Vahingonkorvaus, autovaurio, 11.2.2019, Vuotie

HEL 2019-004578
Ärendet har nyare handläggningar
§ 189
Denna beslutsfattare är inte längre aktiv

Vahingonkorvausvaatimus, autovaurio

Enhetschef

Päätös

Lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Vahingonkorvausvaatimuksen mukaan hakijan ajoneuvo vaurioitui 11.2.2019 klo 19.00 osoitteessa Vuotie. Auton kylkeen osui todella kovalla voimalla jokin. Hakija ei aluksi tiennyt, että mikä autoon osui, sillä oli pimeää ja esine lensi suoraan auton kylkeen sivusuunnasta. Palatessaan myöhemmin vahinkopaikalle hän huomasi tiellä isoja kiven murikoita, joista hakija on myös toimittanut kuvan. Hakija on esittänyt kaupungille 500,00 euron vahingonkorvausvaatimuksen ajoneuvon korjauskuluista.

Kunnossapitopiiristä saadun selvityksen mukaan vahinkopaikalla ei ole suoritettu auraustoimenpiteitä, sillä aurauskynnys ei ole vahinkopäivänä ylittynyt. Kyseisen paikan ohi ajetaan kuitenkin Staran toimesta useita kertoja päivässä esim. liukkaudentorjunnan tarkistuskierrosten vuoksi. Tiellä ei ole havaittu vahinkopäivänä kiviä, eikä tiellä olevista kivistä ole myöskään saatu ilmoitusta.

Tieliikennelain mukaan ajoradalta vaaraa tai haittaa aiheuttavien esteiden poisto kuuluu kaikille tienkäyttäjille eli tällaisten esineiden poisto ajoradalta kuuluu myös muille kuin kunnossapidosta vastaavalle taholle. Näin ollen sen, joka kivet on havainnut ajoradalla olisi tullut poistaa ne, jos se olisi voinut tapahtua turvallisesti. Muutoin tästä olisi tullut tehdä ilmoitus kaupungille kivien poistamiseksi.

Vahingonkorvausvastuu edellyttää laiminlyöntiä tai tuottamusta. Lisäksi toiminnan tai laiminlyönnin ja seurauksen välillä on oltava syy-yhteys. Kadun kunnossapitovelvollinen voi vapautua vahingonkorvausvastuustaan, jos hän voi osoittaa, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti. Se tosiseikka, että ajoradalla on kiviä ei itsessään riitä siihen, että kyseessä olisi kaupungin aiheuttama tuottamusta tai laiminlyönti. Kyseisistä kivistä ei ole tullut kaupungille ilmoitusta. Alueella ei ole vahinkopäivänä suoritettu auraustoimenpiteitä, joten tiellä ollut kivi ei voi olla seurausta kunnossapitotöistä. Vahinkopaikan ohi ajetaan useita kertoja vuorokauden aikana, eikä tiellä ole havaittu liikenteelle vaaraksi olevia kiviä.

Tien sivussa on hakijan toimittamien kuvien perusteella havaittavissa kivikoreja. Kivet eivät voi kuitenkaan tippua sieltä ilman syytä, vaan tämä edellyttäisi sitä, että kori olisi rikki. Kyseisissä koreissa ei kuitenkaan ole ollut mitään korjattavaa vikaa. Tippuessaan kivikorista kivi ei myöskään olisi voinut osua suoraan auton kylkeen, sillä korit eivät ole ajoradassa kiinni, vaan ajoradan ja kivikorien välissä on runsaasti tilaa. Lisäksi tien reunassa on kaide.

Edellä esitetyin perustein kaupunki katsoo, ettei se ole laiminlyönyt kunnossapitolain mukaisia velvollisuuksiaan. Kivien ilmestymiselle ajoradalle ei ole löytynyt kunnossapidon selvityksen mukaan mitään kaupungin toiminasta tai laiminlyönnistä johtuvaa syytä, eikä esimerkiksi ilkivallan mahdollisuutta voida sulkea pois. Näin ollen kaupunki ei katso olevansa asiassa korvausvelvollinen.

Sovelletut oikeusohjeet

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §

Tieliikennelaki (267/1981) 4 luku 62 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 21.6.2017 § 57

Detta beslut publicerades 13.06.2019

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Katriina Pönkä, lakimiesharjoittelija, puhelin: 09 310 22765

kymp.korvausasiat@hel.fi

Beslutsfattare

Kaisu Tähtinen
vs yksikön päällikkö