistyön aloittamiseksi. Alustavasti on sovittu hankkeen laajentamisesta läntiseen suurpiiriin. Yhteistyön tavoitteena on tiedon tuottaminen ja vaikuttaminen kuntaosuuslistaan. Tavoitteena on myös saada kuntaosuuslistalta pitkäaikaistyöttömiä työelämään, koulutukseen tai ohjattua työkykyselvitykseen. Työkyvynarviointi saadaan nopeammin ja joustavammin toteutettua, kun todennetaan hoito- ja kuntoutustarve niiden asiakkaiden kohdalla, jotka eivät enää ole työkykyisiä.

Hankkeen toimintamittareina ovat:

  1. työkykyselvityksen palvelua saaneiden määrä
  2. tehtyjen työkyvynarviointien määrä
  3. palvelun päättäneiden osalta saavutettu tulos (hoito, kuntoutus, todennettu työkyky)
  4. prosessin mallinnus (on/off).

Lisäksi kehitetään mittari alueellisen yhteistyön vaikuttavuuden mittaamiseen. Kokonaistoimintatavoite työkykyselvityksessä ja alueellisessa yhteistyössä on vähintään 1 500 asiakasta.

Kehittämishanke kestää vuoden 2019 loppuun ja tavoitteena on, että sosiaali- ja terveystoimiala jatkossa vastaa mallin kehittämisestä edelleen sekä pyrkii osaltaan vaikuttamaan työmarkkinatuen kuntaosuuslistaan. Hanketta arvioidaan vuoden 2019 lopussa osana kanslian ja sosiaali- ja terveystoimialan yhteistyösopimusta.

Detta beslut publicerades 12.02.2019

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Marita Berlin, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 36243

marita.berlin@hel.fi

Jaana Vuorela, palvelupäällikkö, puhelin: 09 310 79789

jaana.vuorela@hel.fi

Beslutsfattare

Marja-Leena Rinkineva
elinkeinojohtaja
Ilkka Haahtela
maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö