Asukaskysely 2018, Helsingin ulkoilmakonserttien vaikutukset

HEL 2019-004362
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 3. / 94 §

Helsingin ulkoilmakonserttien vaikutukset - Asukaskysely 2018

Miljö- och tillståndssektionen

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti merkitä tiedoksi raportin Miettinen H., Parviainen, J.: Helsingin ulkoilmakonserttien vaikutukset – asukaskyselyn tulokset 2018.

Raportti löytyy Helsingin ympäristöpalveluiden internet-sivuilta osoitteesta https://www.hel.fi/static/liitteet/kaupunkiymparisto/asuminen-ja-ymparisto/ymparistonsuojelu/helsingin-tapahtumakysely-2018.pdf

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli ympäristötarkastaja Kirsi Järvisalo. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Kyselyllä selvitettiin helsinkiläisten suhtautumista ulkoilmakonserttien järjestämiseen asuinalueiden läheisyydessä sekä yleisiä asenteita ulkoilmakonserttien järjestämistä kohtaan. Asukkailta kysyttiin mielipiteitä järjestettävien konserttien lukumäärästä ja päättymisajoista. Kyselystä vastasi Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut yhteistyössä kaupunginkanslian viestintäosaston kanssa. Kyselyn toteutti Finnish Consulting Group Oy.

Kysely kohdistettiin neljälle alueelle, joissa oli järjestetty myöhään päättyviä ulkoilmakonsertteja kesällä 2018: Helsingin jäähallin ulkoalueet, Kaisaniemi, Suvilahti ja Hietaranta. Kyselyalueet valittiin tapahtuma-alueiden lähiympäristön asuinrakennuksista, joihin melu pääsee esteettä leviämään. Vastaajat edustavatkin helsinkiläisiä, joille ulkoilmakonserttien on arvioitu olevan enemmän häiriötä kuin kaupunkilaisille keskimäärin. Kirjekysely toteutettiin loka‐marraskuussa 2018. Otoksen koko oli yhteensä 3 276 henkilöä. Vastauksia saatiin kaikkiaan 1 159. Vastausaktiivisuus oli 35,4 %, mitä voidaan pitää kyselytutkimukselle hyvänä tuloksena.

Asukaskysely toteutettiin vastaavan kaltaisena vuonna 2015, ja selvitystä tullaan hyödyntämään ulkoilmakonserttien meluilmoituspäätösten valmistelussa. Kyselylomaketta muutettiin vain hyvin vähän poistaen taustatietokysymyksiä ja lisäten kysymyksen asukastiedotteista. Kyselyalueista täysin samoina pysyivät Kaisaniemi ja Suvilahti. Jäähallin lähialueen kyselyalue oli lähes sama kuin aiemman kyselyn Olympiastadionin kyselyalue, ja raportissa näitä tulosta vertaillaan keskenään. Hietarannassa järjestettiin kesällä 2018 myöhään päättyvä festivaali, joten alue otettiin kyselyyn mukaan. Vuoden 2015 kyselyn tapahtumapaikoilla Kyläsaaren tai Tukkutori – Teurastamon alueella ei ollut konsertteja kesäkaudella 2018, joten ne jätettiin pois.

Konsertit elävöittävät kaupunginosia

Suurin osa vastaajista suhtautui myönteisesti ulkoilmakonserttien järjestämiseen lähialueellaan. Vastaajista 78 % oli täysin tai osittain samaa mieltä siitä, että ulkoilmakonsertit elävöittävät heidän kaupunginosaansa. Konserttien katsottiin parantavan kaupungin mainetta (68 % täysin tai osittain samaa mieltä) ja kaupunginosan mainetta (58 %). Konserttien järjestämisen katsottiin myös olevan hyvä asia kaupungin, kaupan ja palvelujen talouden kannalta (75 %). Myönteisesti ulkoilmakonserttien yleisiin vaikutuksiin suhtautuvien vastaajien osuus oli kuitenkin hieman alhaisempi verrattuna vuoden 2015 kyselyn tuloksiin.

Virtsaaminen ja roskaantuminen häiritsevimmät lieveilmiöt

Myönteisten vaikutusten lisäksi ulkoilmakonserteista aiheutuu häiritseviä lieveilmiöitä. Kysymysvaihtoehdoista kielteisimmäksi koettiin virtsaaminen tapahtumapaikkojen ympäristöön. Kaikista vastaajista 35 % koki virtsaamisen suuresti tai äärimmäisen häiritseväksi. Toiseksi kielteisimmäksi koettiin tapahtumapaikan lähiympäristön roskaantuminen. Suuresti tai äärimmäisen häiritseväksi roskaamisen koki 31 % kaikista vastaajista.

Melun suuresti kiusalliseksi kokevia 24 % vastaajista

Melun suuresti kiusalliseksi kokevia oli 24 % vastaajista. Hietarannan ympäristössä osuus oli 48 % ja seuraavaksi suurin Kaisaniemen ympäristössä 23 %. Suvilahden ympäristössä musiikkimelun suuresti kiusalliseksi kokevien vastaajien osuus oli 16 % ja jäähallin ympäristössä pienin 11 %.

Melu oli häirinnyt eniten yli 75-vuotiaita, eläkeläisiä, perhevapailla olevia, meluherkkiä ja sellaisia, joiden asuntoon melu oli kuulunut sisälle ikkunan ja parvekkeen oven ollessa suljettuna. Se, kuinka hyvin konserttien äänet kuuluvat sisälle vaikuttaa merkittävästi melun kiusallisuuteen. Konserteista aiheutuva melu kuuluu asunnon sisälle 59 %:lle vastaajista, vaikka ikkuna tai parvekeovi olisi suljettuna, ja vain 3 %:lla melu ei kuulunut sisälle lainkaan. Tapauksissa, joissa konserttien äänet kuuluvat asuntoon sisään ikkunoiden ja parvekeoven ollessa kiinni, melun suuresti kiusalliseksi kokevien osuus oli 37 %, kun osuus oli 5 % tapauksessa, jossa äänet kuuluivat vain ikkunoiden tai parvekeoven ollessa auki.

Ulkoilmakonserteille soveltuvat päättymisajat

Vastaajia pyydettiin ottamaan kantaa ulkoilmakonserttien sopivaan päättymisaikaan erikseen viikonloppuisin perjantaisin ja lauantaisin sekä viikon muina iltoina.

Viikonloppuisin noin 78 % hyväksyisi klo 23 asti kestävät konsertit ja noin 57 % klo 24 asti kestävät konsertit.

Muina iltoina (su-to) vastaavasti 84 % vastaajista hyväksyisi klo 22 asti kestävät konsertit ja 54 % klo 23 jatkuvat.

Aikaisimpia päättymisaikoja esittivät vastaajat, joiden asunnon sisälle melu kuuluu, vaikka ikkuna/ovi olisi kiinni, tai ne, jotka ovat iältään yli 75-vuotiaita. Vastaavasti myöhäisimpiä aikoja on esitetty, kun vastaajan ikä on ollut alle 25 vuotta tai kun melu ei ole lainkaan kuulunut asuntoon sisälle.

Ehdotetut päättymisajat eroavat myös tapahtumapaikoittain. Hietarannan ympäristössä konserttien halutaan päättyvän aikaisemmin kuin keskimäärin ja toisaalta Suvilahden ympäristössä hyväksytään hiukan keskimääräistä myöhäisemmät päättymisajat.

Sopiva ulkoilmakonserttien määrä

Asukkailta kysyttiin, voisiko lähimmällä tapahtumapaikalla järjestää nykyistä useammin konsertteja kesäsesongin aikana touko-syyskuussa. Mielipiteet jakaantuivat melko tasaisesti kaikkien vastaajien kesken: Kyllä 45 % ja Ei 41 %. Kolmas vastausvaihtoehto oli En osaa sanoa, 14 %. Myönteisimmin konserttimäärän lisäämiseen suhtauduttiin jäähallin ympäristössä (58 %). Kielteisimmin Hietarannassa, missä konserttimäärän lisäämistä kannatti vain 20 % vastaajista.

Suurimman osan mielestä konsertteja voitaisiin järjestää yhtenä viikonloppuna kuukaudessa (31 %) ja seuraavaksi yleisin vastaus oli joka toinen viikonloppu (24 %). Joka viikonloppu järjestettäviä konsertteja kannatti 14 % vastaajista. Näiden vastausten perusteella kerran kuukaudessa järjestettäviä konsertteja kannattaisi 69 %. Joka toinen viikonloppu järjestettäviä konsertteja kannattaa 38 % vastaajista.

Konserttitiedotteet hyödyllisiä

Vastaajista 68 % koki konserttitiedotteiden tulleen riittävän ajoissa ja siinä olleen riittävästi tietoa. Aikataulutiedotteet eivät olleet riittäviä joka neljännen mielestä, ja tiedotteet eivät tulleet riittävän aikaisin joka viidennen mielestä. Avoimissa vastauksissa tärkeiksi asioiksi nostettiin jakelu huoneistokohtaisesti, tietojen oikeanmukaisuus sekä täsmällisyys. Poikkeavien liikennejärjestelyjen tiedotusta toivottiin aikaistettavan nykyisestä. Avoimissa vastauksissa kävi ilmi, että osa talouksista ei ollut saanut konserttitiedotetta lainkaan.

Lisää roska-astioita ja käymälöitä, vähemmän kulkuväylien sulkemisia

Kyselyn lopussa vastaaja sai halutessaan jättää avoimen kommentin. Useimmin esiintyvät aiheet olivat roska-astioiden ja siirrettävien käymälöiden lisääminen nykyistä laajemmalle alueelle. Lisäksi paljon palautetta tuli tapahtumajärjestelyjen vaatimista liikennejärjestelyistä, jotka sulkivat pitkiksi ajoiksi laajoja alueita varsinaisen tapahtumapaikan ympäriltä.

Kyselytulosten vertailu

Kyselyn perusteella myönteisyys ulkoilmakonserttien järjestämiselle ja niiden lieveilmiöille on jonkin verran laskenut vuonna 2018 verrattuna vuoteen 2015. Yleisten väittämien perusteella konserttien järjestämistä kohtaan koettu tyytyväisyys on laskenut ja vastaavasti häiriötä koetaan aiempaa enemmän. Esimerkiksi asukaspysäköinnissä koettiin olevan enemmän ongelmia, konserttien aikana yhä useampi haluaisi olla poissa asunnostaan ja lähialueiden roskaantuminen on alkanut häiritä useampia.

Konserttien toivotaan päättyvän noin 20 minuuttia aiemmin kuin edellisen kyselyn vastausten mukaan. Vuonna 2018 perjantaisin ja lauantaisin alkavien konserttien keskiarvoinen päättymisaikatoive oli kello 23:51 ja muina päivinä kello 22:49. Konsertteja toivotaan myös olevan harvemmin kuin edellisen kyselyn perusteella. Vuonna 2018 korkeintaan kerran kuukaudessa järjestettäviin konsertteihin myönteisesti suhtautuvia oli 69 % vastaajista, kun se vuonna 2015 oli 80 %. Vähintään joka toinen viikonloppu järjestettäviin konsertteihin myönteisesti suhtautuvien vastaajien osuus oli 38 %, kun se vuoden 2015 kyselyssä oli 51 %.

Stäng

Detta beslut publicerades 07.05.2019

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Föredragande

vs. yksikön päällikkö
Jari-Pekka Pääkkönen

Mer information fås av

Kirsi Järvisalo, ympäristötarkastaja, puhelin: +358 9 310 32020

kirsi.jarvisalo@hel.fi