Puistosuunnitelma Meilahti, Tukholmanpuisto nro VIO 5979/1

HEL 2019-001908
Ärendet har nyare handläggningar
§ 109

Rosina Heikelin puisto ja Tukholmanpuisto, Meilahti, puistosuunnitelmien hyväksyminen

Markanvändningschef

Päätös

Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä seuraavat puistosuunnitelmat:

  • Rosina Heikelin puisto nro VIO 5978/1
  • Tukholmanpuisto nro VIO 5979/1

Päätöksen perustelut

Lähtökohdat ja tavoitteet

Puistosuunnitelmat koskevat Rosina Heikelin puiston ja Tukholmanpuiston peruskorjausta. Voimassa olevissa asemakaavoissa nro 12441 (Rosina Heikelin puisto) ja nro 9318 (Tukholmanpuisto) alueet on merkitty puistoiksi (VP). Puistojen peruskorjaustarve on todettu Reijolan aluesuunnitelmassa (2011–2020).

Tukholmankadun jakamat Rosina Heikelin puisto, suunnitelmapiirustus nro VIO 5978/1 (liite 2) ja Tukholmanpuisto, suunnitelmapiirustus nro VIO 5979/1 (llite 4) ovat muodostaneet alun perin yhtenäisen kokonaisuuden. Kaksiosainen puisto on suunniteltu Bengt Schalinin toimiessa Helsingin kaupunginpuutarhurina. Puistot ovat kaupunkikuvallisesti, maisema-arkkitehtonisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennettuja puistoja ja osana Helsingin empirekeskustan ja kivikaupungin muodostamaa maakunnallisesti arvokasta kulttuuriympäristöä. Lisäksi Rosina Heikelin puisto on osa Meilahden sairaala-alueen valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä.

Puistot ovat yleisilmeeltään jäsentymättömiä ja kuluneita ja niiden kaupunkikuvalliset arvot ovat miltei hävinneet. Puistoissa on runsaasti polkuja, jotka heikentävät yleisilmettä. Tukholmanpuistossa on pieni veistos, kuvanveistäjä Into Saxelinin ”Yllätys”.

Suunnitelma

Puistot peruskorjataan alueen historiaa ja Bengt Schalinin tyylipiirteitä kunnioittaen. Tavoitteena on nostaa puistojen yleisilme alueen laatutason mukaiseksi sekä muodostaa visuaalinen yhteys niiden välille.

Puistoissa noudatetaan yhtenäisiä teemoja erityisesti Tukholmankadun puoleisissa puistojen julkisivuissa. Lisäksi käytetään samoja päällystemateriaaleja. Molemmat puistot rajataan Tukholmankadun puolelta matalalla muurilla ja leikatulla pensasaidalla. Siten puistot saavat siistin ja selkeän rajauksen ja erottuvat omina kokonaisuuksinaan liikenteellisessä solmukohdassa.

Puistojen vihreä yleisilme ja hyväkuntoiset puut säilytetään. Puistoihin lisätään runsaasti istutuksia. Kasvien valinnassa noudatetaan Bengt Schalinin suunnitteluperiaatteita, joiden mukaan istutuksissa tavoitellaan jatkuvaa kukintaa ja kiinnitetään huomiota myös syysväriin ja kasvien rakenteeseen ympärivuotisen koristearvon saavuttamiseksi. Rosina Heikelin puiston komeat männyt säilytetään ja ne kohdevalaistaan.

Puistojen kulkuväylät uusitaan. Tukholmanpuiston ytimeen muodostetaan aukio, jonka keskusaiheeksi siirretään Yllätys-veistos. Puiston länsipuolelle luodaan aukio, johon sijoitetaan kaupunkipyöräasema. Aukiot ja puistokäytävät päällystetään liuskekivellä ajan hengen mukaisesti.

Tukholmanpuistoon rakennetaan pergola, johon integroidaan istuimet ja valaistus. Pergola muodostaa taustan veistokselle ja horisontaalisen julkisivun Tukholmankadun suuntaan. Puistoihin sijoitetaan infotaulut puistojen historiasta ja Suomen ensimmäinen naislääkäri Rosina Heikelistä.

Rosina Heikelin puiston ja Tukholmanpuiston suunnitteluratkaisut täyttävät esteettömyyden perustason vaatimukset. Puistot sopeutuvat asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttävät toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Suunnitelmien tarkempi kuvaus ilmenee liitteinä olevista suunnitelmaselostuksista nrot VIO 5978/1 ja 5979/1 (liitteet 1 ja 3).

Vuorovaikutus

Rosina Heikelin puiston ja Tukholmanpuiston puistosuunnitelmaluonnokset olivat esillä Helsingin kaupungin internetsivuilla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat sekä Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön asiakaspalvelussa Sörnäistenkadulla (Sörnäistenkatu 1) 27.2.−6.3.2019 välisenä aikana.

Suunnitelman esillä olosta tiedotettiin kirjallisesti suunnittelualueeseen rajautuvien kiinteistöjen omistajille ja haltijoille sekä sähköpostilla alueen asukasyhdistyksille sekä lehti-ilmoituksella.

Suunnitelmaluonnoksia koskeva yleisötilaisuus pidettiin Keskustakirjasto Oodin Bryggassa (Töölönlahdenkatu 4) 5.3.2019. Paikalla kävi n. 15 henkeä. Tilaisuudessa saatiin paljon positiivista ja neutraalia palautetta. Erityisesti Tukholmanpuiston luonnoksesta pidettiin. Tilaisuuden jälkeen ei tullut palautetta.

Vuorovaikutusmuistio on liitteenä 5.

Kustannukset ja aikataulu

Peruskorjattavan Rosina Heikelin puiston pinta-ala on 1 398 m². Puistosuunnitelman rakennuskustannukset ovat noin 250 000 euroa eli noin 180 euroa/m² (alv. 0 %). Vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 2 100 euroa (alv. 0 %).

Peruskorjattavan Tukholmanpuiston pinta-ala on 1 776 m². Puistosuunnitelman rakennuskustannukset ovat noin 340 000 euroa eli noin 190 euroa/m² (alv. 0 %). Vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 2 700 euroa (alv. 0 %).

Puistojen hoitoluokka on A2.

Puistojen rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristön toimialan talousarvioehdotuksessa vuosina 2021–2022.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 03 01 01 Uudisrakentaminen.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 § 1-3 momentti.

Kuntalaki 29 §

Hallintosääntö 16 luku 5 § 1 mom. kohta 1.

Detta beslut publicerades 25.10.2019

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Mer information fås av

Tomas Palmgren, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 38586

tomas.palmgren@hel.fi

Beslutsfattare

Rikhard Manninen
maankäyttöjohtaja