Vahingonkorvaus, esinevahinko, 11.3.2019, Töölönlahti/Hesperianpuisto

HEL 2019-003896
Ärendet har nyare handläggningar
§ 201
Denna beslutsfattare är inte längre aktiv

Vahingonkorvausvaatimus, polkupyörävahinko

Enhetschef

Päätös

Lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hylätä korvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Vahingonkorvausvaatimuksen mukaan hakija kaatui polkupyörällä ajaessaan pyörätiellä Töölönlahdella 11.3.2019 noin klo 8.45, jolloin hän jarrutti nähdessään kunnossapitoauton kääntymässä pyörätien kautta kohti Hesperian puiston yleisiä vessoja. Hakija arvioi pyöräilleensä noin 12km/h nopeudella. Tien pinta oli kauttaaltaan mustassa jäässä. Hakija vaatii kaupunkia korvaamaan 196,00 euroa kaatumisen seurauksena hajonneista vaatteista.

Kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta annetun lain mukaan kadun kunnossapito käsittää ne toimenpiteet, joiden tarkoituksena on pitää katu liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kunnossapito käsittää myös ne toimenpiteet, jotka talvella ovat tarpeellisia kadun pysyttämiseksi tyydyttävässä kunnossa, kuten mm. lumen ja jään poistamisen, kadun pinnan pitämisen tasaisena ja liukkauden torjumisen.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Kaisaniemen mittausasemalla tehtyjen mittausten mukaan vahinkopäivänä lämpötila on vaihdellut -2,2°C ja -6,7°C välillä. Vahinkopäivänä klo 8 lämpötila on ollut -6°C. Vahinkopäivänä on esiintynyt vähäistä ja ajoittaista lumisadetta. Lumensyvyyteen vähäinen lumisade ei ole vaikuttanut. Vahinkopäivää edeltävänä päivänä 10.3.2019 lämpötila on vaihdellut 2,1°C ja -2,2°C välillä. Lumensyvyys on ollut 10 cm sekä 10.3.2019 että 11.3.2019.

Kunnossapitopiiriltä saadun selvityksen kyseessä on Oulunkylä-Musiikkitalo -pyöräbaana, jonka liukkaudentorjunnassa käytetään pelkästään kalsiumkloridiliuosta tai rakeista vuorisuolaa. Vahinkopaikka on suolattu vahinkoa edeltävänä päivänä 10.3.2019. Vahinkopäivänä suolausta ei tehty pakkasen takia, sillä kovalla pakkasella suolaliuos ei tehoa.

Talvikaudella 2018–2019 kolmella pyöräilyn pääreitillä lumi poistetaan harjaamalla sekä käyttämällä liukkaudentorjuntaan liuossuolaa perinteisen aurauksen ja hiekoituksen sijaan. Harjasuolauksen käyttöä on edistetty yhteistyössä Helsingin Polkupyöräilijät ry:n kanssa, ja nimenomaan pyöräilijät ovat toivoneet sepelittömiä liukkaudentorjuntakeinoja. Harjasuolauksen avulla parannusta turvallisuuteen ja käytettävyyteen saavutetaan myös keväällä, jolloin väylillä ei ole hiekoitussepeliä. Pyöräilijöiden palautteen mukaan sepeli altistaa kaatumisille ja voi puhkoa pyörän renkaita. Hiekoitussepelin käyttöä vähennettäessä vähenee myös keväinen katupöly jossain määrin.

Vahingonkorvausvastuu edellyttää laiminlyöntiä tai tuottamusta. Lisäksi toiminnan tai laiminlyönnin ja seurauksen välillä on oltava syy-yhteys. Kadun kunnossapitovelvollinen voi vapautua vahingonkorvausvastuustaan, jos hän voi osoittaa, että kunnossapitotyöt on hoidettu asianmukaisesti tai että vallinneet olosuhteet ovat tehneet kunnossapitotyöt hyödyttömiksi.

Vahingonkorvausvastuuta voidaan rajoittaa tai se voidaan evätä, jos vahingonkärsijä on itse myötävaikuttanut vahinkoon. Polkupyörää pidetään tieliikennelaissa ajoneuvona. Tienkäyttäjän on tieliikennelain mukaan noudatettava olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi sekä sovitettava tilannenopeus sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää huomioon ottaen muun ohella tien kunto ja sääolosuhteet. Nopeus on pidettävä sellaisena, että kuljettaja säilyttää ajoneuvon hallinnan. Ajoneuvo on voitava pysäyttää edessä olevan ajoradan näkyvällä osalla ja kaikissa ennalta arvattavissa tilanteissa. Talvipyöräilyyn sisältyy aina riskejä, jotka kuljettajan täytyy ottaa huomioon. Talvipyöräilyn riskien takia pyöräilijän on noudatettava erityistä varovaisuutta, sillä talvikuukausina tiet voivat olla jäässä ja liukkaita.

Asiassa ei ole esitetty sellaisia tietoja tai näyttöä, joiden perusteella voitaisiin todeta, että vahinko olisi johtunut Helsingin kaupungin tuottamuksesta tai laiminlyönnistä. Edellä mainitun perusteella kaupunki ei ole korvausvelvollinen asiassa.

Sovelletut oikeusohjeet

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 6 luku 1 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §

Tieliikennelaki (267/1981) 3 §, 23 §

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 21.6.2017 § 57

Detta beslut publicerades 19.06.2019

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Tiia Strömberg, valmistelija, puhelin: 09 310 39930

kymp.korvausasiat@hel.fi

Beslutsfattare

Kaisu Tähtinen
vs. yksikön päällikkö