Vahingonkorvaus, autovaurio, 9.2.2019, Perämiehenkatu 13
Vahingonkorvausvaatimus, autovaurio
Päätös
Lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.
Päätöksen perustelut
Hakija on 14.3.2019 esittänyt kaupungille 850,00 euron suuruisen vahingonkorvausvaatimuksen. Vahingonkorvausvaatimuksen mukaan hakijan ajoneuvo vaurioitui 9.2.2019 klo 19.00 katolta pudonneiden jääkimpaleiden vuoksi Perämiehenkatu 13 kohdalla. Auton kattoon ja takakontin oveen tuli vaurioita.
Järjestyslain mukaan rakennuksen omistajan on huolehdittava siitä, ettei katolta putoava lumi, jää tai muut esineet aiheuta vaaraa ihmisille tai omaisuudelle.
Kiinteistön kunnossapitovastuun mukaan lumitilanteen seuraaminen jakautuu huoltoyhtiön ja kiinteistön isännöitsijän kesken. Huoltoyhtiön velvollisuutena on ilmoittaa lumitilanteesta isännöitsijälle, jonka vastuulla on tilata lumenpudotustoimenpiteet huoltoyhtiöltä. Huoltosopimuksesta huolimatta vastuu kiinteistön turvallisuudesta säilyy rakennuksen omistajalla.
Ilmatieteenlaitoksen Kaisaniemen mittausasemalla tehtyjen mittausten mukaan vahinkopäivänä sää on vaihdellut 1,6°C ja 2,7°C asteen välillä. Vahinkopäivänä on satanut vettä yhteensä 5,9 mm. Vahinkopäivää edeltäneenä päivänä on esiintynyt vähäistä lumi- ja vesisadetta yhteensä 0,5 mm vedeksi muutettuna ja lämpötila on vaihdellut 0,7°C ja 2,4°C asteen välillä. Tätä edeltäneinä päivinä (5.-7.2.2019) lumen syvyys on kasvanut yhteensä 7 cm. Lumen syvyys on 7.2.2019 ollut 46 cm, jonka jälkeen se on sään lauhtumisen ja vesisateen vuoksi alkanut sulamaan 8.2.2019. Lumen syvyys on 9.2.2019 ollut enää 34 cm.
Vahinkopaikan kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys alueen kunnossapidosta vastaavalta. Saadun selvityksen mukaan kunnossapito on saanut ilmoituksen lumenpudotustarpeesta 1.2.2019, jonka jälkeen lumenpudotus on tilattu välittömästi. Tämän jälkeen myös jalkakäytävä on puomitettu. Lumenpudotus on suoritettu 1.-5.2.2019 välisenä aikana. Edellisen kerran lumet on pudotettu tammikuun puolella.
Helsingin kaupunki ja pelastuslaitos ovat varoittaneet katolta putoavasta jäästä ja lumesta mediassa. Helsingin Sanomissa 5.2.2019 julkaistu artikkeli "Helsingin pelastuslaitos varoittaa katoilta putoavasta lumesta – Meteorologi lumen määrästä: ”Ei todellakaan normaalia”, kerrotaan lumen määrän olevan nyt poikkeuksellisen suuri ja riski katolta putoavasta jäästä olevan suuri. Lisäksi Helsingin Sanomissa 27.1.2019 julkaistussa artikkelissa "Pakkaset vaihtuvat uusiin lumisateisiin, ja rakennusten katot voivat olla kovilla" viitataan siihen, että lumet pudotettaisiin silloin kun sitä on katoilla 25-30 cm.
Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta. Kadun kunnossa- ja puhtaanapitoon liittyvä vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukseen, eli kadun kunnossapitäjän on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä johonkin laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys. Kadun kunnossapitäjä voi vapautua vahingonkorvausvastuustaan, jos hän voi osoittaa, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti tai että vallinneet olosuhteet ovat tehneet kunnossapitotyöt hyödyttömiksi tai että kunnossapidosta huolehtiminen olisi vahinkohetken olosuhteissa ollut ylivoimaista.
Ilmoitus lumenpudotuksen tarpeesta on tullut isännöitsijälle 1.2.2019, jonka jälkeen jalkakäytävä on välittömästi puomitettu ja lumenpudotus tilattu. Huoltoyhtiö on pudottanut lumia kiinteistön katolta 1.-5.2.2019. Aikavälillä 5.-7.2.2019 lumen syvyys on kasvanut noin 7 cm, jonka jälkeen sää on äkillisesti lauhtunut ja lumen syvyys on pudonnut kahdessa päivässä 12 cm verran. Lumi- ja jäämassan putoaminen sekä vahinkoseuraus ei itsessään näissä olosuhteissa ole yllätyksellistä. Kaupunki katsoo kuitenkin toimineensa huolellisesti ja, että vahinkotapahtuma on seuraus äkillisestä tapahtumasta, joka ei ole johtunut kaupungin laiminlyönnistä, virheellisestä tai huolimattomasta menettelystä. Tilannetta ollaan tarkkailtu asianmukaisesti ja lumet on pudotettu kyseisen kiinteistön katolta vain neljä päivää ennen vahingon sattumista. Helsingin kaupunki ja pelastuslaitos ovat lisäksi varoittaneet katolla olevasta ja mahdollisesti putoavasta jäästä ja lumessa median kautta. Artikkeleista käy ilmi, että sää- ja lumitilanne on ollut koko kaupungissa haastava. Näin ollen on ollut myös yleisessä tiedossa, että katoilta saattaa pudota jäätä ja lunta.
Asiassa saatujen selvitysten perusteella ja suoritetut kunnossapidon toimenpiteet huomioiden kaupunki ei katso laiminlyöneensä kunnossapitolain mukaisia tehtäviään, eikä näin ollen ole asiassa korvausvelvollinen.
Sovelletut oikeusohjeet
Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 6 luku 1 §
Järjestyslaki (612/2003) 2 luku 5 §
Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §
Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 21.6.2017 § 57
Detta beslut publicerades 10.10.2019
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Katriina Pönkä, lakimiesharjoittelija, puhelin: 09 310 22765