Virkasuhteen täyttäminen, Gymnasiet Lärkan, fysiikan ja matematiikan lehtori, työavain 5-4152-18
Omprövningsbegäran angående anställning av lektor
Beslut
Fostrans- och utbildningsnämnden beslutade med stöd av 134 § i kommunallagen att avslå den omprövningsbegäran som ********** har framställt angående ett beslut som chefen för den svenskspråkiga fria bildningen och gymnasieutbildningen fattade 20.2.2019 (§ 4), eftersom de skäl som läggs fram i begäran inte ger anledning att ändra beslutet. Som sin motivering hänvisar fostrans- och utbildningsnämnden till de omständigheter som den föredragande har anfört.
Beslutet stämmer överens med förslaget.
********** har gjort en omprövningsbegäran som har inkommit 7.3.2019 till Helsingfors stads registratorskontor och som gäller ett beslut som chefen för den svenskspråkiga fria bildningen och gymnasieutbildningen fattade 20.2.2019 (§ 4). Genom beslutet har filosofie magister ********** anställts tills vidare som lektor i fysik och matematik vid Gymnasiet Lärkan med början 1.8.2019.
Chefen för den svenskspråkiga fria bildningen och gymnasieutbild-ningen har avgett ett utlåtande i ärendet.
Med stöd av 134 § 1 mom. i kommunallagen får den som är missnöjd med ett beslut av kommunstyrelsen, en nämnd, ett utskott eller deras sektioner eller en myndighet som lyder under dem, begära omprövning av beslutet. Enligt 137 § i kommunallagen får omprövning begäras och kommunalbesvär anföras av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part) samt av kommunmedlemmarna.
Omprövningsbegäran har lämnats in inom tidsfristen och till rätt organ.
Enligt 14 kap. 1 § 2 mom. 5 punkten i Helsingfors stads förvaltningsstadga är det sektorchefen som, om inte något annat är föreskrivet, anställer sektorns tjänsteinnehavare och arbetstagare.
På basis av ett beslut som sektorchefen fattade 15.6.2018 (§ 46) om delegering av personalärenden anställer chefen för den svenskspråkiga fria bildningen och gymnasieutbildningen lektorer för de svenskspråkiga gymnasierna.
Ansökningsprocessen
En lektorstjänst som är placerad i Gymnasiet Lärkan (vakansnummer 4251) var offentligt ledigförklarad 13.1–28.1.2019.
Före ansökningstidens utgång sökte sammanlagt 17 personer tjänsten, varav 11 uppfyllde behörighetsvillkoren i förordningen om behörighetsvillkoren för personal inom undervisningsväsendet. I ansökningsannonsen söktes en lärare som inte endast uppfyllde de formella behörighetskraven utan som också har god samarbetsförmåga och visar engagemang för sitt eget läroämne och skolgemenskapen. Dessutom kunde man enligt ansökningsannonsen betrakta kunskaper i programmering som meriterande.
Fem sökande kallades till intervju, bl.a. den som begärt en omprövning.
Juridisk bedömning av ärendet
Den som har begärt omprövning är missnöjd med bl.a. sammandraget av honom i beslutets motivering. Enligt omprövningsbegäran borde det officiella och offentliga beslutsprotokollet ge rättvis information om de sökandes erfarenhet och meriter. Enligt omprövningsbegäran ska det av protokollet sanningsenligt framgå hurdan kompetens man söker och hurdan kompetens man inte söker. Den som har begärt omprövning kräver att ett nytt objektivt beslut ska fattas.
Enligt 6 § 1 mom. i lagen om kommunala tjänsteinnehavare anges
de allmänna grunderna för anställning i tjänsteförhållande i grundlagen.
Enligt 125 § 2 mom. i grundlagen är de allmänna utnämningsgrunderna för offentliga tjänster skicklighet, förmåga och beprövad medborgerlig dygd. Den som anställs i ett tjänsteförhållande ska dessutom ha särskilt föreskriven eller av kommunen bestämd särskild behörighet.
Med skicklighet avses närmast genom utbildning eller arbetserfarenhet förvärvade kunskaper och färdigheter. Begreppet förmåga avser överhuvudtaget sådana personliga egenskaper som förutsätts för goda arbetsresultat, t.ex. naturlig begåvning, organisationsförmåga, initiativkraft och andra liknande egenskaper som är nödvändiga för en framgångsrik skötsel av uppgifterna. Med beprövad medborgerlig dygd avses i samband med allmänna medborgerliga aktiviteter förvärvade meriter som har relevans för skötseln av tjänsten samt ett gott uppförande. De allmänna utnämningsgrunderna ska tolkas i
sammanhang med de allmänna och särskilda behörighetsvillkoren för respektive tjänst.
I 10 § förordningen om behörighetsvillkoren för personal inom undervisningsväsendet föreskrivs om behörighet för ämneslärare vid gymnasiet.
Den som har valts till tjänsten har år 2014 utexaminerats som filosofie magister i naturvetenskaper med fysik som huvudämne. Han är behörig att verka som lektor i fysik och matematik vid gymnasiet. Den som har valts till tjänsten har erfarenhet av att undervisa i fysik, matematik och kemi vid Helsingfors stad sedan år 2014. Den som har valts till tjänsten har deltagit i att översätta matematikboksserien Kubik för årskurs 7–9. Dessutom har han kunskaper i programmering.
Den som har begärt omprövning har år 1997 utexaminerats som filosofie magister i naturvetenskaper med matematik som huvudämne. Han är behörig att verka som lektor i fysik och matematik på gymnasienivå. Den som har begärt omprövning har arbetat som timlärare och som tf lektor i matematik, fysik och informationsteknik vid Svenska yrkesinstitutet 1997–2001 och vid Helsingfors stad som lektor i matematik 2001–2011. Sedan år 2011 har den som har begärt omprövning arbetat som undervisningsråd vid Utbildningsstyrelsen. Den som har begärt omprövning deltog år 2012 i en programmeringskurs vid Arcada.
Den som har valts till tjänsten och den som har begärt omprövning har den formella behörighet som krävs för tjänsten. Båda har lärarerfarenhet och kunskaper i programmering (det senare är en merit som nämndes i ansökningsannonsen). Den som har valts till tjänsten har haft fysik som huvudämne, medan den som har begärt omprövning har haft matematik som huvudämne. Den som har valts till tjänsten har undervisat i fysik, matematik och kemi vid Grankulla stad sedan år 2014. Den som har begärt omprövning har inte arbetat som lärare efter år 2011. Före det har han undervisat i bl.a. fysik och matematik.
En arbetsgivare har omfattande prövningsrätt: arbetsgivaren kan välja vilken sökande som helst som uppfyller behörighetskraven. Chefen för den svenskspråkiga fria bildningen och gymnasieutbildningen har i sitt beslut och utlåtande ansett att den som har valts till tjänsten på basis av intervjun visade ett genuint engagemang för både fysik och matematik samt för de studerandes välmående. Han har dessutom deltagit aktivt i utvecklingen av undervisningen i matematik och fysik. I samband med intervjun framkom det att han hade god samarbetsförmåga: bl.a. nämnde han flera goda exempel på hur man kunde samarbeta och utveckla verksamheten tillsammans med andra ämneslärare och hela lärarkåren. Dessutom framkom det i samband med intervjun att han har en hög ambitionsnivå och en klar syn på sin undervisningsuppgift. Enligt det utlåtande som chefen för den svenskspråkiga fria bildningen och gymnasieutbildningen har gett har den som har begärt omprövning följt utvecklingen inom undervisningen i sina nuvarande uppgifter, men han har emellertid inte arbetat som lärare på åtta år.
I ansökningsannonsen har kunskaper i programmering kunnat betraktas som en merit. I sitt utlåtande konstaterar chefen för den svenskspråkiga fria bildningen och gymnasieutbildningen att man ifråga om kunskaper i programmering i motiveringen av beslutet har framfört det som de sökande själva har nämnt därom i sina ansökningar.
På basis av en helhetsbedömning har chefen för den svenskspråkiga fria bildningen och gymnasieutbildningen valt den person som bäst uppfyller de i ansökningsannonsen angivna villkoren och annat som kan räknas som en fördel. Den som har valts till tjänsten har aktuell och praktisk erfarenhet av att undervisa i fysik och matematik. För valet har också det faktum talat att den som har valts till tjänsten visar engagemang för de ämnen som han ska undervisa i och för skolgemenskapen, såsom det nämndes tidigare.
De grunder som har angetts i begäran om omprövning ger inte anledning till en ändring av beslutet. Chefen för den svenskspråkiga fria bildningen och gymnasieutbildningen har enligt eget övervägande kunnat välja en person till tjänsten som lektor i fysik och matematik. Den som har begärt omprövning har inte kunnat peka på sådana omständigheter som skulle visa att chefen för den svenskspråkiga fria bildningen och gymnasieutbildningen har använt sin prövningsrätt på ett annat sätt än som den ska användas i detta ärende.
Den föredragande föreslår med hänvisning till det utlåtande som chefen för den svenspråkiga fria bildningen och gymnasieutbildningen har avgett att omprövningsbegäran avslås.
Sektorn för fostran och utbildning Svenska servicehelheten Fri bildning och gymnasieutbildning Chefen för den fria bildningen och gymnasieutbildingen 20.02.2019 § 4
Beslut
Chefen för den fria bildningen och gymnasieutbildningen beslutade att anställa filosofie magister
**********
som lektor i fysik och matematik (tjänstesignum 004251) vid Helsingfors stad med placering i Gymnasiet Lärkan från 1.8.2019.
Som första reserv anställs filosofie magister
**********
Anställningen är villkorlig till dess att den som väljs till tjänsten har uppvisat ett straffregisterutdrag (lagen om kontroll av brottslig bakgrund hos personer som arbetar med barn 504/2002) och företagshälsovårdens intyg över sin lämplighet för tjänsten. Dokumenten ska vara rektorn till påseende en månad efter att beslutet delgetts.
Lönen bestäms enligt UKTA. En prövotid om sex (6) månader fastställs för den som väljs till tjänsten.
Beslutsmotivering
Enligt sektorchefens delegeringsbeslut (15.6.2018, § 46) är det chefen för den chefen för den fria bildningen och gymnasieutbildningen som anställer ordinarie lärare.
Lektoratet i fysik och matematik (tjänstesignum 004251) ledigförklarades under tiden 13.1.2019-28.1.2019 i Helsingfors stads rekryteringskanaler. Tjänsten är placerad i Gymnasiet Lärkan.
När ansökningstiden hade gått ut hade 17 personer sökt tjänsten. Av sökandena uppfyller 11 behörighetskraven i förordningen om behörighetsvillkoren för personal inom undervisningsväsendet (986/1998). Vid val av tjänsteinnehavare bör man utöver behörighetsvillkoren ta i betraktande de allmänna utnämningsgrunderna för offentliga tjänster som enligt § 125 i Finlands grundlag är skicklighet, förmåga och beprövad medborgerlig dygd. Sökandena har getts möjlighet att enligt § 22 i förvaltningslagen komplettera sin ansökan.
Förutom de formella behörighetskraven framhölls att vi söker en lärare med god samarbetsförmåga och engagemang för såväl det egna ämnet som för skolgemenskapen. Kunskaper i programmering kan ses som meriterande.
Av de behöriga sökandena intervjuades fem personer. I intervjun deltog förutom skolans rektor också lektorn i fysik och chefen för den fria bildningen och gymnasieutbildningen.
Till intervju valdes fem sökande:
**********
**********
**********
**********
**********
Efter intervjuerna konstaterades att
**********
stod över de övriga sökandena. Han har fysik som huvudämne. Han uppvisade ett genuint engagemang för både fysik och matematik och även för studerandenas välmående. Han har aktivt deltagit i utvecklandet av undervisningen av matematik och fysik. Han har bl.a. skapat en inlärningshelhet i avancerad matematik för högstadieelever och han har varit med om översättningen av bokserien Kubik. Under anställningsintervjun visade han tydliga prov på god samarbetsförmåga bl.a. genom att presentera flera goda exempel på hur man kan samarbeta och utveckla verksamheten tillsammans med ämneskolleger och hela lärarkåren. Därutöver gav han under anställningsintervjun uttryck för att ha en hög ambitionsnivå och en klar syn på sin lärarroll.
**********
**********
Beslutsutdrag med anvisningar för begäran om omprövning skickas elektroniskt eller som brev till samtliga sökande.
Upplysningar
Magnus Westerlund, rektor, telefon: 310 86683
Detta beslut publicerades 09.05.2019
BESVÄRSANVISNING
Ändring i beslutet söks genom kommunalbesvär.
Besvärsrätt
Ändring i beslutet får sökas genom kommunalbesvär endast av den som har framställt begäran om omprövning av det ursprungliga beslutet.
Om det ursprungliga beslutet har ändrats med anledning av begäran om omprövning, får ändring i beslutet sökas genom kommunalbesvär också.
- av den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
- av kommunmedlemmarna
Besvärstid
Kommunalbesvär ska anföras inom 30 dagar från delfåendet av beslutet.
Besvärsskriften ska inlämnas till besvärsmyndigheten senast besvärstidens sista dag under besvärsmyndighetens öppettid.
Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.
Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.
Dagen för delfåendet räknas inte in i besvärstiden. Om sista dagen av besvärstiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får besvärshandlingarna inlämnas första vardagen därefter.
Besvärsgrunder
Kommunalbesvär får anföras på den grunden att
- beslutet har tillkommit i felaktig ordning
- den myndighet som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter
- beslutet annars strider mot lag
Besvärsmyndighet
Kommunalbesvär anförs hos Helsingfors förvaltningsdomstol.
Förvaltningsdomstolens kontaktuppgifter är:
E-postadress: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Adress: | Banbyggarvägen 5 |
00520 HELSINGFORS | |
Faxnummer: | 029 56 42079 |
Telefonnummer: | 029 56 42000 |
Besvär kan anföras även via förvaltnings- och specialdomstolarnas e-tjänst på adressen https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet#/sv
Formen för och innehållet i besvärsskriften
Besvär ska anföras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.
I besvärsskriften, som ska riktas till besvärsmyndigheten, ska uppges
I besvärsskriften ska ändringssökandens namn och hemkommun uppges. Om ändringssökandens talan förs av hans lagliga företrädare eller ombud eller om någon annan person har uppgjort besvären, ska i besvärsskriften även uppges namn och hemkommun för denna person.
I besvärsskriften ska vidare uppges den postadress och det telefonnummer under vilka meddelanden i saken kan tillställas ändringssökanden.
Besvärsskriften ska undertecknas av ändringssökanden, den lagliga företrädaren eller ombudet. Ett elektroniskt dokument behöver emellertid inte kompletteras med en underskrift om dokumentet innehåller uppgifter om avsändaren och om det inte finns anledning att betvivla dokumentets autenticitet och integritet.
Till besvärsskriften ska fogas
- det beslut som besvärsskriften gäller, i original eller kopia
- ett intyg över vilken dag beslutet har delgivits eller en annan utredning över när besvärstiden har börjat
- de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sin begäran, om dessa inter redan tidigare har tillställts myndigheten
Rättegångsavgift
Förvaltningsdomstolen tar ut en rättegångsavgift på 260 euro för behandlingen av ärendet. Om förvaltningsdomstolen ändrar det överklagade beslutet till förmån för ändringssökanden tas ingen rättegångsavgift ut.
Protokoll
Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor.
E-postadress: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postadress: | PB10 |
00099 HELSINGFORS STAD | |
Faxnummer: | (09) 655 783 |
Besöksadress: | Helsingfors stads registratorskontor |
Norra esplanaden 11-13 | |
Telefonnummer: | (09) 310 13700 |
Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00
Föredragande
Mer information fås av
Anu Kangaste, jurist, telefon: 09 310 87180